中文 | English
為食黑白糖
我是住在將軍澳的為食黑白糖。我最常於九龍葵芳荃灣出沒,最鍾意港式日本菜意大利菜西餐廳咖啡店小食店,自助餐,放題,火鍋同鐵板燒自助餐壽司/刺身,意粉,蛋糕,草莓,設計有心思,具創意的食品。
食評會員 9次成為首位寫食評會員
為食黑白糖  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-10-19
類別 : 日本菜西式咖啡店親子餐廳甜品/糖水

咁啱嗰日去港島區,順便提早另一半慶祝生日,搵吓北角炮台山嗰邊有咩好食
之後見到呢間係啤啤熊主題嘅西餐廳,雖然我唔係特別鍾意啤啤,但係個環境真係幾靚,所以去試吓

我哋原本當晚坐粉紅色半私人空間嘅二人枱,隔籬枱嘅兩個乘客食完之後,職員見我哋正餐食得差唔多,特地安排我哋自己過去右手邊4人枱坐,真係非常窩心

我哋叫咗兩個晚餐,海膽帆立貝意粉嘅像素比較甜,木魚都幾龍尾,份量都多

另外叫咗明太子忌廉蜆肉意粉,啲錢都好大啫,冇泥沙,個醬汁調得幾好味,呢款真心推介

我哋單點左一份一夜干燒魚,份量非常之多,而且考得唔錯,配上豉油或者檸檬汁都好正

加$8有榛子牛奶,味道比較甜,拉花嘅泡泡都做得唔錯

男朋友想試富士山啤啤熊特飲,因為套餐唔可以加錢換呢一款飲品,所以佢正價$88買來試吓飲,雖然呢杯飲品成本唔高,但係個賣相真係打卡一流,飲品裏面仲有個會閃燈嘅玩具,而且會轉色,真係打卡一流。係用波子汽水,再加啤啤熊造型嘅立體冰塊
打卡一流又幾好飲

打卡一流又幾好飲

早前在OpenRice要求在甜品免費寫生日朱古力字,朱古力醬汁令到我非常驚喜,啲朱古力字唔係咁容易拆得甩,朱古力字嘅藍色部份以為係悉數冇咩特別嘅味道,點知係藍莓味嘅果醬,紅色朱古力嘅部份係士多啤梨醬,同平時職場寫嗰啲好大分別,而且字體非常優美❤️❤️😍

伯爵茶慕絲甜品嘅造型真係好得意,而且好少有呢個口味嘅慕絲❤️❤️❤️❤️好睇得來又非常之好食

另外點解我幫襯呢間舖頭嘅原因,就係切餅費只需要$50 ,好多餐廳都係開價$100 ,而且職員幫我哋上咗個生日蛋糕之後,仲幫我哋張枱擺位打卡影相,真係非常之窩心,希望下次去呢間餐廳呢個身形細細粒嘅年輕女職員可以在服務我哋

我問職員,原來呢間餐廳只係開業左半年,希望之後可以繼續做落去,真係好想再去第二次

推介美食: 明太子忌廉大蜆意大利粉, 伯爵茶慕絲
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-10-14         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2023-05-06
類別 : 台灣菜日本菜快餐店小食店

今日咁岩去果邊拎貨
我從來無去過呢個商場,真係好local好多小店
見openrice講到呢度招牌玉子燒咁好味
我都買左一份食,等候期間我行開左差唔多十分鐘去拎貨
回頭見已經整好左
真係幾好食,又juicy
好香蛋味,好大份,食完唔會覺得好油膩同埋罪惡感
撐小店heartheartlikelikelike

推介美食: 招牌玉子燒
自取等候時間: 8 分鐘
是次消費: 每人約$17 (下午茶)

2023-01-17
類別 : 多國菜少鹽少糖食店素食甜品/糖水

這間餐廳在楊屋道街市對面,但食飯的途中有好多蒼蠅🪰,有點影響食慾
當日星期日lunch時段惠顧,環境跟尖沙咀分唔不同,有熱氣球,而且樓底高balloonballoon
幾好坐,坐在窗邊卡位
食物款式多
朋友點的饅魚便當🍱份量少,佢係女仔都食唔飽
我的主菜係泰式串燒配炒飯,好大份,味濃,飯粒分明likewow
餐前湯品可選中式或西式,上次試過西湯好重薑味,今次揀中式燉湯,足料好味
前菜類似四喜烤夫,味道偏咸,有腐皮,雲耳,素肉
飲品可選凍熱特飲,咸檸檬蜜味道不錯
服務態度一般,下次想去返尖沙咀分店
價錢唔算平,多數啲set $98-118,再加一服務費

推介美食: 泰式串燒配炒飯
用餐日期: 2023-01-15
是次消費: 每人約$120 (午餐)

2022-12-05
類別 : 西式咖啡店三文治All Day Breakfast

同朋友好耐無見,相約到呢間餐廳
好容易搵到,但餐廳音樂比較大聲,
環境幽暗,有情調
揀好食咩要先到收銀處比錢,然後返埋位等食lol

我地叫左好多野食,
呢兩支飲品打卡岩晒,我飲右邊果支Rose Lemonadelike酸酸甜甜,很不錯
飲品打卡好靚

飲品打卡好靚

黑松露醬薯條整體幾好味,仲有好多芝士

把刀幾有趣,用佢黎切豬鞍真係唔駛點用力就好容易切得到
亮點就係把刀, HAHA

亮點就係把刀, HAHA

豬鞍真係好厚身, juicy, 非常嫩口,好滿意,伴菜的紅菜頭也也不錯

好厚身呀,口感很好

好厚身呀,口感很好

煙三文魚pizza係薄脆批,賣相靚,口感也不錯

推介美食: 煙三文魚pizza, 豬鞍
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$160 (晚餐)

2022-08-30
類別 : 意大利菜咖啡店少鹽少糖食店

當日同朋友兩人12:45去到餐廳食個chill lunch
今次係第三次黎喇😍😍😍證明真係值得一吃再吃架
Outdoor只有4張枱,想霸個靚位要睇彩數
去到1:15左右就坐滿晒喇
當日心情唔太好,睇到藍天白雲的維港靚景
所有煩惱也一掃而空
其中一個職員佢本身係「英文人」,但佢講雞翼、睇住好熱,佢講得好純正呀
學廣東話好有前途呀
叫左一個火箭菜pizza,一客雞翼,兩杯水果系列飲品
個雞翼類似炸雞翼,少少辣好香口呀!
Pizza好大個好抵食架,又足料,口感好唔錯
每次都會order
朋友飲椰子🥥,我飲嘅草莓由頂到底都有好多草莓果肉,唔會好甜
真係值得一試呀!

用餐日期: 2022-08-23
是次消費: 每人約$140 (午餐)