中文 | English
mika921
我是mika921。我是一名小女子,在觀塘工作。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
mika921  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-09-22
類別 : 日本菜

在黃埔要搵嘢食太容易, 但對食物有要求既男友來講, 搵一間好食嘅餐廳有難度, 最後揀左一間近屋企而新開既西餐, 同佢食好西兼慶祝生日😙

地點好方便, 地鐵D出口, 就喺旁邊既美食坊, 上一樓, 由於book左位, 係門口稍等一陣就可以入座, 環境幾優靜, 唔會好嘈傾唔到計, 裝修都係以黑白為主, 簡潔而有格調

睇左menu, 揀咗一個set B 同set C, 食物上桌速度都算快, 有餐湯同頭盤, 個湯分別係南瓜湯同黑松露湯, 南瓜湯比較普通, 黑松露湯好香, 味道蠻不錯

焗蟹蓋變咗蟹肉多士, 另外嗰個頭盤係香芒大蝦沙律, 正正常常, 冇特別

終於到主菜上桌, wow德國鹹豬手,咸香撲鼻,外皮香脆,好夠味,點埋個芥辣醬就Perfect!!! 另外一道係美國牛柳, 叫左五成熟, 夠淋而且冇血水, 水準之上

來到Boring, 點可以唔叫返杯Boring Punch, 好吸睛, 味道係fruit punch, 甜甜地又有叮點兒酸酸咁, 為今晚畫上完美句號, 男友很滿意
下次可以叫埋三五知己再encore

推介美食: 美國牛柳
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2021-09-13         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2019-11-28
類別 : 台灣菜火鍋粉麵/米線

近排旺角成為TG之地, 人流明顯減少, 今晚我跟朋友來個快閃晚餐, 選了地點方便的旺角中心, 地庫的鐵牛, 剛開業果時食過都ok, 但今次令人跌哂眼鏡.....沒有服務可言, 明明有位, 卻偏要安排坐在兩張拼桌的中間, 食物明顯都退步了, 湯底只有死咸, 返到屋企勁口喝, 唔知係咪落左太多味精定鹽,麵不太彈口, 一大敗筆, 個麵唔好食, 已經衰左一半,正常少少得個幾舊鹽酥雞, 好彩有六小粒雞,哈哈!咁既質素盛惠$59,你覺得值唔值? 見仁見智啦

用餐日期: 2019-11-27
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2019-11-26
類別 : 越南菜茶餐廳/冰室粉麵/米線

很久沒有來過梅窩宿營, 星期日是投票日, 原來不少食店關門沒開, 一找之下搵到津津, 沒想到人是那麼多

由於朋友有寵物,只可坐門外兩張桌,其餘可以入室內有冷氣的座位, 叫了星期日限定,蕃茄蟹檬,索價不便宜喔!$63
等左一陣,終於上桌啦!份量好驚人🙈

有肉骨, 肉丸, 蟹肉, 要拆殻🌚

湯底是鮮甜蕃茄, 未致於超濃味, 但食得出是海鮮一同煮的鮮味!抵讚, 其餘部份是普通

整返個近鏡先! 賣相吸引👍🏻👍🏻👍🏻值得一試
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2019-11-24
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2017-12-31
類別 : 法國菜咖啡店甜品/糖水西式糕點

新蒲崗總是給人一種好舊嘅感覺, 除咗考試局, 某米之蓮甜品, 相信大家都唔會特登對呢個地方有好深刻嘅印象! 相反我對這𥚃有一種情意結, 可能係以前都係附近讀書啦☺️近排竟然比我發掘到一間好好食嘅甜品, 所以特登約咗我嘅甜品達人一齊去"食好西"(食好的東西咁解😁)

可能係早來(未到晩市繁忙時間), 暫時未算好多人, 先找個小角落坐下, 便看看餐牌, 我們各自叫了一杯飲品, 梳打 and 咖啡

之後就到我哋頭盤, 本身都好鍾意食軟殼蟹, 所以就叫咗酥炸軟殻蟹配黑松露醬, 一上枱都覺得唔錯!

