中文 | English
Sum-yee
我是Sum-yee。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Sum-yee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-01-18
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔懷舊老店

無論食幾多次,都係覺得唔夠,會仲想再食

是日叫咗茄蛋腿通同兩隻檸蜜米奇,再加鹹檸七

小妹喜歡食通粉,而且唔知點解通粉個蕃茄底係比麵底濃啲同杰啲,簡單黎講就好味啲,所以好茄嘅朋友記得食通粉喇lol

其實勝香園有好多款脆脆,不過小妹偏愛檸蜜米奇,食落甜度適中,帶有檸檬皮嘅小少苦味,食兩隻都唔會太漏,正。

小妹曾經試過趕時間打包一路行一路食,但係會變咗唔好食,所以一定要坐低就叫,等食完粉個包就整好,跟住即刻食就最好味喇lollol

提示:有啲人會覺得班呀姐服務態度麻麻,其實只要禮貌啲,唔該前唔該後,班姐姐就會好好相處tongue
推介美食: 檸蜜脆脆,咸檸七
用餐日期: 2015-01-17

2015-01-08
類別 : 港式小食店糖水舖中式糖水

未知是否太耐無飲,從前懷舊的紙杯豆腐,今日已變成膠杯,而且是是已密封的。

雖然無選豆漿的味道,豆味香濃,滑溜溜唔會飲到一舊舊豆渣

而且可以按個人口味選擇少甜,在一箱冰中取出,夠晒凍。lol
推介美食: 豆漿
用餐日期: 2015-01-07

2015-01-05
類別 : 日本菜任食/放題

朋友聚會,聽講極尚好掂,好好食,所以大家決定試下。
因為是星期五,就大家放工,所以訂了第二場8:45。
從openrice得知好多人食,我們也不敢太遲,8點半到已經排了二、三十人,在我們等候期間,隊尾已轉彎,實在太恐怖了。
所以建議有心想食嘅人就派個人早啲去排隊喇。

等等等,終於等到9點左右,才能入坐

餓咗成晚,六個人坐低就打算分頭點野食,又得一支筆,於是我地好聰明咁拎出自己嘅私家筆畫野食,點知個服務員收紙果時同我地講:「你地唔可以用其他筆咖,因為可能會甩色,又或者會睇得唔清楚,我地唔負責咖」然後就俾返叠紙要我地再寫過!

雖然係咁,但啲野食的確唔錯

魚生好新鮮,每樣叫16件就真係黎到8成,而且冰底夠厚,食到尾都無水浸嘅情況lol

壽司有好多選擇,飯底唔算多,可以食多幾件都得

火炙壽司選擇多,不過略嫌燒得唔夠,另外穴子原來即係鰻魚,正lol

燒物一般,普通貨,無特別影

沙律有太多選擇,味道差不多

最後甜品每樣點了一份
上圖全為芝士蛋糕,不過唔同口味囉。
下圖分別係朱古力慕絲,太甜!白酒啫喱,怪味!芒果布丁,千祈唔好試!

當然有傳聞中嘅H字頭雪糕啦,不過每人限食一杯。

總結9點坐低,搞一輪再到有野食都9點半,10點半叫我地埋單,10點9就last order,加埋之前企街嘅時間,同埋呢個價錢,我俾多少少錢去食自助餐仲好啦,起碼可以食多幾杯H記雪糕嘛
推介美食: 刺身
用餐日期: 2015-01-02
是次消費: 每人約$310 (晚餐)

2015-01-02
類別 : 港式快餐店少鹽少糖食店

放假搵奶奶食lunch
佢話想試下叉燒煲仔糯米飯
幸好只是叫了一個餐,因為食少少已經好飽
叉燒又瘦又乾,白雪雪,淡茂茂
反而個糯米飯幾好味,有少少花生撈下
雖然明知唔會係用煲仔燒出黎,
但食到底有少少飯焦,
似係有燒過下,都算有誠意啦
希望可以改善下啲叉燒mad
用餐日期: 2014-12-23

2014-12-31
類別 : 港式茶餐廳/冰室

冰室呢個名不禁令人覺得好懷舊,
但食嘅野又好新潮。
坐低見到隔離兩位小姐食緊金磚咖哩飯,
見到就吸引,可惜一個人一定食唔晒。
唯有叫是日午餐啦

揀黎揀去,最後決定食最普通嘅B餐

估唔到汁同意份原來是分開上的,客人可以自己選擇落幾多汁,真係好貼心喔

一邊食一邊撈,汁裡面有好外火腿同雞絲,又有好多粟米粒,用料充足
個汁就係忌廉汁,甜甜地囉,由於份量算多,雖然已經好努力食,但都係食唔晒。
用餐日期: 2014-12-13