中文 | English
★朱迪☆
我是★朱迪☆。我在紅磡工作。我最常於尖沙咀旺角出沒,最鍾意滬菜 (上海)京川滬日本菜中菜館小食店日式西餐壽司/刺身水煮菜式粉麵/米線
食評會員 0次成為首位寫食評會員
★朱迪☆  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-02-05
類別 : 滬菜 (上海)湘菜 (湖南)中菜館

年廿九,今年四大長老都話唔駛番去做節。
難得機會,我地兩公婆諗住慢慢揀外賣番去食。

呢日早收,決定去Elements行街,周圍行時見到「十里湘薈」都幾多人等外賣 (外賣自取85折都抵WOW)
反正未諗到食咩,就跟隊叫埋一份。

2個人叫3個餸,蔥爆牛肉、宮保蝦球同干鍋花菜,仲跟咗3個白飯,落完單去兜多個圈就拎得。

番到屋企我地習慣將外賣落鑊翻熱再換碟 (係麻煩咗,但熱D又好食D、換左個盒又衛生D!)

換碟後發覺都幾大碟!呢度正價係$500左右,以晚餐嘅價位唻講係合理。外賣自取有85折直頭算係抵!
食物質素好好,就算蔥爆牛肉同宮保蝦球翻熱後都唔會變鞋變韌!現場食的話應該不得了!

蔥爆牛肉份量睇落唔多但其實都算多,夾極都仲有,而且牛肉仲係好嫩,唔會鞋!

特別欣賞宮保蝦球,雖然係6隻,但1隻嘅size係超大!!仲要彈牙爽口同厚身!

炸皮好薄,唔會食到一口都係粉!宮保蝦球真心好好食! 85折真係好抵!

干鍋花菜其實係干鍋炒椰菜花同蓮藕片,菜炒得乾身,辣得唻又唔搶喉又唔會好油!鍾意食辣嘅一定要試!

總括唻講,真係幾好食,性價比好高!
我會再唻買外賣番屋企食! 85折真係好抵!
開始掛住佢嘅宮保蝦球啦!
題外話/補充資料:
外賣自取85折
推介美食: 宮保蝦球
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2022-01-31         慶祝紀念: 團年飯
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2019-07-02
類別 : 粵菜 (廣東)港式海鮮酒家火鍋海鮮

跟朋友到九龍灣傾嘢,接近晚飯時間,想搵飯食但德福商場比較多人,一search之下,搵到距離德福戲院腳程5分鐘的地方就動身出發。

發哥粥底海鮮火鍋隱身在工廈裏面,但裝修、環境都很乾淨,侍應們亦很有禮貌,坐得非常舒服。

剛坐下就每位送一款燉湯,今日飲嘅係花膠蟲草雞~落足料燉,滋陰補氣~

另外仲有前菜、冰鎮鮑魚同焗青口, 有heart之作,海鮮新鮮好味道。

他們主打粥底火鍋,我哋點咗海鮮火鍋,另外按人頭計點8款食物,每位每款食物有三件左右,點菜時以為會唔夠飽,但錯啦,我哋食到8成時已經飽到飛起。

呢度嘅粥底火鍋同平時食嘅唔一樣,先用粥水打邊爐最後先加米落去煮。

食物分批上,好新鮮,海鮮份量亦比想像中多, 仲有我好想食嘅卜卜蜆。

先落海鮮,讓粥水更鮮甜。
奄仔蟹、蝦、卜卜蜆、魚、 蟶子、貴妃蚌分批落,每款都好鮮甜新鮮,唔會因為係工廈食堂就hea你。

喺散叫嘅食物當中,我哋一致贊同肥牛非常好味, 肉質嫩滑,真係牛有牛味,唔會係平時嗰啲雪到硬繃繃、勁多肥膏嘅肥牛。

食到大約八成,我哋已經好飽啦, 慢慢食伙計們亦冇催我哋。到最後加粥底嘅時候,仲主動提出落少啲米,以免我哋過飽。

我哋最後係慢慢坐下、睇下電視,清埋揸任飲嘅竹蔗茅根水先離開。

冇辦法,太飽喇,下次再有機會嚟九龍灣,一定會返嚟再食。
推介美食: 海蟹餐
用餐日期: 2019-06-25

2019-06-18
類別 : 西式咖啡店三文治All Day Breakfast

平日在尖沙咀lunch想搵間舒服又可以慢慢坐的餐廳真係有d難。
但估唔到美麗華地庫的Espresso Alchemy就係好選擇,cozy cafe的style,平日lunch time人不多,容易搵位。
lunch set選擇多,

點了The Alchemy All Day的All Day breakfast

滿滿的一碟,份量算多! 麵包怪的我很欣賞它的白咖啡朱古力多士~牛角包鬆軟度不錯~

跟餐還有南瓜湯跟咖啡。

它的咖啡是出名的,但今天不喝咖啡,試試它的朱古力,也是出名好飲的。朱古力也有拉花喲~~

同行朋友點了黑松露蘑菇意粉,我們也點了煙三文魚沙律share吃~

舒舒服服嘆了一個lunch呢~
用餐日期: 2019-06-10

2019-06-06
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身

忽視有metime,立即約朋友係銅鑼灣食個飯~
臨時臨急要搵間好味道嘅餐廳食飯,幸好我地時間尚早,就即刻行開兩步去三川居酒屋!

