中文 | English
我是大力yu。我是一名STUDENT。我最鍾意泰國菜西式扒房,自助餐,据扒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
大力yu  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-11-01
類別 : 日本菜火鍋壽司/刺身同客食飯適合大夥人

好耐冇寫食評,因為近年幫襯嘅舖頭大部分都味道、服務不過不失。但今晚遇到好難得嘅驚喜之店,幫襯完要即刻分享!

星期5 (halloween) 晚上7點左右黎到,舖頭大概坐左5成人,淨低有唔少俾人book 左,但都立即有位,仲要2個人可以坐4人位,舒服d.

我地叫左1份$80 吉列豬定食同埋1份$160嘅吉列蝦+忌廉蟹肉。價錢黎講豬個份真係偏平。先講個麵豉湯, 一坐低已經聞到隔離位個碗好香! 超期待咁打開,個色同個味都同平時嘅唔同!! 唔係勁加麵豉得出黎嘅濃味,但好多料“餚”出黎嘅香味! 2份吉列都炸得好鬆脆,仲要完全唔覺佢油!個蝦亦好爽口!! 雖然個豬唔係厚砌個d, 但以呢個價錢,已經好滿足! 唯一係個忌廉蟹肉可以加多小小蟹肉整。

食物係重要,但我相信態度更影響客人回頭率! 個個waitress 都有禮貌, 唯一一位男士更加會同客人講下笑,氣氛輕鬆d~
我地食完走個陣已經有人係門口等位,但頭先從來冇人要求我地讓出2個空位之外,我埋單時多咀問佢地沖茶嘅茶葉有冇得賣(因為覺得好好飲,想買番公司沖), 佢冇嫌我煩不特止,就算佢地唔賣,都走入廚房拎個原裝出黎比我影低!

呢度d位唔會好密,坐滿人亦唔覺噪,大家冇咁焗促。

絕對會回頭嘅一間餐廳,但眼見佢冇一般嘅尖咀餐廳咁旺,希望唔好下次返黎已經捱唔住貴租88左,一定要上黎話比大家知好值得去試!!
推介美食: 吉列蝦
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-10-31
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2010-11-18
類別 : 西式朱古力/糖果店西式糕點

huffy

之前食過Awfully Chocolate ge蛋糕, 覺得冇乜特別~
個日行過堅道ge分店, 男友想食佢ge雪糕

當時鋪入面一個人都冇, staff都好得閒
我地入到去, 個staff木口木面咁望住我地
我從來都冇見過甜品店GE人係咁樣黑口黑面
我地叫左1杯雪糕, 價值$28
男友比左$30佢, 佢1句野都冇講過就找番4個5毫子比我地

雖然平時都會遇到只得毫子找GE情況, 但個staff一般都會講句唔好意思, 介唔介意毫子
佢冇講都唔緊要
男友竟然爆出一句:可唔可以找個2蚊銀比我?
個staff竟然係有2蚊銀而當初特登唔找比我地
跟住黑哂面MIU哂咀咁比個2蚊銀我地

即使個包裝再靚, 我對呢個brand印象已經好差
再加上杯雪糕又唔係特別好味, 我諗我唔會再幫趁LAW

可能大家覺得好少事JE~
但的確食甜品係比人一種開心GE感覺
我相信awfully chocolate老闆都唔會想佢D員工係咁樣對客LA~
用餐日期: 2010-11-13
是次消費: 每人約$14

共有2 人投票

2008-12-21
類別 : 日本菜

新開左幾個月
同屋企人去食晚飯
食左佢個4人餐($298) + 鰻魚炒飯
個餐有: 1) 什錦壽司 有蝦,三文魚, 吞拿魚等basic野
雖然好大件魚生, 但真係淡而冇味
2) 加州卷 散ge
3) 清酒煮蜆 唔知係用清酒定滾水
4) 什錦天婦羅 係熱辣辣即刻炸出黎, 都ok
5) 金菇肥牛卷 d汁都ok
6) 串燒 有d凍, 冇咩特別
7) 焗青口 焗到好乾
8) 雞肉炒飯 雖然唔覺係日本菜, 有d似茶餐廳的雞絲炒飯
鰻魚炒飯 汁濃得滯

侍應態度唔算特別好~
雖然唔貴, 但上水有更好的選擇
是次消費: 每人約$70

2008-12-21
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

由細食到大, 而家上水墟大把酒樓
如果唔係星期日佢易d搵位, 一定唔會去食
食物冇一道特別好味, d味精多得緊要!
特別係d蝦, 咸到乜咁
態度仲勁! 因為仲係自己搵位
侍應通常唔會show你, 靜係識幫熟人搶位
收錢個2個仲勁, 收錢仲係咁同同事傾計
從來冇聽過佢地同客講多謝!
是次消費: 每人約$30

上黎search過有邊間葡國菜好味又去開媽閣個邊
就決定試下船屋
冇booking, 6點9去到
個waiter比左張枱我地,不過就請我地8點食完
因為得2個人,唔可以咩都叫,怕食唔哂~
叫左3樣野:
炸馬介休球, 海鮮飯同非洲雞
3樣野都好好味, 雖然黎左頭2樣之後
等左好耐先黎非洲雞, 不過都抵
由於本身中意食意大利飯, 對更濕的葡國飯一樣喜愛~
個waiter話非洲雞辣辣地, 本身都怕自己食唔到
因為我實在好怕辣, 但試過之後發覺
只係一入口時有d辣,之後就唔覺
仲好惹味tim~ 所以怕辣的人絕對可以一試~
因為只有2個人, 食完之後真係好飽><

*之前係度睇過有人話船屋的waiter/waitress唔識講中文, 我一入到去就同佢講英文,
點知原來佢地大部份都識講dd, 所以唔駛好似我咁白痴,走入去同人講英文~

是次消費: 每人約$150 (晚餐)

共有1 人投票