中文 | English
Peti
我是住在北角的Peti。我最常於北角銅鑼灣出沒,最鍾意滬菜 (上海)韓國菜泰國菜山珍海味大閘蟹海鮮
食評會員 3次成為首位寫食評會員
Peti  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-06-16
類別 : 港式茶餐廳/冰室

五年變化真大, 由港島區搬來沙田石門工作都三年多了, 生活上依然很不適應, 除了交通, 最不慣就是飲食的問題! 對我來說吃得好是我每天非常重要的事, 吃好一個麵包己可滿足回味flower, 但吃不好魚翅鮑魚都可成垃圾yuk!

記得最初搬來時在公司附近打轉, 找到的都是大眾飯堂頖型的餐廳, 試了都不再回頭, 午飯的心情就如地獄sick! 打後的日子都自己帶飯了.....而這間出品是唯一想再吃的! 但是為一個午餐, 要忍受等位排隊, 伙計面黑不回應, 環境嘈吵如打仗, 最美好的時光未吃已經氣飽了, 天天這樣真是受不住! 現在為了整天保持愉快的工作心情, 偶然想吃都只叫外賣了, 要不是就逃去第一城或自己準備好了!

吃過他們的焗飯…..得! 麵…..更得!! like我拿手煮上海菜吃上海菜, 所以他們的麵餐一開始最吸引我, 試了多款我最愛就是紅燒獅子頭! 味道質地分數非常高! 他們的麵, 比較粗幼後, 我喜愛有咬口的粗麵, 不是上海麵”淋淋”的質感, 是自家獨創的風味, 很有個性! 所以今日我又叫了一碗, 正!balloon

類別 : 新加坡菜粉麵/米線

因團購認識"林太", 按地址找到來筲箕灣, 但不知道"林太"在橫街另一角, 唔住個區既人真係好難搵到!!

換了兩個set, 雞槌夠熱又香, 蝦醬味夠出, 但甜味過左火! 叻沙麵的湯底太辣又太甜, 最好在落單前先問客人接受多辣才下單, 會較體貼客人要求! 叻沙中的蝦很鮮, 片片魚片頭夠特別, 但總括只屬一般, 而付送的凍飲好像是羅漢果桂元茶, 但沒有飲管及匙, 食唔到桂元肉, 極不方便! sad 這裡只可以話試過就算, 未必再有下次啦......
用餐日期: 2011-02-26

類別 : 台灣菜台式飲品

參加了團購才認識"輕鬆飲", 有優惠1杯drink加2件餅, 相當吸引!

下午2:30人流不多, 只有我1個order, 換了1 set, 要了蜂蜜蘆薈, 味道OK, , 2個餅睇住師夫即埸整, 慢手慢腳仲睇到人O晒咀!shocked, D餅好肉酸啊, 漏到一"pet pet", 好似在玩手工......真係睇見唔想食啊! 如果多d人order, 一定出唔切啦! mad 食落唔甜, 因為佢地係低糖, 賣相真係唔得! not my cap of tea!

自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2011-02-27
是次消費: 每人約$15

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心

又再參加團購, 昨天試了這間"嗜點", 這裡的選擇不算多, 2人叫了蝦餃, 牛肉, 鳳爪, 春卷, 叉燒腸粉, 糯米雞等, bowlchopstick

蝦餃OK; 牛肉中的馬蹄大大塊如指甲size, 似乎廚房都好求其, 而味道還可以; 鳳爪唔夠味; 春卷材料有紅蘿蔔, 馬蹄, 蝦, 食味麻麻; 腸粉的粉太粉; 比較好的算是糯米雞了, 材料ok糯米軟!

同樣是旺角, 同樣點心, 同樣團購優惠, 比起上兩星期另一間, 就給比了下去! 再看環境裝修和食物種類都是普普通通......

用餐日期: 2011-02-27
是次消費: 每人約$50 (午餐)

類別 : 港式中菜館點心中式包點

之前路經點心棧見介紹我最愛的鮑魚燒賣, 心想下次一定要試試, 但一拖大半年過去, 直至參加團購, 終於的起心肝試啦! smile

那天周末下著雨來到旺角, 中午時份未坐滿人, 2人坐下就叫了飽魚燒賣, 牛肉, 叉燒腸粉, 春卷, 沙薑雞腳, 奶皇包, 糯米雞等... 飽魚燒賣賣相精美, 好抵食, 牛肉彈牙, 叉燒腸粉嫩滑, 沙薑雞腳外表原整味道得, 春卷好, 奶皇包流沙香甜, 糯米雞材料足, 食完回味再回味! 今次我同老公對點心棧的評價都很高,下次都值得長期支持! smile

推介美食: 飽魚燒賣,糯米雞
用餐日期: 2011-02-12
是次消費: 每人約$60 (午餐)