中文 | English
Cheap 喱
我是住在銅鑼灣的Cheap 喱。我是一名探索前路的自由人,在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣旺角深水埗出沒,最鍾意印度菜日本菜西式扒房西餐廳茶餐廳/冰室自助餐咖喱漢堡包,牛、雞扒、壽司。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Cheap 喱  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-08-23
類別 : 日本菜自助餐壽司/刺身適合大夥人

果日同個舊同學行完書展,擰住堆戰利品走唔得遠,於是就上左呢間野度開餐。tongue

岩岩5點半去到,個場已經爆爆地,犀利。lol

場地所限,兩人台真係細左D,叫多D野食都怕無位擺。

雖然班伙計好好禮貌,不過上菜成日都又慢又甩,可能係當時爆場啦,果陣唔止熱門野,連飲品有一ROUND都催左兩次先肯到,扣晒D珍啦。

老套一點講多次,CHEAP 喱黎得呢D中低價場絕對唔介意伙計粗魯D,反正我都係想食餐勁的又唔係練仙食環境,態度好無用架,最緊要係爆場果陣都可以上得快狠準先得加嘛。lol

食評詳見圖片。lol(最近很忙又想登食評只好用這種方法了)tongue

總結,只要一日有芝麻雞翼,一日我想放題都會黎。鐘意香口野的飯友可以一試。唯環境氣氛佈置屬快手格,不合悠閒想慢慢坐吃的飯友。
魚生切得夠厚身,雖然小弟唔食生野但都覺得好夠份量。

魚生切得夠厚身,雖然小弟唔食生野但都覺得好夠份量。

金菇肥牛只要煎唔燶塊牛都唔會出事。

金菇肥牛只要煎唔燶塊牛都唔會出事。

串燒幾香口又唔係咁油膩。

串燒幾香口又唔係咁油膩。

羊串燒好香口惹味,十個珍。

羊串燒好香口惹味,十個珍。

難得俾果百幾蚊都有幾款特飲任叫,犀利。

難得俾果百幾蚊都有幾款特飲任叫,犀利。

雞翼皮脆不過烤到乾晒,賤骨腸味道頗特別。

雞翼皮脆不過烤到乾晒,賤骨腸味道頗特別。

手卷中規中矩,紫菜尚未軟身,算係咁。

手卷中規中矩,紫菜尚未軟身,算係咁。

芝麻雞翼必食,正呀﹗

芝麻雞翼必食,正呀﹗

用餐日期: 2009-07-26
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2009-08-21
類別 : 印度菜咖喱

