中文 | English
★朱迪☆
我是★朱迪☆。我在紅磡工作。我最常於尖沙咀旺角出沒,最鍾意滬菜 (上海)京川滬日本菜中菜館小食店日式西餐壽司/刺身水煮菜式粉麵/米線
食評會員 0次成為首位寫食評會員
★朱迪☆  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-05-16
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

好耐冇出旺角,咁啱一家三口約咗朋友出旺角食飯,梗係要去食甜品,話曬旺角都係甜品嘅兵家之地。

去咗前排畀朋友洗版嘅 粒粒果甜品, 先呢個打卡呃like甜品 香芒之戀

芒果smoothie加士多啤梨同黑珍珠, 一杯甜品試哂三個味道,賣相靚又好味。

老公同朋友分別點咗水果星球龍珠星球

龍珠星球應該係用蒟蒻粉加火龍果或提子,外型超好玩嘅甜品,龍珠粉絲必點。 不過淨食星球味道唔夠甜, 成個撈埋一齊食咪到更加好。

仔仔要咗個綠茶窩夫,即製窩夫熱辣辣,綠茶份量調教得好唔會苦。仔仔見到兩個雪糕球對眼發哂光,好彩喺我力阻後佢只係食咗半球。

最後我仲發牙痕叫多咗個雪梨蓮子燉桃膠,用料十足、味道清甜,凍食都好好味 !喺呢個咁熱嘅天氣,食碗燉桃膠滋潤又透心涼。

食完甜品見到佢有瑞士雞翼,本來想叫埋,不過太飽啦,下次再嚟食!
推介美食: 香芒之戀, 雪梨蓮子燉桃膠
用餐日期: 2019-05-02
是次消費: 每人約$80

2019-04-14
類別 : 西式咖啡店少鹽少糖食店無肉餐單All Day Breakfast飲o野傾計

赤柱總有一個特別的魔力,你不會經常來,但每次來都能為自己差差電!

這日一家三口跟朋友來到Classified食lunch,食物水準尚算KEEP到!(4年前生仔前來過一次,之後都無再去赤柱了~)

香辣肉丸意粉

惹味之選,肉丸JUICY,意粉硬度適中,穩陣之選。

草飼西冷牛扒配薯條

牛是Classified的強項,點steak是必然之選!
肉質嫩滑、juicy、肉汁鎖得好,不會令人失望。

地中海蕃茄焗蛋

試新嘢,感覺是蕃茄炒蛋焗版,唔難食亦唔算特別好味,下次可以SKIP。

還有Classified Burger
漢堡非常juicy,麵包焗得脆身,很好味!

食物是不錯的,但不會再來了。
服務明顯比4年前來時差了。
因我在戒凍飲及甜飲,所以叫了幾杯清水,感覺侍應眼神不太友善。

另外就是,我們有小童同行,叫的食物要盡量配合他,食物要分開幾次叫,因不知道哪一款啱吃,結果點的除了薯條他也不喜歡...
待我們進餐後才知道原來有兒童餐供應,另外再點給兒子才不會餓壞它。
對於沒有主動建議兒童餐這點,我是很在意的,因去每一間美式餐廳,都一定會主動告之。

Overall, the lunch tastes good, but I won’t come back again.
The service standard was worse than 4 years ago when I first came here. The waitress wasn’t that nice when I didn’t order drink, instead I was asked to have some water as I am quitting of iced drink.

And another thing that I really care was they didn’t provide kid menu proactively which we had to order the food one by one to see which one my son would eat. This upset me as when I went to every American style restaurant, they will actively provide the kid meal to us.
推介美食: Classified Burger
用餐日期: 2019-03-31

2019-04-13
類別 : 西式美國菜扒房

這晚不知挑了哪條筋,特別相約好友去蘭桂芳食飯~ (但無心機去飲一杯)
在中環上班的朋友推介了Westwood Carvery說一向水準不錯,就選了它!

位於和安里的地鋪,地點易找!店面比較cozy,適合跟閨蜜們邊傾邊食~

Starters點了Steamed Fresh Mussels + Ciabatta bread

鮮甜大隻的青口,以濃厚的白酒忌廉汁來煮,非常美味。忌廉汁極Creamy,我不停用Ciabatta bread 沾著吃,吃到朋友要勸停 XD

Fried Calamari (脆炸魷魚)

邪惡到一個點!薄薄的酥脆炸漿配上彈牙的大魷魚,鬆脆程度係會一件接一件,停唔到口!

