中文 | English
大文BB
我是大文BB。我在九龍塘工作。我最鍾意甜品/糖水薄餅自助餐
食評會員 0次成為首位寫食評會員
大文BB  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-03-26
類別 : 日本菜任食/放題

上星期突然興起想食放題,荃灣區選擇唔多,記起之前拎過的單張,而家做優惠價錢相宜,一家大細去食都唔會太貴,就去左食啦。

坦白講,唔係特登黎真係會唔覺眼,因為夾在一眾門面光鮮的舖面中間,的確略為失色。而且仲要上二樓,第一層係另一間食肆,如果大家黎搵食,放心,你地無搵錯,要行多一層既。

我地一家人口味各有不同,我就鐘意多選擇(雖然我食黎食去都係個D,但多食物選擇感覺抵D嘛)我幾鐘意就係呢度食物種類夠多,一般放題會有的呢度都有,而且仲有推介,唔怕唔知食咩好。

我係一個傳統的日本放題者,其實食極都係壽司同刺身(雖然我鐘意多選擇,但最後結果都係個D),但呢度出乎我意料的是竟然有咁多唔同種類的壽司,而且有在外面未必食得到的款式,例如左口魚壽司。

話適合一家大細真係唔係講笑,一般出去食只有汽水,但呢度會提供黑糖薑茶,無糖烏龍茶等,爸爸媽媽都好滿意。

終於輪到重頭戲啦!!一睇到呢盤刺身已經兩眼發青光,不只種類多,更可見排位有心思,絕不是隨便夜上碟就算,可見師傅的先我要求唔低。

刺身的色澤亮麗,更有貴價海膽送,新鮮但無腥味,三文魚更肥美而不膩,再三ENCORE都唔怕。
嘩嘩嘩!!到我最鐘意的壽司啦,唔係講笑,雖然賣相麻麻地,但呢度的火炙壽司比外面散叫的壽司店壽司過之而無不及!而且飯與刺身的比例剛好,完全唔會食兩件就飽,結果我一食就食左好多件=]

呢件就係我講外面放題不常見的火炙左口魚壽司,入口即溶,而且每件都有同等高質素,可見每件都師傅精心炮製! 另一件值得嘉許的就係黑松露和牛反卷,兩者味道配合得剛好,黑松露唔會搶左和牛的味道,和牛又唔會淡而無味。
本人其實很少在放題地方食熟食,只係要迎合家人,就略略叫左少少,坦白講,最初不敢抱太大期望,因為我一向都認為在放題店食熟食係唔明智的,但又一驚喜次作,我一放呢串豬頸肉入口,就知道——我又錯啦。豬頸肉係豬其中一個最嫩滑部份,加上燒到剛剛好,唔會太韌,很爽口。
總結而言,本來只想過一過放題癮,豈料無意之中發現新大陸,一家滿足得很。而且食物款式夠多,包羅萬有,一次過滿足哂一家人,以後又多個選擇啦。

2015-01-20
類別 : 日本菜任食/放題

尖沙咀食放題既地方都真係幾多,不過即使係咁,搵位都唔容易... 一路搵一路行,終於行到山林道好入既地方見到呢間食放題,而且仲啱啱好有位,即刻衝入去!
食放題時間緊逼,坐低二話不說即刻攞紙畫野食,刺身款式好多,一於試晒佢,兼夾叫埋D小食前菜,第一輪搞掂,等開餐!

好少可見到前菜小食咁多款,搞到我都忍唔住試試!

見到咁多顏色咁靚係真係會食慾大增ga~

少少辣味既螺肉,又係開胃菜推介之一

八爪魚仔唔會太大隻,一啖一隻啱啱好~

支豆好脆又易咬出來,好耐冇食過咁香既支豆,唔知支豆係咪都有季節之分架呢?

食完一輪前菜小食,真係開胃左好多,之後就係喪食刺身既時候

對蝦敏感,唔食得蝦,不過好在款式夠多,就算唔食蝦都仲有好多野可以食lol 最出色既真係帶子,我地早排自己出面買過來食,一粒都唔平,同埋自己買又要解凍溶雪,搞鬼死咁耐,都係係度食抵玩D! 三文魚油甘魚都好新鮮,而且有冰墊底睇落係衞生D,同埋自己買完黎食先覺得原來刺身溫度都幾重要,太凍會食唔到個鮮味,常溫食落又驚佢易有菌,呢度既刺身溫度就真係剛剛好啦~

推介美食: 小食,帶子
是次消費: 每人約$240 (晚餐)

類別 : 美國菜快餐店

一耐冇食KFC便會有啲唔自在甘sick所以今晚一行三人來到嘗一嘗chopstick三人桶餐yummyyummyyummyyummy

桶餐包括: 汽水*3、磨菇飯*3、炸雞*6、葡撻*3、雞粒*1、仲有少許薯格bowlbowlbowlbowlKFC既磨菇飯帶有少許黑椒的微辣,雖然用料簡單,但醬汁味道香濃,十分惹味yummy食左好多年都仲系甘鍾意食excitedexcitedexcited今次有越南雞翼 (即是牛油蒜香炸雞),炸雞熱辣辣超級香脆,無論是雞上脾或雞下脾,同是十分嫩滑可口。牛油和蒜香十分香濃,但只停留在表面,味道並沒有滲入雞肉裡。。。但整體也非常出色wowwowwow當然葡撻也是少不得啦,新鮮出爐當然要盡快趁熱食,雖然葡撻的皮做得並不好,不香脆,但味道十分甜十分好食yummyyummyyummy
用餐日期: 2014-08-21
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

今天半夜肚餓,便選擇來到附近唯一仍然營業的「豐泰」麵家chopstickbowl豐泰已扎根在此很多年了star牛什都尚算出名,當然不及在聯和墟的「欽X」。

由於不太喜歡食牛什,因此點了牛腩雲吞河$35。腩汁湯底的味道頗為香濃,直接飲也沒有很膩的感覺likewow牛腩炆得好淋,十分嫩滑,也很有肉味lovelovelovelove雲吞也不錯,蝦與肉的比例剛好,而且外皮不厚,配上腩湯另有一番風味yummyyummyyummy

用餐日期: 2014-10-24
是次消費: 每人約$35 (宵夜)

類別 : 日本菜鐵板燒

中午時份在新城市廣場有啲肚餓,但無奈在這購物地帶覓食永遠都是一個很困擾的問題sicksicksick全都是貴、貴和貴,除非是食M記吧 upset upset upset在無太多選擇中,去了這間「IKI Teppanyaki Bento」。人沒有很多,坐位還餘下不少ghostghost中午食物款式不多,SET只有數款,無選擇底下二人均點了豚肉huffyhuffyhuffyhuffy

前菜只有一小碟沙律的物體,沒有味道sicksicksick左邊還有一碟不知什麼,很難食huffyhuffyhuffy

兩豚肉餐是一樣的,分別只在於香菇飯和白飯。坦白說,白飯還好比香菇飯,那香菇飯濕濕的質感和沒有特別的味道比白飯還要差勁dislike而且份量系極少,系超級少,食幾啖連碗飯都沒有了huffyhuffyhuffyhuffy豚肉味道沒有什麼味道,就是普通豬肉味。基本上,以後也不會來了huffy
用餐日期: 2014-08-09
是次消費: 每人約$75 (午餐)