中文 | English
ukulili
我是ukulili。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
ukulili  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-11-05
類別 : 港式小食店甜品/糖水

跳舞之前唔想食正餐咁飽, 最好就係食甜品~

見呢間人氣咁勁, 就試下佢~

但天口有D熱, 所以叫左凍燉木瓜. 其實係糖水加木瓜一個好簡單既甜品.

木瓜料好足, 舊舊大舊同硬度適中. 糖水既溫度係剛剛可以消暑又唔會凍到頭暈既好溫度.

甜味FIT SAI. 糖水同木瓜本身既甜味混係一齊, 唔會過份甜~

GOOD!

下次應該試下大家都讚既合桃露,蕃著糖水同湯圓!
大大舊木瓜

大大舊木瓜

題外話/補充資料:
好多人. 我話可唔可以企係度堂食(有D趕因為我), 佢話好快有位, 轉個頭真係就有位啦.
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2011-11-23
是次消費: 每人約$16 (其他)

2012-10-19
類別 : 西式咖啡店麵包店甜品/糖水

話說要發掘下中西區既美食, 搵搵下就比我俾到呢間餅舖.

見人人LIKE 紅豆綠茶蛋糕, 當然係要試呢個~

媽媽係附近跳舞, 於是就叫佢買番黎~

個盒都好靚, 計設得甚有心思. 不過無映到相...

買左2件紅豆綠茶蛋糕, 1個檸檬TART同1個藍莓TART.
多款任君選擇

多款任君選擇

睇食評D相以為咁既SIZE, 見到, 原來比我想像中細得多.... $30一個, 真係要試真D!

一開始食D綠茶卷就已經不得了! 拎起唔會黏手, 食落去唔駛咬就咁嗒已經會慢慢融化, 口裡面充滿住好香好濃既綠茶味. 而裡面既綠茶CREAM溫度稍為凍D, 令到口感食落去好特別, 當外層融緊既時候, 你就會FEEL到裡面凍凍地既但又唔漏既綠茶CREAM. 甜度適中, 做呢D卷卷應該用左好多時間.

然後食埋裡面既蛋糕. 綠茶加埋紅豆味超OK~ 鬆軟,同埋濕度唔係話太濕或者超乾. 另外你唔會覺得要特別咬D紅豆, 好似紅豆同個香濃綠茶蛋糕已經融為一體咁. 仲有講埋D 蛋糕既綠茶CREAM, 因為只係佔個蛋糕一小部份, 所以唔會話太多太creamy'濟'左

簡寫既話: OISHI!
!!!!!妙絶!!!!

!!!!!妙絶!!!!

側望~

側望~

之後就試LEMON TART. $28

聞唔係好聞到檸檬既味, 但係原來食落口感係咁豐富~ 佢唔似芝士餅咁實既豐富感, 佢係滑SAI SAI然後係你口度溶左, 幾乎好似液體咁落左喉嚨. 個質感真係幾過癮, 可以講係蛋撻再硬少少既感覺. 食落一開始有D酸, 以為酸得濟. 但嗒嗒下先FEEL到LEMON既香同甜味散番出黎.

而個曲奇皮就無咩特別, 不過做得幾薄就真.

最後就係藍莓TART. $28

對比之下真係比下去, 因為實情係無咩內容, 得藍莓同個TART, 藍莓用料OK, 唔酸, 仲爽. 但係28唔值.

總括黎講, 最正當然係紅豆綠豆~ LEMON TART都其實同佢有得揮!

再試其他呀要!!!!!

推介美食: 紅豆綠茶蛋糕,lemon tart
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-10-10
是次消費: 每人約$30 (下午茶)

2012-10-10
類別 : 港式咪嘥嘢食店少鹽少糖食店粉麵/米線雲吞/餃子

南記~我細細個就聽過佢個名, 睇下佢D招牌麵~ 仲有D新野~

中學成日食午飯都食~ 好耐無食過, 趁今晚無住家飯食, 黎左呢黎食~

中環夜晚都咁多人食快餐? 好誇張.

叫左個以前黎到必食既墨丸春卷河!

而家都係$21 JA! 以前好似係$16? 唔記得...

唔~ 佢湯底D味同以前無咩點變! 好懷念以前既日子!

墨丸春卷都係咁既樣. 春卷無細條到, 咬落去都係咁既質感, 墨丸都係幾彈下!

