中文 | English
小吉太郎
我是住在深水埗的小吉太郎。我在元朗工作。我最常於石硤尾元朗葵芳出沒,最鍾意新加坡菜意大利菜法國菜扒房西餐廳酒店餐廳甜品/糖水自助餐串燒
食評會員 2次成為首位寫食評會員
小吉太郎  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-12-06
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔

呢排2人限聚,好多地方都多人,所以就去下島行,早上出海前,聽聞赤柱呢間都包出名,就點了個蛋牛菠蘿包同沙嗲牛肉菠蘿包試下

,治牛菠蘿,

皮不夠脆,蛋牛冇咩汁,一般而沙嗲菠蘿唔辣,

但蛋是全熟,如果流心我覺得會好d,之後追加左杯咸檸檬蜜

,咸咸酸酸幾潤口,總結正常餐廳一間,不特別突出

2015-04-08
類別 : 港式越南菜茶餐廳/冰室

最終去完新加坡避世返來,都係找唔到答案,又返來面對生活,突然好想食個簡單快餐,就是但入一餐,叫左個西班牙鴛鴦扒餐,我就唔覺得似西班牙,最多叫茄汁雞扒朱扒飯,汁多,飯都ok,朱扒明顯急凍,雞扒尚可,送例湯,飲品,例湯似加過多次水,冇味,凍茶就正常,總結快餐我都係麻麻,吃細半就算了..

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$42 (午餐)

2015-02-23
類別 : 港式快餐店燒臘

今日又太早出門,在客人附近食個早餐,這裡除了麥記.就只有一間,找好位選餐,基本上看到餐牌,知中招,貴夾唔低,點了個魚柳餐,跟兩片煙肉,連蛋都沒有,魚柳又薄又有魚腥味 mad ,煙肉沒煎香,跟的朱仔包又唔脆.唯一可取就係杯冰檸檬茶夠大杯,但冇茶味 sad

用餐日期: 2015-02-21
是次消費: 每人約$32 (早餐)

2014-12-09
類別 : 泰國菜

路過回家,平時去開呢間,因為下午多位,一般都叫海飯雞飯,正常沒什麼特出,但尚可,今次下午茶試黃咖哩雞飯,飯質感都ok,但雞肉沒有味道,咖哩都冇咖哩香味,好淡,連辣味都冇 sad 可取的是雞全是去骨,都叫勉強可入口,另外加10元轉特飲ok,有石榴味,夠氣好飲,成個餐好低食45元,但味道麻麻,下次都係海南雞穩彈 huffy

推介美食: 石榴梳打
用餐日期: 2014-12-09
是次消費: 每人約$45

2018-03-27
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast

今日來到青衣活動,見這間店食評唔錯,所以一試,lunch set有數款,起初以為像西方西餐,式餐廳似一點港式西餐,但價錢都合理

包餐湯,正常忌廣
廉白湯味

點了個西冷扒同焗芝士素菜飯,有三種汁選,蒜泥,黑椒,洋蔥,

西冷選了蒜泥汁,冇得選幾成熟,一般茶餐廳味道差唔多,有鬆肉粉感覺,好多配菜

焗飯就比較一般,白飯底,芝士味不重

飲品都大飲,總結食品一般,但差錢合價,如果純粹醫肚是唔錯選擇,可能主食是餅食,麵包為主,所以lunch set一般,所以建議大家試下午茶,可能有驚喜