中文 | English
leontaz
我是住在西環的leontaz。我是一名路人,在美孚工作。我最常於上環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意泰國菜日本菜意大利菜扒房酒樓西餐廳鐵板燒點心麵包店
食評會員 55次成為首位寫食評會員
leontaz  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-11-26
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐台式飲品湯品無肉餐單

路過上環, 原來此店原址的delifrance已經結業, 換上了由樓下搬上來的Suzuki

本來就想飲咖啡, 也好, 試試此店新開水準如何

order了一客焦糖咖啡, 很夠熱, 甜味剛好, 對我來說挺滿意的, 地方也清潔, 坐得舒服

新開期內全店免加一, 只是不知此優惠做到何時

維德近月開了不少新食店, 下一站會到pret a manger一試

2010-03-06
類別 : 西式

與友人聚舊, 本想相約於鏞記晚飯, 豈料訂位時早已爆滿
朋友乃梅夫人婦女會的會所會員, 遂建議到會所的大堂餐廳一試

餐廳相當寬敞, 樓底高, 很有空間感
所有人入內都必須關上電話 (電話響好像要罰款...), 所以地方相當安靜, 是靜靜聊天的好地方

晚餐有SET DINNER供選擇, appetitizer/main course/dessert連飲品大約200元, 選其中2款就大約160元, 價格是合理的

是晚的前菜點了帶子配燒茄子, 帶子味鮮肉厚, 茄子帶微焦的香味, 配上我喜歡的苜蓿芽, 是滿意之作

主菜點了燒鴨胸, 肉質柔軟但不夠嫩滑, 尚幸調味及配菜得宜, 整體仍是不錯

試了友人的羊肩及炸虎蝦, 兩者俱有水準

甜品是全晚比較令人失望的, 黑白朱古力做成的慕絲賣相100分, 不過不夠香滑, 而且對我而言是太甜了點

餐飲要了cappuccino, 頗對口味, 彌補了甜品的不足

地方舒適, 服務殷勤, 食物質素整體也不錯, 是值得再來的地方. 如果能開放予非會所會員就更好了

是次消費: 每人約$240 (晚餐)

2009-12-19
類別 : 新疆菜中菜館雲吞/餃子

住響西環好多年, 經常都路過巴依, 不過一直都以為係茶餐廳
多得OPENRICE, 先知原來呢間係食羊既小店~ 是夜就來試一試

7點黎到, 已FULL BOOKING了, 侍應很有禮貌表示要8點前走, 當然沒問題
黎之前看過食評, 早想好了要食咩野
叫了土匪雞翼手抓飯, 羊肉餃子及羊肉串燒

先來一壺茶, 一陣淡淡花香, 原來是薰衣草茶, 不錯的第一印象, 收茶錢也是合理的
食物約10分鐘左右就到

土匪雞翼手抓飯: 38蚊, 雞翼味道不錯, 名字令人誤會是辣的, 其實不然. 如果是辣的相信會更好吃. 手抓飯據侍者所講係羊肉, 蘿蔔, 果乾等炒出黎既飯, 香味淡淡的但幾獨特, 飯的質地有點似珍珠米, 比普通飯只係貴多幾蚊, 值得一試

羊肉餃子: 之前睇有D食評話羊味太重, 但就令我更加想試. 40蚊15隻, 其實也不太羶, 肉汁很多, 伴埋佢既醬油一齊食, 我個人覺得唔錯!

羊肉串燒: 30蚊5串, 果然係好重既香料味, 但也沒蓋過羊的肉味, 不會燒得太乾, 肉質也彈牙兼肥瘦適中, 好味!

唯一覺得要改善既係最好可以提供返D細份量既小菜, 因為大部分都要百多元而份量很多, 人少既話可選擇既食物就不多了

離開既時間約7點45分, 已經全場滿座了, 下次再黎食既時候最好訂定位

侍者的服務態度良好, 食物也有水準, 一定會再來!

土匪雞翼手抓飯

土匪雞翼手抓飯

羊肉餃子

羊肉餃子

羊肉串燒

羊肉串燒

用餐日期: 2009-12-19
是次消費: 每人約$65 (晚餐)

共有1 人投票

2009-04-15
類別 : 日本菜烤肉任食/放題適合大夥人慶祝紀念日

聽過盛八既大名咁耐都未試過, 呢日終於黎開餐
早黎既緣故, 立即就有位了, 唔使等
望望menu, 二人各自選了想食既野, 全部都係牛!?
唔緊要啦, 試味嘛

鹽燒特選厚切牛舌: 自從響仙台食完之後就鍾意左食牛脷, 呢度既牛舌好厚, 好juicy, 口感很好

特上厚切牛胸腹: 呢個肥瘦比例啱啱好, 肉汁豐富, 好有牛味, 98蚊抵食!

嚴選上和牛肉排: 呢個係是日推介, 由168減到108蚊, 不過味道反而無咩特別, 及不上前兩者. 可能因為對厚切情有獨鍾吧!

另叫了個一之藏拉麵, 估唔到入面都係牛! 不過就近似牛腩, 十分稔身, 入口即溶, 講唔出既滋味~ 拉麵仲加了大量既蔥, 配埋牛肉好惹味

雖然成晚都食牛, 不過唔同部位比到唔同既驚喜, 貴係貴d, 不過食物的確有質素

推介美食: 厚切牛舌,特上厚切牛胸腹,一之藏拉麵
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

共有3 人投票

2009-04-13
類別 : 西式麵包店

呢間野既包比一般麵包鋪貴, 所以雖然開左好耐, 都無乜幫襯過

經過時再睇下, 裝修幾靚, 店員都好禮貌

睇左一陣, 終於買到個價錢比較合理既黑椒磨菇雞肉包

味道的確幾好, 黑椒味濃, 磨菇同雞肉都好多, 比之前響美心食既同款包好味得多

對呢間野有d改觀, 貴得黎好味既, 都值得