2月中某天放假,老哥見cheap 喱最近工作不順利郁悶在家,決定帶cheap 喱到這家巴勒斯坦咖喱屋吃飯加閒話家常開解我。

咖喱是本人最愛,加上兄弟自離校後各有發展,少有對談,難得有機會當然要去。lol

結果第一次來重慶就光顧了這家店。

可能門外寫了『members only』,除了中東人,沒本地人或外國人進來。

不過,這家店除歡迎不同國藉人士walk-in外,也僱用了中國藉伙計,方便本地人查詢菜式及落柯打。

中藉伙計係岩嘴型,不過當人少時,就會跟我們說過不停,要開口婉拒才懂停口。

巴藉老闆也很親切,主動跟我們打招呼和送上VIP卡,只是他英語能力真的很有限。

一口氣試了很多東西呢,只是相片數量有限,未能全部上載。

食品評語可參考相片描述。

不過開飯友請留意,收錢的外藉伙計見你唔係同國人的話,會有意無意『計錯數』,所以下單前,請心中有數。

總結,乳酪必飲,鐵版烤雞必食,價錢相宜,環境尚可。有機會再來。
members only的牌子是裝飾而已,任何人也可進去。

members only的牌子是裝飾而已,任何人也可進去。

價錢尚算便宜及大眾化。

價錢尚算便宜及大眾化。

開胃雜菜新鮮脆口,不錯。

開胃雜菜新鮮脆口,不錯。

脆餅薄脆有香烤味,伴咖喱吃更好。

脆餅薄脆有香烤味,伴咖喱吃更好。

乳酪LASSI到此必飲,酸甜醒胃又解辣,超正。

乳酪LASSI到此必飲,酸甜醒胃又解辣,超正。

鐵版雞香料味好足,肉亦嫩滑。

鐵版雞香料味好足,肉亦嫩滑。

魚皮魚肉香口,不過太多骨,唔識欣賞。

魚皮魚肉香口,不過太多骨,唔識欣賞。

燴牛肉咖喱入味夠彈牙,大漢份量,抵食。

燴牛肉咖喱入味夠彈牙,大漢份量,抵食。

用餐日期: 2009-02-15
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

共有2 人投票

2009-08-17
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

星期六跑完夜場,終於排到期買飛睇大犯罪家,總算上到尾班船,好極。lol

做完正事肚空空,想食榮式雞扒,但記起呢間堡房應該開張左,於是行遠D試新野。tongue

八點幾入去,明明星期六應該旺場至係架?眼鏡一掃,只見一對情侶,及員工們。

包款千篇一律,有點單調,只有三重奏($80)的份量才吸引我這個食肉獸。不過包除了肉和菜外就沒有其他配料,蛋、煙肉、芝士全部要每樣外加五大元才有,全部加齊再落塊肉盛惠一舊,好明顯,夠膽咁食,對健康、對荷包,都係一場賭博。

自問還有理志(其實係買左飛唔夠錢)的cheap喱最終都只係加塊煙肉算數,包來時被高度嚇一跳,要張大手指才夾的穩,張大口咬第一口竟也咬不中肉,那一刻,那挫敗感,令我想要一份刀叉。

食罷同意其他食友指出的弊病,是包,尤其是包底,不夠厚、烘不夠脆、太軟身太海綿,堡扒流出的肉汁被迅速吸收後逐漸變成一餅爛漿。

不過我必須為堡扒平反,係每一塊都好香,又有肉味又多汁,必食大滿足。

小食要了份特製雞翼($20),老老實實,真係差到俾唔到珍,雞翼略炸至熟透後混合預製的酸辣汁即成,吃罷有點像咕嚕雞翼,完全無雞味。

奶昔不是自家製的,有牌子雪糕製造,免了,食雪糕有口感多了。

送餐的嬸嬸很有禮貌,難得外國品牌會僱用老弱為員工,很有良心企業的風範,加分。

總結,本人只為三重奏捲土重來。

三重奏,餐紙包法睇落似一個打番的甜筒。

三重奏,餐紙包法睇落似一個打番的甜筒。

呢個高度,就是本人飛禽大咬一邊都要分上下兩次。

呢個高度,就是本人飛禽大咬一邊都要分上下兩次。

巨包的全相,直徑約是餐盤的三分之一。

巨包的全相,直徑約是餐盤的三分之一。

雞翼就真係失望,只係略炸之後淋上香辣汁的簡單野,食佢不如自己整。

推介美食: 三重奏(要加煙肉、芝士同蛋先係最高境界)
用餐日期: 2009-08-15
是次消費: 每人約$125 (晚餐)

共有3 人投票

2009-01-27
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

平時六日工作邊有時間見朋友,趁呢幾日放假梗係應下老友出黎行下食下野咁啦。lol

去到灣仔內街,中餐至咖哩屋都無開,正當友人納悶之際,諗起呢間野班西人伙計應該無呢種過節概念,於是同佢黎食。

可能放假的關係,無左班白領客,呢度靜到連我在內得兩枱人,都好,靜靜坐吃。

本來後來又來了一對情侶的,不過坐底看了餐牌就走了。唔係睇唔起佢,亦唔怕得罪講句,食慣麥記價錢的朋友,唔好入黎。

無錯,呢間野最平果個包都夠食兩個麥記餐,最貴夠食四個添,咁又點,你去outback食一個最平的扒餐唔添飲連加一都要百五蚊啦。咁比較,我覺得佢叫平喎。

朋友要左crushing & pushing,即漢堡加車打芝士,我就要加蘑菇的magical mushroom,然後同佢換左半邊,實行同門crossover。不過可能用料大致相同,口感接近,食落無咩驚喜,都好多肉汁好滋味,蘑菇醬嫌淡左d唔入味,芝士仲可以漏d,不過都算中規中矩。要注意係堡扒比以前明顯鬆散左,手夾住包中間輕輕用力,堡扒就已經一分為二,略有減料之嫌。sad

