中文 | English
石頭記
我是石頭記。我最鍾意西式(意大利/法國),中式(川菜/雲南/上海),日式,泰式,。
食評會員 6次成為首位寫食評會員
石頭記  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-05-17
類別 : 意大利菜薄餅

同另伴入到大尾篤食野, 比藝程雅聚成幢樓房既裝飾吸引左, 於是揀左呢到食個TEA, 佢有室內同室外坐位選擇.

order左芝士肉醬焗薯皮, 豬扖包, 跟餐兩杯凍飲, 食物大致上OK, 但種類唔多.

而最令我不滿既係SERVICE...首先餐廳只有6/7成客, 我地入到裡面, 搵人待乎一句"幾多位"都無, 等左一陣, 咁唯有自己搵位坐低, 跟住有個WAITER同我地講, 張台用嚟擺野, 唔好坐呢到, 你地坐第二度跟住就行左去, 我即刻滾滾地, 咁者係邊到呀, 你地又唔帶位, 咁我地見到有位咪坐lor, 又唔坐得...
好啦, 坐左係室外果邊, 等左一陣都無人斟水同攞menu, 係因為d侍應入晒室內, 無行出嚟...
我真係想走, 但另一伴話算啦, 咁我唯有坐定定等侍應行出嚟....=_="
但唔會有下一次lor

用餐日期: 2010-05-16
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

共有1 人投票

2010-04-04
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

入南丫島, 大家都二口同聲要食呢到既豆花....但佢地連最基本既良心都被名氣蓋住
一去到見到已經爆棚, 外面仲排左約廿人...見店員起勢係咁"不"豆花, 都聞到幾香既豆花味...但到我地買時, 已經換另一桶, 仲換嚟既係一陣陣燶味....最初以為自己聞錯, 買到番埋位再問下朋友仔, 大家都聞到
好老實, 你地生意唔優做, 但都唔係將d燶左既豆花照攞出嚟買huffy
要比其地方買貴d, $7一.碗...不但唔香, 而且唔滑溜, 加上黃糖仲要溝埋白糖, 完全係非一般風味, 極之失望sad
連百福都好味過佢

推介美食: 燶味豆腐花
用餐日期: 2010-04-02
是次消費: 每人約$7

共有4 人投票

2009-02-21
類別 : 印度菜茶餐廳/冰室咖喱

上星期等埋男朋友收工, 係大埔求期食d野...因為之前上嚟睇過食評幾好, 於是揀"咖喱至尊", 但d野好難食, 而且仲好搵苯tim, 仲話正宗huffy
咖哩炒什菜 - 少辣 ($38) : 得果幾棵仔西蘭花, 同其他d令令星星既什菜, 成本我估$10都比多...碟野要$38???
干炒咖哩牛仔骨 - 中辣 : 用梳打粉拿到好林好林, 但完全無肉味...難食
咖喱炒蜆 - 大辣 : 好辣好辣...但得個辣字, 無晒蜆鮮味, 蜆肉好瘦
一碗白飯
紅毛丹冰 : 2/3杯冰
波蘿冰 : 4/5杯冰, 得七喜味, 波蘿無味......!!!???

埋單$158, 好鬼唔抵食LOR

碟菜一上就係咁既樣, 見到都唔開胃啦

碟菜一上就係咁既樣, 見到都唔開胃啦

是次消費: 每人約$80 (晚餐)

共有1 人投票

2009-02-18
類別 : 日本菜外賣店雪糕/乳酪

早幾日同男朋友經過, 記得係openrice睇過食評唔錯, 於是試下紅豆魚餅$6/pc
見到佢地無開燼, 以為買晒就無, 一問原來真係即叫即整, 熱辣辣, 好正好好味, 紅豆好綿又會會太甜, 一d都唔膩

紅豆魚餅

紅豆魚餅

是次消費: 每人約$6 (下午茶)

2009-02-01
類別 : 港式中式糖水

20090130 今日帶了朋友嚟大埔食美食...第一站就揀左佢....我都係第一次食咋, 實在係太滑溜喇又有豆香, 落少少糖水同黃糖已經令人回味無窮, 而且天氣仲凍凍地, 食番碗熱騰騰既豆花,, 暖笠笠...正
阿婆好nice好好禮貌
熱豆腐花

熱豆腐花

推介美食: 豆腐花
是次消費: 每人約$6 (下午茶)