中文 | English
chocolatebee
我是住在中環的chocolatebee。我是一名自顧,在上環工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意港式日本菜西式,爐端燒,酒店餐廳露天茶座私房菜,靚view既都愛同自助餐壽司/刺身海鮮,海鮮類都愛,如生蠔, 海膽,帶子, 牡丹蝦等等 。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
chocolatebee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-03-31
類別 : 日本菜壽司/刺身雲吞/餃子

上星期四同朋友飯聚,好友知我鐘情日本菜,所以鎖定中環既日式放題餐廳.哩間熊亭我大概2年前光顧過,當時未有做任食架,所以有d貴mad 不過質數幾好,而且我間中搭上半山既行人電梯一定會望到,而家有做放題好似低食d,所以介紹朋友一試.
一行4人7點幾去到,時間尚早掛,得1-2臺客,侍應安排左我們坐正窗口旁張臺,唔錯唔錯!order紙都有8-9款,好多choice呀,我們一開波就狂點刺身先,一般既熱門種類都有,可惜冇甜蝦及帶子刺身囉~三文魚切得又厚又大片,好新鮮呀lol 其他既都ok架;另每位入坐都送甜蝦一大隻,而甜蝦只有壽司而冇刺身order,唔知點解咁奇怪~
刺身我們點左2轉,其間又order左爐端燒,有燒牛柳粒,燒牛舌,燒雞翼,燒多春魚等,本人只食過牛柳粒同燒雞翼,牛柳粒幾juicy,唔un,好味!雞翼好香,唔會太乾身,少少salt已經好好食了,我們一人要食2隻,之後我再encore多一次添!再order天婦羅, ok唔會太淋, 都係蝦呀,南瓜呀,茄子呀,青椒之類,全部合格.仲有一d炸物如吉烈蠔,薯餅,吉烈蟹箝,墨魚咀,魷魚鬚.......個蟹箝唔得,好多粉,個皮太硬,d粉仲粘全d炸粉咁.薯餅very good, 係M記早餐果種,細細件幾好,唔會滯住個胃.
仲有魚奶湯,睇過其他食評唔腥先order既,果然冇介紹錯,真係好飲. 另我又試左碗烏冬及蒸蛋,不過食唔慣扁身既烏冬,似中式既麵條,唔夠彈牙,不過個湯底幾清甜.個蒸蛋ok啦,不過賣相就一般,d材料冇放上面既,要食到中間先有,幾條蟹柳絲及一小片冬姑,用一個中式酒樓既茶杯黎蒸既....
朋友仲有叫手卷架,不過我太飽了,食唔到!仲有好多野食冇叫到,因為大家都唔係好擦得既人.食到個半鐘侍應拎張甜品紙來並提醒我們last order了.只得雪糕,不過有好多隻味既(我忘了),不過雪糕每人限一球咋,唔係任食架,有d可惜,因為貪心想試2隻味囉tongue 叫左2球芝麻,一球綠茶及一球荔枝,荔芝味唔會太甜,推介!芝麻及綠茶就一般啦,因為我食過更好味既.
是次任食水準唔錯,服務員殷勤有禮,經常替客人換碟及加茶,坐位也闊落舒適!原先友人book中環另一間叫[吉X]既放題既,可能有折啦,爆哂冇臺,不過坐位好逼下.友人試過哩間後都覺得食物既味道及環境都係哩間好d,貴幾十蚊都值得再黎過.總算冇介紹錯了~
是次埋單$828/4位,已連加一,($188/位,2小時任食)另汽水任飲.

放既甜蝦刺身幾大隻下~

放既甜蝦刺身幾大隻下~

燒牛柳及牛舌

燒牛柳及牛舌

燒雞翼一定要order呀!

燒雞翼一定要order呀!

左面係魚奶湯,右面係牛肉烏冬

左面係魚奶湯,右面係牛肉烏冬

荔枝味係GOOD既

荔枝味係GOOD既

蝦好正,食左兩隻呀 ^V^

蝦好正,食左兩隻呀 ^V^

忘了介紹燒帶子,好細粒,不過尚可以啦!

忘了介紹燒帶子,好細粒,不過尚可以啦!

用餐日期: 2009-03-26
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

共有2 人投票

2008-03-07
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐無肉餐單

上月同朋友共3人行LCX,買野後肚餓去左就近既suzuki食意粉(朋友拿了coupon食滿$250減$50).

當時晚市時間8點左右都唔多人,可能位置偏僻啦.侍應帶左我們去窗邊高臺坐,可以望住停係海港城隻大豪華遊輪.

我點左溫泉蛋煙肉意粉,朋友點左波菜帶子意炒及柚子煎雞扒意粉,仲有一個芝士涷豆腐.

我碟意粉好香濃煙肉及忌簾,d意粉又軟硬適中.份量都唔少.不過上菜既次序錯得很,我們點既芝士涷豆腐於我們食緊意粉時先上,所以當我試這個冷盤時就覺得好淡.飲啖水沖下d味雷再試啦,有芝士味,不過豆腐味冇乜,又細件,收$38唔抵囉.

由於未叫夠$250,所以再點兩杯熱檸檬薑茶.等左7-8分鐘先來,原來只係荼包加片檸檬咋,咁鬼耐.一飲.....只有薑既香味,我覺得加埋檸檬怪怪地,朋友提議叫人加蜜糖試下,叫個侍應啦,佢話倒一少杯俾我,點知d蜜糖稀到呀......倒些少落杯薑茶度啦,哎仲衰,d蜜糖貨色好似[特惠牌]既貨色,仲要係溝左水既咁.我飲左一半最後都決定放棄了,真係失敗.早知點coffee會穩陣d嘛.

好在有coupon減,埋單2百3左右.係環境ok補返d分數,每臺都有個小candle,靜靜地拍拖來都好唔錯.
是次消費: 每人約$80

2008-03-06
類別 : 潮州菜中菜館適合大夥人

2月27號替朋友預祝生日,揀左這間潮樓,因為有靚景睇.

四個人點左冷盤2個,熱盤3個:有雞絲海浙,滷水鵝掌拼墨魚,西蘭花粉帶子,蟹粉炸呎花枝丸,鮑魚肉絲粥(一煱).全部分量都唔少.

個雞絲海浙一般,多水左d;滷水鵝掌拼墨魚幾好食,個滷水汁夠濃,又有麻油香;個西蘭花炒帶子好正,帶子大大粒又多,一上臺已經好香;蟹粉炸呎花枝丸好大粒(6粒)我好鍾意食香口野,花枝丸好鮮好彈牙,yummy!鮑魚肉絲粥一大煱每人可依2碗,個湯或好清甜,唔會好咸.不過我只食到一碗咋,因為已經好飽了.

朋友有order左一籠壽飽(蓮蓉)一籠有6隻,賣相吸引.其實我唔太好蓮蓉既,只淺嚐dd,不過個皮好軟熟,厚薄適中,裡面既蓮蓉都算多,朋友食得好滋味,話好滑喎.

是次飯聚大家都好滿意,而我係第一次幫襯潮樓既,原來你稻香集團其下既.全單冇加一,咁o岩manhattan卡有promotion,套餐7拆,散叫小菜都有88拆,埋單四百廿幾啦.3個人除開每人唔使$150.如除四仲唔使$104添.

環境當然靚啦,話哂係北京道一號.有梳化卡位或木圓臺木椅,如果想睇靚view要坐木椅了,不過木臺果邊空間不足,有椅背碰椅背既感覺.
是次消費: 每人約$100