中文 | English
kisskidsfamily
我是kisskidsfamily。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
kisskidsfamily  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-01-13
類別 : 泰國菜咖啡店無肉餐單

因為要接送孩子們返放學和帶我家小姐學溜冰,我做了一個經常遊走九龍塘的女人,有機會食盡又一城。

又一城食肆林立,除了之前講過的Simply Life, 這間Greyhound Cafe也是數一數二我喜歡光顧的。

食物好吃,尤其是coconut crepe cake和mango crepe cake是我的大愛!

每次幫襯我都會在兩者之間難以取捨,今次心肝女兒替我選了mango crepe cake,不太甜又軟滑, 百吃不厭.

小鬼們也有他們的心頭好,便是用檸檬茶製成冰的凍檸茶, Greyhound用Lime而唔用Lemon, 感覺更refreshing, 而且有啲泰feel, 孖寶更會連冰也吃掉 :

Coconut/ mango crepe cake和凍檸茶,是KKF心目中在Greyhound Cafe的皇牌,冇得輸!

推介美食: Mango crepe cake,Coconut crepe cake,Iced Lemon Tea
用餐日期: 2014-12-09
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2015-01-10
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水西式糕點

因溜冰公主學溜冰,又要在又一城搵食,今次試新嘢,幫襯在冰場隔鄰的新開餐廳 - Sweet'ology.

不知是否太新的關係,菜式選擇不多,但味道和份量都算ok幾好,孖寶各自點了一客英式和美式 All-day breakfast, 其實我一向唔會好理英式定美式,總之好食就得,亦冇乜心機慢慢研究menu對每款菜式的描述,今次兩款擺哂喺面前,唔,家姐仔和細佬仔,邊份係英式、邊份係美式?

家姐仔的:

細佬仔的:

英式定美式,問你識唔識,邊款最得戚?哈哈! 好爛的順口溜!

其實兩份各自都有我喜歡和不喜歡的東西,先講家姐仔嗰碟,我本身不太好煙肉,覺得好鹹好肥,同pancake一起吃,又ok喎,感覺冇咁油膩,不過件pancake好厚,厚到我有種俾人用一團粉"質"飽咗嘅感覺。

細佬仔那碟我本身唔鍾意太陽蛋,卻有我很喜歡吃的茄汁焗豆,但整碟食落冇家姐仔嗰碟咁豐富(家姐仔仲有炒磨菇㖭);而兩碟都有足夠嘅沙律菜和potato wedges,味道不錯,所以俾我哋掃清,最後只有那兩件厚如棉胎的粉餅未能ko。

整體而言,兩個all-day breakfast均up to standard,期待營運上了軌道後有多點選擇,下次再幫襯,揀英式定美式好呢?!

用餐日期: 2014-12-02
是次消費: 每人約$90 (午餐)

2015-01-05
類別 : 日本菜西式外賣店麵包店

今日趁孖寶返了學,溜了去Sogo週年慶湊熱鬧,買吓啲兒童用品外,亦為自己的化妝品入吓貨。

自己買得高興之餘,當然亦唔會忘記孖寶的課後茶點;用中國銀行Sogo信用卡,除了之前我在Kisskidsfamily的"購物小情報"提過買某些名牌化妝品有等於95折的現金回贈外,這間位於地庫的baby Mon cher Cafe也有此優惠,週年慶期間還有額外9折呢:

睇孖寶個開心樣,就知道佢哋有幾like Mami買俾佢哋嘅茶點啦! 心肝女兒的My Melody由白朱古力整成,而寶貝兒子的黑人Hello Kitty則由啡色朱古力整成,兩款糕點賣相都算吸引(當然白色Melody比變啡了的Hello Kitty外型較討人歡喜),入面的蛋糕入口幼滑而鬆軟,出面的忌廉則口味清新而不太甜膩,啱哂我哋呢啲喜歡精緻甜品嘅"少女",嘻嘻!

我食嗰款叫"幸福御守",是黃色薄皮包著忌廉的"大雲呑":

啲皮夠薄,忌廉夠滑,能夠興高采烈地同寶貝們品嚐啖啖忌廉的香滑而不怕肥, 都算幾幸福嘅!

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-11-18
是次消費: 每人約$33 (下午茶)

2014-12-26
類別 : 港式少鹽少糖食店點心

添好運 - 一間以即叫即蒸點心打響名堂的食店,分店愈開愈多,水準卻... 還是當初總店的味道最好! 雖然分店味道不及最初的總店,但點心仍是不錯的,而且坐得較舒服,所以今日兩口子去開奧海城有點事要辦,還是"中"了入去添好運嘆番一盅兩件。

菠蘿叉燒包是我在添好運的至愛:

蝦餃都ok,都算皮薄餡靚:

鳳爪排骨飯只能説普通啦:

千萬千萬要記住這碟咸水角:

其實之前已吃過,嗰皮又厚又硬超少餡,超級唔掂,彭主席好鍾意食咸水角,所以唔記得今次又點了,結果第二次居然能"保持水準",同樣是又厚又硬超少餡,真的不想再給第三次機會了!

撇除那碟又再中伏的咸水角,我是幾喜歡這種即叫即蒸點心小店的,尤其這種寒風颯颯的天氣,在溫暖的室內嘆番一盎兩件,很老人家的喜好,但我喜歡。

堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2014-12-05
是次消費: 每人約$50 (午餐)

2014-12-15
類別 : 港式粉麵/米線

某日閒逛九龍城,少爺仔瞓醒肚餓,唔知有乜好食,路經一舊式街坊麵舖,見門口有一張陳年影帝周潤發合照,好啦,陪太子讀書,呀,唔係,係陪太子食嘢,即管試吓這間牛記清湯腩啦。

諗緊食乜期間,見不時有人入來問仲有冇崩砂腩,睇吓菜牌,原來每日限量供應,一於㸃崩砂腩先:

又真係幾好味噃! 崩砂腩腍得來有點煙靭,湯底清得嚟夾雜陣陣牛腩香,很清甜。

彭少爺的雙丸河食到津津有味,都幾好,就是那種傳統的雙丸河味道。

支持舊式小店 - 九龍城牛記清湯腩!
用餐日期: 2014-11-15
是次消費: 每人約$50