上面有啲番茄皮乾, 應該都有炸過, 但有少少失望, 感覺好似炸完未停過D油, 有D過油, 如果在乾身D脆D就會好食D
跟住就到主菜, 達人對食好有要求架! 主菜就由佢話事😏叫左法式香酥油鴨脾伴太陽蛋及法包

估唔到好似份早餐咁上桌😂要將隻太陽蛋搞爛佢, D蛋汁慢慢流落隻鴨脾到, 鴨肉好嫩滑, 份量唔多兩個人share啱啱好! 如果配埋法包食就冇咁膩, 旁邊仲有蜜糖, 喜歡鍾意甜食都可以, 得左😜
最後就梗係甜品啦!!! Yeah✌🏻

64%朱古力慕絲配朱古力雪糕, double chocolate 🍫 🍫 朱古力迷之選, 個朱古力唔太甜, 食得出佢個慕絲係層層味道

甜品賣相好少女, 雛菊擺設尤如搽上香水一樣, 錦上添花, 上邊仲有啲餅碎, 豐富左口感, 我對朱古力有好高要求, 呢個絕對係合格之上, 推薦!!!!

另外一個係好出名嘅薑汁梳乎厘, 由於考慮到相機食先後, 會影響食梳乎厘嘅最佳時間, 我哋決定食咗先講😂老老實實個薑汁味唔係好出眾, 要慢慢咀嚼過後after taste先有少少感覺得到, 但個梳乎厘口感比起出面食開D空氣, 確實係有啲唔同, 好似實在D.....

旁邊一樣係有雛菊擺設, 少女心返晒嚟! 旁邊嘅曲奇仲有得外賣另買添! 老細表示係自家手作的, 有誠意有水準的小店買少見少, 有緣經過不妨支持一下, 香港實在不難看見處處也是連鎖食店.......
推介美食: 64%朱古力慕絲配朱古力雪糕
是次消費: 每人約$180

2017-08-03
類別 : 粵菜 (廣東)港式茶餐廳/冰室火鍋

自從冇讀書之後, 已經甚少去新蒲崗, 咁啱有個好耐冇見嘅同學仔搞咗個小型聚會, 咁啱就係約喺以前學校附近, 原來呢個區已經變咗好多啦! 政府合署拆咗, 連以前嘅公園都變成左新商場, 環境變得面目全非了

原來係巴士站旁邊內有乾坤, 晏晝時間會係飯堂, 夜晚搖身一變就變成火鍋飯店!!!

大熱天時打邊爐最啱, 基本上香港人365日都會打邊爐, 哈哈!

環境就一般, 重點係食物, 朋友們都知我唔食牛, 就特別推介我食呢個龍蝦拼盤火鍋, 個湯底竟然係南瓜海鮮湯, 好鬼正, 個套餐仲包埋一碟菜, 符合均衡飲食, 價錢仲要係$198, 夠晒兩個人食wow

其他坊間閒閒地一個湯底都已經$200, 其他有叫牛嘅同學仔, 佢哋都不約而同話啲牛好新鮮, 目視本地牛肉色澤同紋理, 都唔係便宜貨! 正所謂一分錢一分貨

另外有一個要大大推薦, 就係鬼馬墨魚膠, 原來係將啲墨魚膠放係油炸鬼到, 同埋唔使擔心啲油炸鬼會浸淋哂, 因為油炸鬼一放落去就會背向天

另外值得一讚佢哋嘅響鈴係新鮮炸嘅, 所以$32真係交足功課架!

不知不覺食咗三個鐘, 呢度冇限時, 唔會趕人走, 可以慢慢吹下水食下野, 唯一不足就係呢度啲抽風系統唔係強勁, 食食吓有侷促感, 呢排日日都咁熱, 個冷氣開細啲都唔得掂XDDDD
總括來講, 唔好拎任食火鍋做標準, 俾多少少食返啲高質嘅嘢食, 斷估冇人鍾意劣食掛
推介美食: 海鮮拼盤
用餐日期: 2017-07-03
是次消費: 每人約$200 (晚餐)