中文 | English
HungrySheep
我是HungrySheep。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
HungrySheep  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-06-21
類別 : 港式快餐店

因為老爸喜歡食燒鴨類等食物, 所以就見到廣告就特意去美心買隻琵琶鴨! 第一次岩岩5點到(5點開賣), 已經sold out了shocked, 為左試下係咪真係咁好, 第2次特登早少少去, 好彩岩岩拎到最後一張飛...

買完拎返屋企~見到其實都幾大盒(註: 一般琵琶鴨比燒鴨細, 係正常的), 仲熱熱地~感覺唔錯~即時拎起一舊試...哇...無味既!?sadsad 無鴨味, 真係得d醬既味

最後全盒食完, 總結: d鴨淨係脾位先好食, 有鴨味, 多肉. 其他位都係多骨, 少肉, 又多肥膏. $58 為左2隻脾仔既話, 我覺得會有更好選擇!
自取等候時間: 15 分鐘
是次消費: 每人約$58

2013-06-16
類別 : 多國菜

同朋友一行六人相約黎到沙嗲王食飯, 一上到去, 已經人山人海. 我地都選擇左等, 最後等左大概50分鐘, 店員同我地講有張4人卡位台. 因為唔要都唔知幾時先有位, 結果我地都坐低左.sad

最後我地點左以下食物share:
蟹黃豆腐煲 - 好味~好香蟹粉同蛋黃味~正!!!lol
脆蝦卷 - 一般水準
炸軟殼蟹 - 好多油...唔得sad
印度餅 - 正常水準
蟹肉西蘭花 - ok
白咖哩豬扒飯 - d咖哩幾香~配飯幾好食~
海鮮炒飯 - 都係算ok的

另外我飲左杯香蕉曲奇咖啡, 好甜, 唔太好...

最後每人~$82, 其實佢地食物水準算ok的, 不過等位實在太耐, d位/等位都太迫...下次應該唔會選佢
推介美食: 蟹黃豆腐煲
堂食等位時間: 50 分鐘
是次消費: 每人約$82

2013-06-03
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

睇完鴨仔~外面天氣炎熱, 就同朋友黎左依度食甜品

叫左芒果金露豆花~其實就係豆花加芒果同楊枝金露汁係面. 其實每樣野(豆花, 芒果, 金露)都係OK, 所以合埋都係OK~但算唔上好出色, 好好食~不過咁岩行開想食都唔錯.

2013-06-03
類別 : 日本菜烏冬

第一次試, 睇左一輪, 選左個明太溫泉玉子伴烏冬, 另外再加海苔魷魚天婦羅

講左個烏冬先...本身我係第一次選撈烏冬, 賣相OK, 但味道就真係幾麻麻. D料(溫泉蛋&明太子)好普通, 唔算出色.烏冬其實隻麵質OK, 真係讚歧烏冬黎.不過依個撈烏冬, even我加左醬油, 感覺都係好乾, 又無咩味咁. 結果忍唔住出去請店員幫我加少少清湯. 加完雖然唔乾, 但都幾咸. 我其他食湯烏冬既朋友都話咸, 咁應該係佢地個湯底問題. 唔知係咪真係選錯左啦...我就覺得碗烏冬就唔多得~

另一樣, 海苔魷魚天婦羅反而幾好, 海苔幾香, 幾好食~

雖然今餐都只係$54, 唔貴, 不過我就唔會再黎啦(始終依度烏冬先係主打~)
堂食等位時間: 0 分鐘

2013-05-19
類別 : 港式

$22有雙併麵+豆漿, 真係好多地方都無咁平~~~

我多數選牛腩+雲吞 -份量都唔細, 有4粒雲吞, 幾舊牛腩~味道唔錯的tongue
不過豆漿雖然只係+$2, 但質素麻麻, 如果唔口乾, 我唔會加...

但$20雙併麵真係抵~行開依頭都會食佢!
是次消費: 每人約$22 (午餐)