中文 | English
Yui Tsukimura
我是Yui Tsukimura。
食評會員 6次成為首位寫食評會員
Yui Tsukimura  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-12
類別 : 港式大牌檔雞煲

之前朋友搬左附近新大型屋苑後,有時放工經過呢個店舖都好多人食,所以帶我地試下。呢間店舖以大排檔型式經營,所以需響露天地方食,需我地幾個就點了以下菜式:

原隻胡椒雞煲: 全隻雞唔斬放落個煲到,用料十足,個味都好好食,食個陣需要用剪刀剪黎食,好香好正~~

本地肥牛:好香牛肉味,唔錯

鮮蝦雲吞:都幾大粒,用料足,都唔錯

炸響鈴:同街買無咩分別

咸魚煎肉餅:好好食,夠晒咸香味,煎到好香脆

整體黎講,正係個雞煲都物有所值,如閣下唔介意大排檔格局,值得一試lol
推介美食: 咸魚煎肉餅,胡椒雞煲
用餐日期: 2014-04-12
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館素食

最近朋友腸胃不太好,同事曾介紹呢間新式齋館小菜好好食,所以特意訂檯試一試

店舖面積比較細,枱與枱之間距離好貼近,所以比較逼及狹窄,不過唔緊要,為左食好野在所不計,我地最終點了以下菜式:
蟲草花燉原隻椰皇:味道好鮮甜,吸收晒椰皇本身香甜味,內饀除蟲草花外,仲有雜菇,用料足,值得推介

北京片皮鴨(6個掛包):用菇片做鴨肉,加青瓜條及醬汁用掛包夾住嚟食,味道唔錯

酥炸生蠔:個脆漿好香脆,內餡用雜菇製成,好好味,正!!

原隻南瓜黑松露焗飯:原個南瓜做盅,好多南瓜茸,內有少少齋魚肉,所以味道好香濃

雜齋拼盤:今個月餐館推介,只需點滿小菜$100,加$1便可以換雜齋併盤,非常超值

呢間餐館菜式新穎,打破一貫齋館既形象,味道尚算菜式,但唯一缺點某些職員服務態度欠佳,因為可能人多關係,上菜速度本身唔算太快,所以坐左一個鐘,每樣小菜只食了大約一半,侍應就問我地仲要唔要??令我地好愕然!!當食到七成左右,有位侍應不停響我地附近話出面有客嫌等得耐,初時我地聽落不以為然,後尾佢同其他侍應講,話睇落我地實食唔落,快d執野啦,我地聽落好尷尬,最衰就係手指指,真係幾唔開心,前後最終只坐接近兩小時,雖然明白你地想做多一枱客人既心情,但都要尊重現有客人,再唔係可以效仿其他餐廳做法,預先跟客人講聲限食一個半至兩小時,不過無客等可以坐耐d,起碼等客人有個預算,希望餐廳作出改進啦!

推介美食: 原隻南瓜黑松露焗飯,蟲草花燉原隻椰皇,酥炸生蠔
用餐日期: 2014-06-06         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

類別 : 泰國菜私房菜海鮮

芭堤雅泰國菜響元朗開左唔係好耐, 餐廳位置就響祖凡尼旁邊,所以由元朗西鐵站行過去會方便d。之前經過曾想walk in試下,好可惜滿座需訂位,所以今次決定提早訂位試下呢間餐廳。

入到餐廳,雖然地方比較細,但座位之間不會太逼,樓底亦好高,環境舒適,而我地六個人就點了以下菜式:

泰式酸辣鳳爪:好好味,酸辣味道好夾

泰式鮮蝦金柚沙律:好好食,內落了椰糖及花生,值得一讚

紅咖哩鴨:味道OK

泰式咖哩炒肉蟹:味道幾好,不過隻蟹無咩肉

正宗泰式冬陰功湯 :味道好正宗,用料足,夠香濃,一定要試

蒜蓉包 : 味道OK
烤薄餅:味道OK

清邁生菜包:味道香濃,應該加左魚露及魚崧,如果齋食就好咸,用生菜包住食就啱啱好,正

泰式家鄉雞:味道好惹味,唔會太辣
泰式炒雜菜:味道OK

雖然價錢方面比一般泰國餐廳貴少少,但用料足,味道亦算正宗,大部份既菜式都好好味,侍應服務亦好殷勤有禮,下次一定會再去幫襯^^~~~
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-02-27         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$190 (晚餐)

