中文 | English
小吉太郎
我是住在深水埗的小吉太郎。我在元朗工作。我最常於石硤尾元朗葵芳出沒,最鍾意新加坡菜意大利菜法國菜扒房西餐廳酒店餐廳甜品/糖水自助餐串燒
食評會員 2次成為首位寫食評會員
小吉太郎  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-04-30
類別 : 桂菜 (廣西)粉麵/米線

元朗呢間都算老字號,雖然門面寫食米線,其實出名自家制雙豬

,咩叫雙豬,即豬頸肉同燒五花腩,我身為食肉獸,當然要來試下,叫了個雙豬飯咖哩汁,送埋甜品同餐飲,

咖哩汁好豐富,唔辣冇肉都夠撈飯,五花腩一層層好靚,好香脆,但比較肥,

豬頸肉唔鞋,但不及五花腩好味,

甜品玻璃涼粉,冰涼可口,加埋花奶就一流,

總結來說,冇咩服務,但平靚正
推介美食: 絕代雙豬,玻璃涼粉

2015-04-26
類別 : 潮州菜

今日趕時間過蒲台島,早開茶餐廳香港仔唔多,呢間有蕃茄通粉,當然要去食,蕃茄薯仔湯應該是原煲煮成,但不太夠味,排骨夠諗,好大碗跟餐多士夠厚,蛋都煎得幾香,但腸仔改成芝華力腸就麻麻,

友人的奶醬都ok唔錯

大2個餐加埋50元正,十分低食

2015-04-23
類別 : 韓國菜

隻史諾比想寫首個食評,就比佢寫先 tongue ,今次來到呢間韓國小店,地方看似唔大,但其實有兩層,上層堂食,下層廚房,洗手間,menu唔多選擇,

有燒烤同一般韓國民間食品,

每個位都包一大支茶,似麥茶任飲,
也有韓國飲品選擇,就選擇了梨同芒果汁

本來隻狼想燒燒燒,但隻比比唔比 sad ,話要返工,唔夠時間,所以就點了4小碟,有牛肉石頭鍋飯,有芽菜,蛋,菜,豬肉,同韓式醬,拌好就食得,幾好味,但唔夠熱

炒年糕就唔辣,但好硬,唔熱,似未熟晒

海鮮薄餅,眼看得尤魚,比較淡口,麻麻地

紫菜包好凍,有芝麻醬加青瓜,明顯一早做好

總結,元朗韓店中,呢間只算一般,問題出於食物不夠熱,也太淡,希望日後有改進
推介美食: 韓國芒果汁同梨子汁,全州石頭拌飯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-04-21
是次消費: 每人約$110 (午餐)

2015-04-22
類別 : 日本菜

以前講起別府,

就會想起拉麵,在十多年前,佢曾經紅遍香港,而家就少人到午市都大把位剩,今日到青衣工作,順便去下濕平,就入埋去試餐,而家午市有套餐,有麵,飯加飲品,加20元可選甜品加二件指定壽司或沙律,

呢排清清地,費事比人叫恐龍科的食肉獸 huffy 我就叫了新出的紫菜飯加燒雞扒,

加左20元要埋壽司用甜品,紫菜飯加入了醬油,淨食不配餸都好味,

雞扒好似煎得過火,

係冇咩脂肪,但太乾,不過味可口,壽司就一般,同普通壽司店出品差唔多,

甜品就好好味,似咖啡味凍餅,

餐飲得奶茶,檸茶果d選擇,

總結就合格,但價錢不太大眾化,可能因此少了街坊食客
自取等候時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$92 (午餐)

2015-04-22
類別 : 港式茶餐廳/冰室火鍋自助餐壽司/刺身

今次難得友人提議去呢到食早餐,

咁就要一試,呢到中西日大亂戰,咩菜都有,早餐有數款選擇,我地選了一個b,同n,b係南瓜鮮茄排骨扭扭粉,

加3元有多士腸蛋,十分優惠,

南瓜應該係連排骨煮成,好入味,骨夠諗,扭扭粉都唔錯,多士唔夠脆,蛋唔錯,n係魚柳沙律多士,

魚柳好滑,香脆,沙律夠凍多料,加8元多鮮牛扭扭粉,

牛肉嫩滑,有湯不夠味,飲品就選了蜂蜜紅參茶,同蜂蜜柑桔生薑茶,有香味,但味不夠濃