中文 | English
蜜蜂軍團  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-20
類別 : 日本菜麵包店甜品/糖水

之前好幾次經過都好想食tonguetongueCafe裝修以淺藍色同白色作主調,門口的位置是可以望入廚房,睇住一個又一個pancake做出黎真係令人食慾大增madmadmadmad

這香蕉朱古力Pancake完全是日本正流行ふわふわ(鬆軟)的口感shockedshockedPancake雖然本身做得鬆軟,但好容易散開碎到一粒粒甘sad其他材料包括: 朱古力醬、CREAM、香蕉、杏仁。整個Pancake加起來層次非常豐富,而味道的確是甜左少少既。。。

雖然價錢舊不便宜,但這裡也可算是喜歡日系的女生的聖地喔~
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-09-16
是次消費: 每人約$150 (下午茶)

2014-10-05
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐飲o野傾計

工作完畢又去Tea一下~因為是一個人的關係,不用等位就可以坐到一張兩人枱 lol 本身自己係一個抹荼控,見到有抹荼雪糕的窩夫諗都唔諗就叫左啦madmadmadmadmadmad

UCC果然是UCC,水準絕對唔會令人失望tongue抹荼雪糕甜度適中,而且帶有少少抹茶既苦澀香味,配上紅豆既甜味無論系味道同顏色都真系非常搭配。難怪大部份餐廳都系以抹荼同紅豆作搭配>3<。可是窩夫未能做到外脆內軟的質感,而且欠缺蛋漿既香味,靠既只系窩夫表面的糖霜增加甜度,因此確實不足sadsad但整體黎說都唔錯:)
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-09-13
是次消費: 每人約$60 (下午茶)

類別 : 西式西餐廳甜品/糖水

個日同FRD去開上環, 佢地話之前見到有間餐廳望落幾靚, 不如去試下
真係搵左一陣, 先搵到尼間野, 幾隔涉架

入到去, 其實感覺好舒服, 佈置得幾靚, 有D外國風ww
佢主要sell all day breakfast, 但我係食晚餐...
本身以為會好唔飽, 點知最後加埋個甜品岩岩好!!smile

聽聞佢個沙嗲牛肉漢堡包好出名, 所以我叫左尼個

其實望落有D奇怪XD
但食落好好味!! D麵又唔太腍, 沙嗲牛肉又夠味
不過有D難進食, 因為一切個漢堡包會散, 所以要慢慢黎
仲有佢D薯條係新鮮炸起, 好脆好好食

之後叫左個甜品 - 香橙梳乎厘
雖然等就等得耐左D
但尼個梳乎厘好香, 好香橙味
熱辣辣, 入口即溶, 好味!
配埋個雪糕一齊食仲正

尼間餐廳坐得好舒服, 所以如果平時無地方去, 我都會選擇同FRD尼坐下食下野吹下水mad
推介美食: 香橙梳乎厘,沙嗲牛肉漢堡包

類別 : 京川滬中菜館

其實唔係第一次黎食, 會再三幫襯係係因為佢真係好食!
今次屋企人決定食砂鍋雲吞雞, 所以其他餸菜唔叫咁多

先講左重點 砂鍋雲吞雞

個湯唔咸, 仲有濃濃嘅雞味, 好味!
但雞肉就唔係好夠滑
我好中意食津白, 而佢D津白吸哂D雞湯, 真係淨係食津白都得lol

另外叫左 生拆蟹肉豆腐
蟹味好重, 對我尼講唔咸, 好夠味, 送飯一流!!

而尼個係鮮肉蒸餃
其實係前門, 比起小籠包, 我更中意鮮肉蒸餃
熱辣辣, 而且一咬肉汁咇哂出黎!!

價錢唔算貴, 所以再想食北京菜我會揀尼度mad
推介美食: 生拆蟹肉豆腐,鮮肉蒸餃,砂鍋雲吞雞
用餐日期: 2014-09-20

類別 : 意大利菜薄餅

今日夜晚廢事煮飯食~
記起pizza hut 星期5,6,日有8折優惠
決定同啊妹夾份買pizza外賣黎食

我地叫左個2-3人套餐~
有一個大批+8件雞翼+2碗湯飲
加埋都系每人80蚊 比起mk食個普通晚餐還要抵w

等左20蚊左右就有野食令~

唔駛講一定揀湯唔揀可樂
PIZZA HUT既忌廉湯不嬲冇得輸地好味~
蘑姑同雞肉都十分足料~

烤雞芝心批~
料十分之多~但精莘再於...

識食一定食芝心批!!
一咬芝心批邊 d芝士系批邊「zi」出黎
一陣芝士香味系口腔中迂迴~

要講pizza hut嬴過其他pizza鋪既優點數其一一定系忌廉湯,數其二一定系獨有既芝心批邊w
推介美食: pizza hut之皇道 忌廉湯,烤雞至尊芝心批,見到都流口水既芝心批邊
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-09-22
是次消費: 每人約$80 (晚餐)