中文 | English
貪食又唔想肥
我是貪食又唔想肥。我最常於中環屯門葵涌出沒,最鍾意日本菜意大利菜法國菜台式飲品自助餐壽司/刺身,New York Cheese Cake & 長腳蟹。
食評會員 12次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-09-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

SEP 12, 2009 (SAT) LUNCH
一早又要去覆診,痛到死辛苦極了!
睇完都下午,食個晏先返去再訓過!
午餐 $26 『出前一丁 +$2』
chopstick火腿三文治、腸仔蟹柳出前一丁 + 熱奶茶
三文治鬆軟,腸仔兩條煎得頗燶,蟹柳兩條看起來極紅,一丁麵質感跟以前不太相似,不過都是麵質本身問題了吧!
似下午茶多過午餐的午餐喔!tongue
快餐 $26
bowl農村牛扖腸仔意粉 + 熱華田
農村牛扖就像早餐薄牛扖似的,腸仔一條沒比午餐這兩條那麼燶,加上燴汁幾好味,意粉份量蠻多!吃不下那麼多了!smile
華田不像一般的咁多奶,不用加糖也很好飲!lol
卡位頗濶落,坐得挺舒服!smile

用餐日期: 2009-09-12
是次消費: 每人約$27 (午餐)

2009-09-14
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線粥品

鯇魚片粥 $14炸油條 $5
bowl鯇魚肉好多,但肉質有D霉且有骨shocked,粥底一般,整體就唔太欣賞!sad
chopstick條油炸鬼好熱好脆卜卜,又唔會覺得好油,真係好想食多條!mad
D油器好新鮮,樣樣都好吸引,有機會會試吓個牛脷鬚 & 炸煎堆!lol
不過D呀姐就黑口黑面咁,堂食就咪再攪我,只會外賣D油器食吓都仲可以!tongue

推介美食: 油器 / 蘿蔔糕
用餐日期: 2009-09-11
是次消費: 每人約$19 (下午茶)

2009-09-14
類別 : 港式麵包店

SEP 9,2009 (WED) TEA

用一張餅咭換咗5件精美西餅『$48』

本來ORDER的是『宇治綠茶』,不過回到家才發覺拎錯俾我了!
tongue卻變了一件『鮮果戀人』 $8,雖然有點失望,但OK喇!只是味道唔同咗,蛋糕依然是好鬆軟美味,還多了兩件水果添,呀Q精神了吧!
smile悠情慕加 $8 ~ 真的好濃烈嘅Mohca味道,平凡中帶點不平凡!
tongue意大利咖啡芝士撻 $10 ~ 面頭舖滿咖啡碎粉,令吃起來有點兒不太方面,散佈滿檯都是碎粉,HEHE!內裡嘅芝士撻十分香滑,蠻飽肚喔!
smile鮮果撻 $10 ~ 滿滿的水果,顏色漂亮,裡面嘅吉士好香好味道!
mad芒果雪果拿破崙 $12 ~ 一向是拿破崙蛋糕嘅支持者的我,又點少得了這件芒果雪果拿破崙呢!瘦瘦長長的它足有兩件半西餅嘅長度呀!最吸引人嘅地方係有層次的外層,非常鬆脆!再配上帶甜的吉士&微酸的芒果肉非常配合!哇好正呀!

shocked服務員態度親切,不過就唔係太細心,隨了回家先發覺錯換了件『鮮果戀人』外,其實先前都俾了兩件『鮮果撻』給我,但當時及早發現,即時換回我最愛的拿破崙!
tongue回想起總是拎錯『鮮果味的蛋糕』,是不是別有用心呢?

lol因為係用餅咭換的,所以不用付錢!
鮮果戀人、悠情慕加、意大利咖啡芝士撻、鮮果撻、芒果雪果拿破崙

用餐日期: 2009-09-09

共有1 人投票

2009-09-09 (屬於相關食評)
類別 : 潮州菜粉麵/米線

SEP 7, 2009 (TUE) LUNCH $24

好耐無嚟呢頭,一嚟到就諗起要嚟呢間幾十年老字號嘅麵舖食個麵先!
行入去發覺兩個人都換咗!煮開麵嘅男人換咗個後生D嘅,不過之前都見過佢喺度,反而樓面好快手嘅姐姐就換咗個婆婆,我諗都係一家人嚟嘅!

chopstick牛腩河 $19 支裝忌廉 $6
不過今日放棄我最愛吃嘅金錢肚,叫咗個牛腩河,因為好耐無食過牛腩呀!HEHE!今日天氣熱到飛起,仲叫咗支支裝忌廉回味吓先!
啲牛腩排列得好整齊,有8舊medium size,好夠諗之餘,肉味極濃,肉汁濃香,腩汁混入香濃嘅湯中,加上一些蔥花嘅香,真係食碗麵已經夠享受喇!mad啲河粉嘅份量仲一D都唔少,呢度D河粉仲好滑好滑添!tongue我個人喜好仲加咗一些醋 & 辣椒油,D辣油幾好味,唔止夠辣仲好香,因為好怕食啲得個辣嘅辣油!呢餐我已經好滿足!食飽走人個婆婆仲好親切咁同我講聲多謝添!tongue

用餐日期: 2009-09-07
是次消費: 每人約$24 (午餐)

2009-09-09
類別 : 潮州菜粉麵/米線

SEP 7, 2009 (TUE) LUNCH $24

chopstick牛腩河 $19 支裝忌廉 $6

用餐日期: 2009-09-07
是次消費: 每人約$24 (午餐)

共有2 人投票