中文 | English
祖高以
我是住在大埔的祖高以。我在葵芳工作。我最常於銅鑼灣沙田荃灣出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式順德菜中菜館茶餐廳/冰室居酒屋任食/放題有機食品湯品
食評會員 4次成為首位寫食評會員
祖高以  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-02-13
類別 : 粵菜 (廣東)港式火鍋

天寒地凍,最適合打邊爐。奈何每次都好難約齊人去滾下!今次難得新年前食個團年飯,當然要去間舒適d啦!

位於北角的滾得囍,主打宮廷火鍋,環境亦恍似置身于宮廷之中。另外不論鍋爐及餐具及菜式亦配合得很好。lollol

坐得當然要叫個象拔蚌刺身啦!mad
新鮮又好食!
之後當然唔小得牛牛!本地牛好有牛味!

另外黃金響鈴,一班女士真係好愛,不過一舊起兩舊止好啦,好肥呀mad

好飽呀真係,野食好味,服務環境都不錯,美中不足係刺身比較慢先黎,可能太忙吧,不過都值得體諒既。
推介美食: 黃金響鈴, 手切本地牛
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-02-09
是次消費: 每人約$350 (晚餐)

2017-10-13
類別 : 多國菜快餐店果汁沙律

早排食得多肥膩野所以呢排想食得健康D,放工經過呢間野好似賣D健康野食咁於是就行左入去試下

間餐廳係主要做外賣飯盒,但係都有堂食,每個飯盒都可以比客人揀飯既種類、菜、沙律菜、肉同埋配菜既

飯盒一 (黃薑飯、咖哩雞、西蘭花、椰菜、青瓜、紫菜)

首先個黃薑飯有一陣好濃既黃薑味,唔會好似平時食海南雞飯果D咁淡黃薑味,個飯唔會大軟,咬落去好有口感。個咖哩雞好入味,個汁唔會好辣同太油,少少辣咁好開胃。個青瓜, 西蘭花同椰菜好新鮮, 個椰菜配左D低脂既沙律醬,食落好清新而且覺得好健康。

飯盒二 (黃薑飯、椰子飯、蕃茄牛腩、秋葵、雞脾茹、茄子、紫菜)

個椰子飯好有既椰子味,甜甜地好好食。另外個蕃茄牛腩炆到入哂味,而且個牛腩好軟,個蕃茄汁甜甜地開胃得黎又唔會太肥膩。個秋葵就不過不失。雞脾茹個汁甜甜地幾開胃。

羅宋湯:

個人認為呢個湯係心機之作,飲落去絕對唔似係用罐頭煲出黎,個蕃茄味好濃。而且佢冇落辣椒油,令到成碗湯都冇咁肥膩,健康D。

總結:

如果你平時放LUNCH唔想排隊等好耐,但又成日要買外賣既人,仲想食得健康D,呢間餐廳極力推介。呢間餐廳睇得出用心煮同埋想D客人食得健康D,最重要係味道好好。

2017-09-27
類別 : 日本菜甜品/糖水

自從上次係太古食完之後一真都念念不忘,見到原來銅鑼灣都有間就即刻入去,想試下上次冇食過既野。
讚岐烏冬:
叫得讚岐烏冬個精綷梗係係個烏冬度,但係估唔到個湯底一啲都唔輸蝕。湯底勁濃郁,個烏冬索哂湯底既味,配埋魚餅冇得輸。

金目鯛魚定食:
唔好見到個樣好似平平無其冇乜特別咁,一食落去就知道外表唔可代表一切。金目調魚既味道一啲都唔寡,味道好豐富,一下子就食哂成個定食。

抹茶卷蛋:
抹茶卷蛋入面既抹茶忌廉做得好幼滑,食得出係用心製作。卷蛋仲配埋抹茶雪糕同紅豆,滿足哂想食甜品既慾望。

林屋抹茶芭菲:
見佢寫住依個係全店最暢銷既甜品,忍唔住就叫左黎試下。果然冇令我失望,除左有厚厚既一層抹茶雪糕,仲有好多唔同既配料,好似抹茶蕨餅、小丸子咁,真係過足口癮。

焙茶牛奶忌廉:
試得多抹茶都想試下其他味既茶品,飲落有烘焙過既味道,比起抹茶多左一份新鮮感。而且口感非常幼滑,仲好香焙茶味添。

京林屋所有食材都非常優質,而且服務態度好好,下次要再試下其他野食。

2017-09-26
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

同開個朋友係灣仔買野,佢話想食日本野,見到附近有依間日本野就上左去試下。

牛肉稻庭烏冬(安格斯牛肉):
見到佢個牛肉烏冬標明用安格斯牛肉,即刻就叫左碗黎試。用安斯牛係唔同啲既,食落比平時既牛味重好多。

三文魚茶漬飯(跟漬物):
茶味好香濃,而且啲飯食落好有咬感,唔會話好淋,配埋佢既三文魚好夾。

軟殼蟹牛油果卷:
牛油果加軟殼蟹既配搭好夾,食落有軟綿綿既牛油果,同時又有脆卜卜既軟殼蟹,真係好正。

醬汁燒鰻魚:
好推薦大家試下既串燒,食落有饅魚獨特既魚香味之餘,配埋佢個燒汁真係一絕。

鹽燒豚肉露荀卷:
鹽燒豚肉露荀卷就冇咩特別,不過值得一讚既係露荀完全冇渣,可以好盡興咁食哂成串串燒。

安格斯牛肉炒野菜:
同牛肉烏冬一樣都係採用左安格斯牛肉,野菜食落幾清甜,配埋個牛肉唔錯。

COEDO 手工啤(白):
黎日本餐廳梗係試下日本既手工啤,本身諗住試下佢既黑啤點知佢埋哂,所以就試左白啤,飲落都幾重麥味,鐘意飲唔同啤酒既人可以試下。

總括黎講食物質素幾好,環境唔錯,服務都唔差。

2017-09-08
類別 : 西式酒吧蠔吧海鮮

本身約左朋友係山林道食韓燒,點知間野冇開到,就去左附近依間season plus食晚飯。

愛爾蘭No.0生蠔
生蠔雖然唔係好肥美,但係食落幾有海水味,而且好鮮甜,食落一啲都唔腥,即使唔食生蠔既人都可以一試。

日本一口和牛粒
就咁食落都幾重牛味,點埋佢個黑椒粒會更好食。最緊要係食落啖啖肉,過足口癮呀!

芝士牛油焗日本元貝
個元貝上面鋪滿左芝士,食落仲會拉絲架!個元貝好厚肉,食落好juicy。

黑松露牛肝菌薄餅
個薄餅一黎到已經聞到好香黑松露味,配埋芝士同牛肝菌好夾,加上脆卜卜既餅底真係好好食。

意大利肉醬千層麵
個賣相好靚,食落就同平時既肉醬千層麵分別唔大。

鹹檸啤
依枝啤酒飲落有淡淡既鹹檸味道,幾特別。而且包裝好有香港特色,鍾意飲啤酒既人可以一試。

整體既用餐經歷唔錯,食物都唔差,有機會會再去食。