幸好6點左右去到,仲有位坐,差唔多7點就full house了~

隱約聽到隔離枱講日文,偷睇佢點咗咩食飯,再參考參考~
點嘅幾款食物,性價比都高!

原板海膽刺身

賣相靚,價錢合理,海膽鮮甜!海膽充滿光澤,入口即溶,味道亦鮮甜!包著紫菜慢慢食,舒舒服服慢慢嘆,份量2個人都夠食!

鰻魚牛油果加州反卷

雖是家常菜反卷,但味道不錯!

反卷材料新鮮,有牛油果、濃香嘅鰻魚,仲鋪滿蟹籽,最特別係加咗少少鰻魚汁,味道更好!而且即點即卷,入口時仲暖暖的,有heart!

日式炸魷魚鬚

最惹味嘅一道菜,外層鬆脆,粉漿唔厚,魷魚鬚彈牙!

用唻送啤酒非常夾!

驚唔夠飽,所以一開始點咗泡菜豚肉鍋,又係另一個惹味之選。

最貼心嘅係,餐廳見我地前菜慢慢嘆,唔想我地食得太急,等我地食前菜食得7788再上呢個鍋。
上枱時熱辣辣,又多料。用料豐富,泡菜湯底微辣,好想叫多碗白飯食呀!
推介美食: 日式炸魷魚鬚

2019-05-18
類別 : 韓國菜親子餐廳韓燒

話說當我們見識過囝囝3秒爬上餐枱後,我們已極少去韓燒或打邊爐....
對於熱愛燒肉的我們,是懷念,更是難過呀!
而我們 終於等到官塘有韓燒親子餐廳呀!!就是我們一路以來的大愛:炑八韓烤親子餐廳

它是我們2公婆以前常去的餐廳,食物質素有保證

位置雖然不近APM,但地鐵站行過去約10-15分鐘左右,是能接受的距離!加上不論它的親子環境、食物質素及價錢,都值得走這一敞。

進餐區的環境以韓屋為設計主題,走進去有像在北村的感覺(要加點想像力啦HAHA)

左邊的是令大家大小也很開心的兒童遊樂專區,孩子可盡情放電,爸媽可放心烤肉!

兒童遊樂專區有波波池、小廚房、畫畫、積木。更可以免費借衫cosplay韓仔韓妹!

遊樂區是餐廳的一個專屬區域,有同事看守入口位幫每一位噴消毒噴噴,同一定要除鞋入!
場內都有保護設施,小朋友不怕撞親。

囝囝已經懂得在遊樂室識朋友仔,媽媽跟他玩了一會,看他跟剛認識的朋友仔玩得很開心,
也知佢會守規矩,我就放心進進餐區烤肉啦!

香港親子餐廳愈來愈多,看安全環境、食物質素及價錢。

我們點的是炑八KID燒烤套餐 (3人餐),炑八的性價比絕對是超值!點餐的話,一點也不貴,3人餐都不用$400,更送兒童小食,囝囝瘋狂玩完就靠bb零食來差差電,再入去玩過!

另外也貼心的每檯提供兒童食物較剪、全新兒童濕紙巾、餐具、餐紙更可填顏色!

囝囝是超級不喜歡吃肉的小朋友,所以烤肉就只有我們兩公婆吃,囝囝就瘋狂食爐邊蛋、芝士粟米。

3人餐最可愛的是有一個放小食的窩心摩天輪

將熱門小食如烤牛肉紫菜包飯、安東雞翼、韓式炸雞、韓式炸餃子及鮮炸蕃薯條放在不同的車箱中,轉摩天輪來選食物,令囝囝也開心得吃了一口韓式炸雞。烤牛肉紫菜包飯走牛肉版也是他的HAHA
每款的味道都不錯~一次滿足所有吃小食的願望!

燒肉拼盤

就有韓式LA骨牛扒、霜降牛小排、牛臉肉、炑八特選豬五花及梨汁雞肉,全部都很好吃!!
我最愛霜降牛小排,油花豐富,肉質嫩滑!

餐也包括各式野菜及沙律,伴著吃減輕油膩感。

主食選了Shake Shake愛心便當,小朋友最開心就是拿來Shake,然後又清埋,媽媽奸計得逞XDD。

整體來說非常滿意,有得食有得玩,湊仔湊到攰的兩老(我指我們),終於可以抖抖氣,
好好食番餐安樂茶飯 ❤

========================
炑八韓烤親子餐廳
地點: 九龍觀塘鴻圖道90號二樓
星期一至日開放,記住訂枱
❣注意:平日一至五,兒童遊樂專區5點後才開放
用餐日期: 2019-04-23