中文 | English
TTrabbit
我是TTrabbit。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
TTrabbit  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-11-03
類別 : 日本菜

來到南豐沙廠,正好是晚餐時間,來到壁畫的巷子,見到這一間食咖哩🍛的日式食肆,我進內坐下來。

我今日好想食咖哩,不過又不想食飯,因此選擇了烏冬。我點了「咖哩豚肉烏冬」,烏冬上台,陣陣咖哩的香氣撲鼻,立即想食!第一口,我不是食烏冬,而是食「咖哩薯仔🥔」。因為得覺得咖哩內得薯仔是好值得期待!結果。。。。好好食😋!薯仔質地好煙韌,口感非常好👍🏻!讚!至於,咖哩內的紅蘿蔔🥕和洋蔥都同樣出色!十分之驚喜!

至於豚肉,不會太見,而且份量都十分慷慨!絕對比外面大連鎖店的食肆來得好食多了!烏冬不算超彈牙,不過都不錯👌!
而咖哩汁(湯底)好濃厚又很有層次,食到辣味卻又不會死辣,味道,層次分明,真係好好👍🏻食!絕對會再去幫襯!😊

2023-11-03
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

佐敦周圍都好多酒樓,這一天家人話試下呢間飲茶。原來這裡要搭台,由於大家都肚餓,所以都沒所謂吧!

我們點了一個「蝦米煎腸粉」、「山竹牛肉球」,「金錢肚」,「鮮竹卷」,「炸雲吞」、「鮮蝦菜苗餃」和一客「奶黃流沙包」。

煎腸粉都煎得香,山竹牛肉球都正常,金錢肚(牛肚)都好入味,好「林」,牛肚好食!不過,芋頭畧嫌不夠粉,口感欠奉。鮮竹卷正常。炸雲吞有驚超,蝦肉比例算多,皮都炸得香脆,酸汁都好味!

鮮蝦菜苗餃的菜都多,但如果再”林” d會更好!最後的「流心奶黃飽」卻叫人失望😞
完全「不流」,不算好多「蛋黃」,味道還可以。

整體算一般。

入內感覺似街坊酒樓的感覺!

2023-10-30
類別 : 客家菜

這一天到荃灣,未試過在這間酒樓食午餐,剛好到下午茶時間,便與家人入座,試吓!我們點了「叉燒酥」,「煎蝦米腸」,「花生糖絲甜簿𦉘」,「叉燒瀨粉」,「百花釀魚肚」,「煎魚肉釀尖椒」。

可能我自己下太食到辣,個煎釀尖椒真係好好好辣啊!魚肉偏軟身,味道一般,不過不失。蝦🦐米腸粉,並沒有煎得香脆,都是軟軟的,都很一般。

「叉燒酥」算是酥,很有牛油味!叉燒都算不錯,味道ok. 至於「百花釀魚肚」,蝦膠ok, 魚肚算厚實,還好!

叉燒瀨粉的粉,真係偏粗,不是平時食開一般較幼身個種,我自己都係比較喜歡幼身的一種。湯底不算濃郁,叉燒正常,都ok!

最後的甜簿𦉘,我覺得內裡的花生及椰絲不算好多,但皮我覺得偏厚,但水份太多,皮有點不夠挺身,我自己麻麻。

這一餐,一般。算正常啦。

2023-10-29
類別 : 台灣菜

之前沿途經過這條街,成日都見到此餐廳排晒隊,今日終於決定到此試一試!

我們開店時到達,因此,不用排隊便可以順利入座啦!

我們點了一「九層塔鹽酥雞」配細滷肉飯,再加了一份「肉鬆起司蛋餅」及一杯熱的「珍珠烏龍奶茶」(少甜)。

先上台是鹽酥雞滷肉飯,第一口食個飯,飯🍚的質感偏軟身,飯粒沒有分明。有少少失望。至於個滷肉,我覺得瘦一點會比較好。味道一般,沒有預期中咁好!

鹽酥雞外皮炸得香脆,很可惜的是,雞本身不是咁入味(沒咩味道),因此應該只能靠「椒鹽」味吧,可是,外面同樣都沒咩味!其實只要多番調味,整個餸便會好味好多!

之後到蛋餅,餅是煎得香口,醬汁ok! 但cheese 份量比較少,而肉鬆味道都係偏淡,沒咩味。如果調味改良一下,應該都會好味啲!

珍珠奶茶🧋,真係好一般,而且「珍珠」都是「淡」,只食到超淡淡的黑糖味。

2023-10-28
類別 : 粵菜 (廣東)港式中菜館茶餐廳/冰室燒臘

榕哥燒鵝餐室(佐敦)

午餐時間,友人話想食「燒味」飯,我都好耐沒食過啦,所以一口答應!

友人話佢之前都有食過,話不錯,所以今次便帶我去食啦!

我們坐下來,打開餐牌,見到食物照都影得好靚!睇到都覺好食😋咁!

我便試雙拼「燒鵝燒腩仔飯」,友人要「燒鵝叉燒飯」。原來是碟上的,大大碟!一上台,見到燒鵝色澤均勻,燒肉肥瘦適中,皮都是脆脆的,完全合格!(因為好怕食「林」左皮的燒肉。

至於叉燒,同樣肥瘦均勻,我自己就比較喜歡叉燒外面嘅蜜汁,好好食!再配少少薑蓉醬就完美啦!☺️

主角:鵝肉,香,滑,皮的油脂都是香口,口感不俗!

鵝雙拼價$67 包熱飲,我覺得合理。

我想講,杯熱華田和鴛鴦都好味!