中文 | English
瑩楓
我是住在沙田的瑩楓。我在大圍工作。我最常於沙田大圍葵芳出沒。
食評會員 5次成為首位寫食評會員
瑩楓  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-08-13
類別 : 港式中菜館名人店點心

跟家人去了中港城這間功夫點心,入到去氣氛怪怪的全場十多張枱,只有一個傳菜一個樓面,傳菜姐姐雖然語氣唔多好,但一個人又落單又傅菜,服侍十多枱,算係咁。

雖然等左一陣,不過佢地一落單,點心好快就出來,而且每份都很足料和熱騰騰,見到都好滿足。

春卷 : 食起來熱騰騰和脆卜卜,咬落不易散,而且食到粒粒蝦肉。

砂鍋雲吞雞 : 肥油太多,湯不夠解味,但雞肉鮮嫩,雲吞不過不失。

燒賣 : 十蚊粒>"<,但食點心點可以無,豬肉新鮮,燒賣皮唔會黏住住,賣相吸引,可見師父功夫。

香煎糯米雞 : 出面未見過,當然要試下^^,原來煎的糯米雞好好食,煎到上下脆脆的,而內裹軟熟,但餡太少

另外還有五、六款點心,都不過不失。

叫了十多款點心,每人才百零蚊,比想像中平,而晚餐來說算係抵

p.s 茶好好飲,完全沒有奇怪味

用餐日期: 2015-08-09

2015-08-08
類別 : 港式粉麵/米線

終於放暑假(2日大假咋一一'''),跟同事s入元朗,她大力推介我食醉雞米線,一來出面少見,二來爽爽的醉雞堅好食。爽爽的醉雞分兩個價錢,冰鮮$32新鮮$47,我一場來到,當然試下新鮮,我叫了個新鮮醉雞河,同事s叫了個新鮮醉雞米。可能比較少人叫新鮮,等得比較耐(很多人叫冰鮮的一早就到)

爽爽的醉雞和河分是分開廚房處理,他們會夾好時間一齊上,一個姐姐右一碗雞另一個姐姐左一碗河,一齊上。先試河粉湯底,湯底好清但好有雞汁味。到主角醉雞,有7至8件雞,冰冷的雞肉仍然嫩滑,酒味不太重,將酒倒入河粉食仲正,雞皮爽口,不油膩,連戒左食雞皮的我都破戒。

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2015-08-06
是次消費: 每人約$47 (午餐)

2015-08-07
類別 : 西式雪糕/乳酪

在FB見到HAAGEN DAZS推出了這個皇室下午茶,立即跟A小姐約時間來試。
這個TEA SET 一至五$268 ,星期六日$318,只有堂食專門店才供應。
我們就去了朗豪坊食。
TEA SET 都好大座,一共分三層

第一層六白球雪糕,緊係試新的奶茶雪糕,還有限定的柚子雪糕,奶茶雪糕茶味香濃,有驚喜。柚子雪糕酸酸地好醒胃,很適合夏天食。其他經典口味就不用多說。順帶一提,要快食,我們拍完照後已經溶緊XD。

第二層是特色糕點

第二層是特色糕點 : 檸檬撻,好酸好醒神
第二層是特色糕點 : 紅桑子蛋糕另一至愛,想不到紅桑子跟蛋糕味道係咁夾,面層的糖霜中和左紅桑子的酸味。
馬卡龍好精緻
底層是時令生果和朱古力,生果點朱古力,好玩~~
總評 : HAAGEN DAZS 的雪糕一向都有質素的保證,而其他甜點水準都唔差,值得一試。
用餐日期: 2015-08-05

2015-07-29
類別 : 日本菜火鍋

星期日,跟A小姐去完以美少女戰士做主題的手作市集,於是就周圍搵食。
結果發現成業街多左座新野,開左幾間食肆。
我們見Shabu Shabu價錢又唔貴,而且有MILK TOP 雪糕任食和任飲,就入去試下啦。。我們點了最便宜的158 SET 美國進口肥牛,佢地的火煱放題包豚肉和雞肉。我們坐四人枱,一個大鍋,點了蕃茄湯底和甜鼓油湯底,湯底很清,很有日本風味,蕃茄湯底味酸,不太適合我地口味,反而甜鼓油湯底很贊,用來涮菜、肉都好鮮甜。

選擇不太多,但最基本豆腐、丸、菜都有,而且食材處理得很乾脆,菜又很新鮮。
再贊甜鼓油湯底,好味

第一次來兩牛一豚一雞,牛和豚都好好食,不太肥,涮完都唔會老,反而雞太厚,好"鞋",好彩再添肉的時候可以隨意叫,後來我地再追加一牛一豚。
P.S相馬坐位不多,下次去要BOOK位先^^

用餐日期: 2015-07-25
是次消費: 每人約$180

2015-07-28
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

雖然新港城的m記近我,但我都唔會過果邊食,因為食物質素真係差太遠。

同是m記,間間出品都唔同,恒安呢間有分量好多。至少熱香餅是完整的,圓圓的。漢堡扒不會煎到又油又乾。炒蛋又不會太老。我隔個星期就幫襯ga la.
今次仲有minions陪我食,食完真係好開心。