類別 : 泰國菜

自從上星期我前經理帶我同師姐黎呢間分店慶祝生日後,我就念念不忘,本身總店亦於荃灣區,不過試過一次後就無再去,因為地方真係好逼及食物質素麻麻,但開左此分店後,經理話呢度泰菜好正,所以今次中學好友聚餐特意揀番呢間分店食飯,所以亦將兩日聚餐評價資料一次分享予各位識食之人 lol

此分店設於美食城三樓,前身係小肥豬火煱,所以餐廳地方夠大夠寬敞,環境唔錯,最近兩次點了以下菜式:

生蝦($92 ):生蝦好新鮮及爽口,個汁都好正

青檸汁燒豬頸肉($88):兩次聚餐都有點呢個豬頸肉,因為廚師先將豬頸肉燒香,然後淋上青檸酸辣汁,味道好香,一定要試 lol

海南雞飯 ($54 ):飯有雞油香味,雞肉亦好嫩滑,正
馬來盞炒雜菜 ($61):個味夠香濃,好好食

伯靚咖哩(豬)($76):味道同普通咖哩無太大分別,只是偏甜,味道一般

炸皮蛋球($64):味道普通
蒜蓉包 ( $36):好香牛油蒜蓉味,法包夠香脆,醮上咖哩汁仲正

冬陰公海鮮湯($68):味道偏淡,可能落多左花奶,所以味道唔夠香

燒魷魚($84):味道OK
香葉肉碎炒飯($62) : 個飯炒到好乾身好香,少少辣,好好食

咖哩炒軟殼蟹:絕對適合我呢種懶人,因為可以唔駛搣殼就咁食,個咖哩汁可以醮薄餅或蒜蓉包食

整體黎講價錢都算ok,因為說算叫左好多野食及飲品,平均每次大概每位$200左右,不過建議各位一定提早要訂檯,因為太多人排隊等位食喇
推介美食: 青檸汁燒豬頸肉,香葉肉碎炒飯
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-06-21         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-05-16
類別 : 意大利菜法國菜扒房西餐廳

每次經過呢間餐廳,都會被餐廳紫色裝潢吸引住,咁啱朋友試過話食物質素ok,所以今次特意黎幫襯。

入到餐廳,餐廳裝潢很有格調,主色以紫色為主,不過餐廳播放既音樂既然以日韓輕快歌曲為主,幸好今次與一班朋友聚會,所以歌曲對我們黎講是次要

先講蒜蓉包 ,個包份量大約掌心既size,不過可能由於hand made關係,侍應話需三個人享用一個包,雖然個包充滿蒜蓉香味,值得一讚,不過對於安排感到奇怪

是日餐湯方面,今晚餐湯是南瓜湯,味道非常香濃,內有香料及烘焙過的麵包碎,並品嚐到少少檸檬清香,非常好飲lol

前菜方面,有碳燒菠蘿雞肉沙律配雪梨酒蜜糖汁及蒔蘿醃三文魚配雜沙律選擇。前者雞肉比較“鞋”,味道麻麻;後者醃三文魚味道適中。

主菜方面,黑菌大蝦配蕃茄及蘆筍+意粉以白汁配黑菌煮個汁,大蝦亦非常新鮮及爽口,味道唔錯

主菜燒烤汁燴豬肋骨及薯茸雜菜方面,個燒烤汁好香濃,豬肋骨唔韌,好好食

主菜石頭燒美國黑毛豬T骨配薯皮雜菜方面令我感到有點失望,因正常黑毛豬肉質會比較爽口,但呢塊既質感有點似厚切豬柳,雖然醬汁好香,但食落麻麻

甜品方面是咖啡奶凍,好香咖啡味,好creamy,味道ok

用餐日期: 2014-05-13
是次消費: 每人約$180 (晚餐)