中文 | English
fishnlorraine
我是住在尖沙咀的fishnlorraine。我在尖沙咀工作。我最常於九龍城出沒,最鍾意港式泰國菜日本菜小食店酒樓西餐廳薄餅壽司/刺身雪糕/乳酪
食評會員 1次成為首位寫食評會員
fishnlorraine  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-06-22
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店拉麵

男友話今天想去筲箕灣食dinner , 之前上左open rice check ,他塭到呢間拉麵店,就話去試下啦~
wa~宜家東大街真係好多好多食店牙!!!!!
好快就塭到呢間八雲拉麵啦,店內人客不多,我地2個就坐卡位好闊落
睇下menu 先,有好多小食,不同種類的拉麵,男友話不如食個套餐啦!

有D係2款拉麵加2款小食,我地叫左2款拉麵加4款小食的套餐shocked

等食期間,男友話想食下枱上擺放的無料蛋,我睇到D蛋係普通的蛋,而不是什麼日本蛋,只是普通烚蛋一隻,沒什麼特別呢

吉列蝦,好正,好鬆脆,蝦都幾新鮮,店員仲好好,額外俾一大兜的沙律醬我地,正!!!

餃子,太多油啦,忍5住拎紙巾去吸油,但皮很脆

串燒!正,雞翼的味很夠,不會太咸。

沙律有好多三文魚,哈哈我將個D蛋整一粒粒放入沙律入面。個沙律醬都幾好味,有少少辣咁。材料都新鮮。

個2碗拉麵一上枱就掛住食,食食下先記得影相。
我食牛油拉麵,男友食螃蟹拉麵。所謂的螃蟹當然只係蟹柳啦mad
個麵質ok, 不會太硬或太林。湯底ok

呢間餐廳D服務好好,店員好好笑容! 師傅應該有精心安排過上菜的時間,open kitchen 見到我地食小食食得七七八八先上拉麵
我地太飽食5晒D野,師傅同店員都擔心D食物係米有咩問題,問我地。哈哈,其實真係太飽咋
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-06-21

共有2 人投票

2012-06-17
類別 : 日本菜鐵板燒

男友之前提過話食大板燒,趁星期5甘 happy 就選呢日去食啦!於是我就前2日上網訂位啦~
去到,老闆就安排左窗邊的位置俾我地。我同男友喜歡「排排坐」,就坐埋同一邊啦
睇下menu 先,

有個$88的燒餅,睇清楚係計 credit 的,$88係包 6個credits ,不是6款配料
我地叫左2個,一個係 辣肉腸(3)芝士(2)日本本茹(1)=6
另一個係 八爪魚(4) 吞拿魚(2)雞髀茹(1)=7 要加$7
我地滿懷興奮的心情等食!但....惡夢從始開始。。
2大碗的配料上枱,

個waiter 好無禮貌地,「low 雲佢啦!」我地就係到 low low low,
之後無人理我地,叫反個waiter 反來,他就倒左D油係個pan 到:「掃平D油啦!」
我地又係到掃掃掃,又要等一輪,他開爐:「倒哂落去啦!」

我地見到隔離枱係個女侍應serve 的,她好禮貌地同客人解釋整法,同會認真為客人檢查進度。
但呢個男waiter 的態度真係好5掂囉
搞到我地煎穠左,又散哂huffyhuffy

個餅太多粉,好難食,配料都5好,芝士無芝士味,簡直係俾$88去買一碗粉黎食
環境又窄,後來有人搭枱,坐得超辛苦!!
環境,食物,服務都5得!!!!
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-06-15

共有2 人投票

2012-06-16 (屬於相關食評)
類別 : 印度菜意大利菜薄餅咖喱

哈哈,D人可能以為我做媒 madmadmad
今次帶埋爸爸黎食,不過他一向都5中意食西餐的.......
我地3個人,叫左3碟野食,2碟risotto, 1碟寬條麵

呢個係香茹雞肉寬條麵($92),材料有:烤雞肉,磨茹煙肉,奶油,鮮香草
個寬條麵的麵身的軟硬度剛好lol,個奶油好creamy, 但不會「立」口,只係覺得個烤雞肉有點乾同鞋sad

西籣花海鮮意大利飯($98),材料有:海鮮雜會(三文魚,魷魚,蝦),西籣花,奶油
意大利飯黎到之後先發現到同個寬條麵一樣係奶油shockedshocked好heavy 牙 >。<
D海鮮幾新鮮,蝦好爽口。
爸爸成日去意大利,他話意大利飯5係甘整架wo~ 我未去過就5知啦
我覺得個飯身都唔錯牙,一粒粒。

羅勒蕃茄燴意大利飯 ($85)
我就5太中意食呢個啦,因為可能我5中意有陣香料味,比較下西籣花海鮮意大利飯好味好多。

今次叫得太多野啦,因為D野都幾大碟,而且全部都係飽肚野。
我地食5哂,waiter Kashi 就問我地係咪有咩問題,係米食物5好味。
哈哈,其實只係因為太飽。
不過下次都係食pizza , 同意粉好D, 因為pizza 真係真係好正架!!!!!!!!!!lol

menu
用餐日期: 2012-06-16

2012-06-14
類別 : 港式小食店

每次食雞蛋仔我只會食北角雞蛋仔或者媽咪雞蛋仔,
而如果食媽咪雞蛋仔我只會食朱古力味,因為真係太正斗啦!
原來男友都中意食呢間,今日就同他來一起食啦~

去相!!
粒粒朱古力

粒粒朱古力

粒粒朱古力雞旦仔 ($15)
普通街買的雞蛋仔係成個啡色的,但呢到買的係每一粒的雞蛋仔入面都有朱古力,溶溶地,好像心太軟咁
朱古力味唔會好假,好濃架!
原味

原味

今次試下個原味先!一樣甘正,好脆,唔會得個殼! 正
推介美食: 朱古力雞蛋仔
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-05-05

共有3 人投票

2012-06-14 (屬於相關食評)
類別 : 印度菜意大利菜薄餅咖喱

第三次食小酒窩啦,上2次係食dinner ,今次試下lunch 先
12:00左右到餐廳,得2,3枱客,比晚餐鬆動好多牙!
睇下個lunch set 先,本來諗住叫個意粉同pizza , 但見到set 個pizza 係印度雞,有印度香料,我地怕有陣怪味,
lunch set menu

lunch set menu

所以就散叫左另一個pizza la
lunch 有水任飲,D水係有D葉同檸檬浸住的,幾清新。 ((dinner 係要俾大概$10一支樽裝水))

lunch set 有個餐湯,有主菜同餐飲
餐湯我覺得太淡啦,有雞粒仔,麻麻地。sad

mexican style, vegetable spaghetti ,雖然有D香料味,但竟然不錯,好好味牙!!不會臭,意粉的軟硬度剛剛好tongue

散叫 butter nan ,上次食係像飽的林身,但今次係脆卜卜的,好特別。而牛油的感覺不會太肥。

散叫pizza, 正!!$99甘大個真係好抵,D料超多,成個pizza 都脹卜卜,要切先食到,用手食D料會跌哂出來。
有洋蔥,辣肉腸,芝士,橄欖,豬肉腸
cheese 迷真係能夠滿足你牙!mad

睇清楚D個menu, 係無加一架!! lol

共有1 人投票