Main選了Chef’s recommendation的USDA Prime Rib Regular Cut

Prime Rib價錢合理,不到$400就吃到了。
Prime Rib難以在家自煮,所以每次見到而我老公不在我都會點~ (他較喜歡吃西冷~)
以slow cook處理,肉質軟腍亦不失juicy,牛味要慢慢細嚐,它不會是極濃牛味,但肉質是一流的,跟邊位的少少油脂一齊食更美味!

2道sides也是不能忽視的好吃~

Creamed Corn跟Creamed Spinach with Bacon是傳統美式伴碟但不是間間餐廳都好食!Creamed Corn煮得特別香甜,Creamed Spinach似是加了威士忌?啖啖微微酒香好好味~
Canadian Sea Urchin carbonara

Carbonara常吃,但用加拿大海膽配的倒是第一次吃到,賣相更是吸引!
加拿大海膽出名大隻之餘亦鮮甜,將海膽煮成醬汁加入蛋黃汁,每一啖意粉都掛上醬汁,對於我這海膽迷是滿滿的幸福感呀!
總括來說,整頓晚餐每道菜都好好味,會令你停不了口。是減肥人士的大敵XDDD

謝謝收看~請多多指教喲~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
歡迎邀請合作試用及出席活動
★朱迪☆
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

更多的平台~ ^^★Blogspot★The Ztyle★Beauty Life★Beauty Exchange★She Blog★U Blog★靚太Club★Elle Blog★WeShare★Salad Blog★
推介美食: Steamed Fresh Mussels, Fried Calamari, USDA Prime Rib Regular Cut, Canadian Sea Urchin carbonara
用餐日期: 2019-03-26         慶祝紀念: 生日

2019-04-13
類別 : 西式扒房甜品/糖水自助餐

話說(可憐的)老公生日,因兩母子輪流中手足口,都無機會好好咁準備(其實只係訂枱)。

生日當晚,原想在家煮海鮮餐,老公話唔好太辛苦,出去食啦! 突然醒起魔膳廚房,即用app book,仲要book到!

之前已經食過一次,餐牌的性價比很高。這次也沒有令我們失望。只是那個毫不驚喜的沙律吧,繼續毫不驚喜。anyway,叫2個main course已滿指定價錢免費享用,所以就超愛吃粟米的仔仔就狂食了!

今次點的分別是「三色芝士醬燒豬肋骨配薯角」,忘記影相的「香煎帶子黑松露雜菌意大利飯」,還有兒童餐。

「三色芝士醬燒豬肋骨配薯角」是比邪惡更邪惡的RIB!

平常食開的燒豬肋骨已是heavy的朋友,這個加了三色芝士醬更是final boss級heavy!! XDD
但味道是很好很惹味的,會令人引不住一吃再吃。所以,叫多幾個朋友一起來分享肥胖吧!!

香煎帶子黑松露雜菌意大利飯一上枱就香氣四溢,相都影唔切就被KO了!
煎香的帶子依然嫩滑、黑松露的份量拿得準。真心推介!
推介美食: 三色芝士醬燒豬肋骨配薯角, 香煎帶子黑松露雜菌意大利飯
用餐日期: 2019-03-22         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$250

2019-02-14
類別 : 潮州菜粵菜 (廣東)中菜館

早排帶仔仔去中央圖書館玩完後,等埋老公放工喺附近搵飯食。圖書館附近的【潮薈】就成了我們今次的目標,聽說它的潮州菜不錯,作為潮州妹的我不妨一嘗。

潮州菜慣性有前菜小店,這碟花生魚仔我仔非常欣賞。

我點了幾款都是潮州菜式中的名菜 一時就會知道這間餐廳的水準怎麼樣。
點了鹵水鵝肉、沙茶牛肉芥蘭及蠔仔烙, 一家三口食剛剛好。

鹵水鵝肉鹵得不錯,嫩肉亦不太鹹。

沙茶牛肉芥蘭是一樣很送飯的餸,靠著沙茶醬及菜,我仔吃了一碗飯!!(他不吃肉的)

蠔仔烙不是炸蠔餅,烙在潮州菜中是指加蛋去煎的菜,我老公不太欣賞但我覺得不錯,蠔也鮮甜肥美。
總結是食物也還不錯,有機會再到附近會再來。
推介美食: 鹵水鵝肉