小食要左最保險的爆谷雞寶,配隻白汁真係好開胃夠咬頭,如果係夏天坐露天位食佢佐啤酒最正。不過份量好似比以前明顯少左喎......不要欺老客的場嘛﹗sad

飲品方面,朋友要了藍莓誘惑,即係藍莓奶昔,這個份量飲完都飽,我呢個老友係嘴刁之人,野唔好食佢情願全部掉晒都唔會要自己辛苦,但見佢靜靜地喝完,應該都幾好飲。而我轉戰熱帶果汁,雖然係凍飲都有些少果香的,飲起來酸酸甜甜的,送呢d油膩野唔錯。mad

吃的七七八八,望望四周,沒有其他客人,好似自己包左場咁,張枱距離廚房又遠,講野大聲少少都得,無耐黎左枱情侶客,讓別人也有包場的感覺吧,於是就走了。

總結︰這家食物不錯,價錢合理,一試無妨。tongue
磚牆及老酒吧海報,和佈置不論不類的FUSION餐廳,兩個世界

和朋友交換左半邊包,兩種滋味,雙重享受。

和朋友交換左半邊包,兩種滋味,雙重享受。

熱帶浪漫推薦係夏天飲,消暑有果香又唔太甜。

熱帶浪漫推薦係夏天飲,消暑有果香又唔太甜。

爆谷雞粒肉汁夠有咬頭,點佢隻白汁送啤酒一流。

爆谷雞粒肉汁夠有咬頭,點佢隻白汁送啤酒一流。

推介美食: Gang Bang, Juicy Poppies, Tropical Romance
是次消費: 每人約$110 (午餐)

共有2 人投票

2009-01-22
類別 : 港式快餐店漢堡包

呢間野聽唔少開飯友捧過,初頭諗價錢咁大眾化多人覺得抵食一D都唔奇,不過如果唔好食,就係一蚊一個包都無人話抵啦﹗於是說服自己星期日放棄食西堡,決心黎會一會呢個港產『太堡』。

其實交通都幾就腳,一出港鐵紅磡站行條天橋就到。

係門口聞聞,一股舊式茶室味,難怪經過幾次都唔知內有乾坤。tongue

午餐時間爆滿,問阿姐店內可唔可以係出面開枱或者幫下眼搵個位,唔知阿姐係咪俾人訓示過唔好講錯野定好少同客傾偈,只係怕怕羞羞搖搖頭示意『幫唔到你』。mad

在外待了一會,有位坐低,落柯打,過程如大家樂流水式作業。

又等了一會,開餐了﹗﹗(食評見圖下)chopstick

整體感覺良好,不過摺式坐椅配老腰骨,港青們別指望會坐得舒服。

就CHEAP 喱平心而論,這店有時間經過一食無妨,但不至於要專程一試。smile
食物可說是價廉賣相好份量足,在茶餐廳進入求其時代後屬少有。

食物可說是價廉賣相好份量足,在茶餐廳進入求其時代後屬少有。

醬汁跟堡扒有交流,非一般臨急唧上去的行貨可比。

醬汁跟堡扒有交流,非一般臨急唧上去的行貨可比。

雞脾炸的一般,肉質未至於鬆散,但食落無乜味,行貨。

雞脾炸的一般,肉質未至於鬆散,但食落無乜味,行貨。

除左包類,碟頭餐亦係大碟夾好食。

除左包類,碟頭餐亦係大碟夾好食。

推介美食: 雙層芝士漢堡包
是次消費: 每人約$30 (午餐)