咁食好滿足! 但如果大碗D會開心D!
懷念!

懷念!

用餐日期: 2011-10-27
是次消費: 每人約$21 (晚餐)

2012-10-07
類別 : 西式咖啡店飲o野傾計

與好耐無見既朋友girls talk, 尖咀大家都方便, 就揀左呢間食評都OK既charlie brown cafe.

去到, 原來係行一層上去既~ 感覺不俗.

因為同朋友吹水, 唔係好留意環境, 不過去廁所見到一幅lucy馬賽克牆~ 絶對係有心思既設計.

同朋友3人share 3 款cake~ 要左薑汁芝士餅, 軟心朱古力同豆腐芝士蛋糕(lucy light). 自己就點左杏仁鮮奶咖啡.
強烈推介 軟心朱古力!

強烈推介 軟心朱古力!

講下D cake, 印象最深刻係軟心朱古力. 嘩! 佢個味做得濃, 又有唔同layer, 最底係朱古力味蛋糕底, 中間係紅莓味既JELLY狀物體, 上層係朱古力mousse. 食既時候感受到佢唔同layer質感之餘, 仲食到佢唔同既味道. 雙重朱古力質感係口裡面徘徊既時候, 紅莓既甜酸味就慢慢湧上黎. 呢個配搭令到個cake唔會太漏, 又有新鮮感, 絶對值得一試!
LUCY LIGHT

LUCY LIGHT

之後講豆腐芝士蛋糕, 成舊都係mousse質感, 加埋塊餅底, 一嗒就feel到豆腐既味道, 幾滑又唔係好甜, 諗番係以前ok既豆腐雪糕隻味. 反而芝士味就唔係好食到. 不過豆腐呢隻味真係唔錯.
薑汁芝士餅

薑汁芝士餅

仲有薑汁芝士餅, 薑汁味係OK~ 幾特別, 呢舊就濃D芝士味. 仲有個餅底. 但係唔知係咪太濃太漏, 食呢舊好快'劑'左, 同埋佢個質感好實, 比平時既cheese cake實好多, 一啖食落去就覺得太多唔駛再食第二啖. 但係鐘意薑汁味既人仕都多可試下.
杏仁鮮奶咖啡

杏仁鮮奶咖啡

講埋杯杏仁鮮奶咖啡, 見到拉花當然即刻映相, 味道其實又無咩杏仁味, 所以下次可以叫其它.

整體ok~ 再去可以試其他款既CAKE同咖啡~~~~

不過越晏就越多人,有d嘈.

推介美食: 軟心朱古力
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-10-06
是次消費: 每人約$70 (下午茶)

共有2 人投票

2012-09-24
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

本來有d驚又俾食評'厄'左, 但係黎得呢頭真係點都試下, 一次又好, 有下次當然最好!

於是晏周5點幾黎到. 看似少客, 可能未到食糖水時間.
D吊吊牌幾有日本色彩

D吊吊牌幾有日本色彩

見到大家都讚湯圓, 當然試呢樣. 但又見到自己like既杏仁糊, 所以就叫左杏仁糊加湯圓.

一路等既時候, 有幾個客人黎左, 有d叫外賣, 有d就食得快快咁又走左.

都真係幾多人幫襯~

等左差唔多十幾分鐘就有啦.
杏仁糊加湯圓~

杏仁糊加湯圓~

聞落去, ok香, 有杏仁既味道, 飲落去唔係好甜, 甜度適中, 杏仁味出度, 個人覺得ok~

到重頭氣湯圓, 試左芝麻先. 皮唔厚, 厚度岩岩好唔會薄到漏餡, 咬落去煙韌唔會好粉.
流緊出黎啦D芝麻!

流緊出黎啦D芝麻!

一咬, D芝麻就係個口度流出來, 流到成隻匙都係. 聞到D芝麻香, 未食已經覺得好濃D味.

食落去, 嘩, 不得了! 好正, 芝麻既香同濃味係我個口度徘徊, 甜味岩岩好. 簡直係無得頂!tongue

之後再試花生, 餡亦都係好充足, 有一粒粒既花生仔, 食落有口感, D味都好濃, 白芝麻既香同花生混得岩岩好.

但係成碗杏仁糊個人認為太多, 下次可以淨叫5粒湯圓.

下次黎呢頭都要食!

推介美食: 鴛鴦湯丸
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-09-22
是次消費: 每人約$23 (下午茶)