中文 | English
Simmie Sim
我是Simmie Sim。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Simmie Sim  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-12-28
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館火鍋雞煲

呢間餐廳係經陀地介紹既,本人非常之喜歡食辣同食雞,所以決定信佢地去呢間辣雞煲試下!
入到入邊,好香既四川辣味撲鼻而黎,已經預左成身辣雞味會跟你返屋企,下次建議大家搵野蓋一蓋先...
一坐低,侍應好迅速咁問我地需唔需要落個辣雞煲先,我地3個女仔,心諗應該半隻就夠,但侍應建議我地叫一隻,咁就信下佢啦,半隻$118,一隻$188,
餐牌仲有其它配菜比你揀,我地叫左凍豆腐,皇帝菜,白蘿蔔,雪花肥牛!
趁d野未上就叫住小食咬下先,餐牌上都有好多選擇,有小炒,涼拌同四川麻辣野,叫左個麻辣鴨舌同涼拌豆干配白肉,麻辣鴨舌略嫌唔夠辣,但本人非常喜歡o個種酸宿味(不過我d朋友頂唔順就話好宿),涼拌豆干配白肉好入味,豆干好爽,白肉半肥半瘦好好味!
食飽小食,主菜辣雞煲上檯喇,我地叫左個中辣,單睇賣相紅紅既湯成陣香味撲鼻而黎,真係o係呢一刻好想order個白飯撈汁,但係驚食唔晒最後都無,之後已急不及待要即刻夾舊雞黎試,嘩!雞胸肉都可以咁滑,但略嫌開頭唔夠辣,食食下越黎越入味,當辣到頂唔順既時候侍應會幫你加返d唔辣既湯,咁又可以蓋下d辣味重新再戰過,原本以為3個女仔會食唔曬隻雞,點知最後竟然一件不留,蘿蔔一早已經放晒落去,最後索晒辣雞湯既湯味,又腍又入味!
酒牌都有幾種sake同沖繩啤酒你揀,叫左一支300ml既sake,食飽飽埋單都係每人$200!
下個月決定同朋友一齊再黎呢間食過~tongue
推介美食: 辣雞煲
用餐日期: 2011-12-27

2011-12-18
類別 : 葡國菜西餐廳

原來住在這餐廳附近,卻沒有留意到!後來經同事介紹下,於聖誕節前席在這裡舉行聚餐~一試之下,竟令我有無比的驚喜!shocked
餐前先點了魚翅忌廉鮑魚湯,熱呼呼的湯加足料的材料,簡直是色香味俱全,濃而不膩!
燒青口~整塊青口都鋪滿了滿滿的蒜蓉,再加薯蓉打底,就連平時不怎吃蒜蓉的我,也忍不住要為了這塊青口而破戒!
燒汁羊脾,燒牛仔柳~輪到我至愛的羊脾,order了6成熟,上桌時真的恰到好處,配上薄荷和芥茉醬,簡直把羊扒的鮮味發揮得淋漓盡至,再淺嚐一口紅酒,絕對是人生一大樂事!至於燒牛柳,真可惜,由於自己不吃牛,只能望著旁邊的同事吃得津津有味,只看見他們手起刀落的一切,肉質應該煙煙靭靭,不到一會,整碟牛柳已被他們吃光,問他們味道如何,只回應了一句"正"!
招牌菜燒雞釀飯,之前在某間餐廳已試過,已心知燒雞肉質應該會比較"鞋",但令我驚喜的事,不僅燒雞肉質滑嫩,裡面的飯味道更是恰到好處!
西班牙海鮮煲~本想order海鮮湯飯,但餐牌沒有,老闆娘貼心的建議這個海鮮煲 白飯,海鮮煲海鮮足料,湯底濃郁,真的令我知什麼叫"吃過返尋味"的滋味!
三色燒扇貝~何謂三色,就是有三款用芝士,蒜蓉,燒汁來燒,熱騰騰的芝士蒲滿整隻扇貝,完全沒有"溜"的感覺,燒汁扇貝是用日本燒汁,大玩中日cosplay,新鮮感已足以給10個讚,濃郁的蒜蓉配上大大件扇貝,鮮味加蒜蓉之味道在口腔滾存,這時再配一口白酒,扇貝的餘香簡直令人食指大動!
最後再加一底雞蛋布甸,滑滑的蛋香,恰到好處的甜味,真令我捨不得要向這頓美味的晚餐劃上完美的句號!
想不到澳門還有如此出色的葡國餐,無論服務與味道,真想像不到可以用滿分來形容,最後埋單,11人平均每人不到$200元,物超所值,建議大家先訂位啊,未到八點已座無虛席呢!lol
推介美食: 三色燒扇貝,燒汁羊脾,燒雞釀飯
用餐日期: 2011-12-15         慶祝紀念: 聖誕節

共有2 人投票

類別 : 多國菜咖啡店

細細個住呢度附近,個時都唔覺呢間野好味!到後期中個左同搬走左先知呢間野好好味!奶茶咖啡好味唔在講,最好味就係佢既旦治,厚厚既旦配超級鬆軟既面包,簡直係一試難忘,個人覺得最好味又抵食既就係佢艮山鹹餐,有旦治通粉配埋奶茶,一個字,正!
是次消費: 每人約$30

類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

諗住有我最愛既生蠔,但去到原來每轉只可以攞三隻,仲要大排長龍,野食都算多款!但我唔鐘意食自助餐要限住晒囉,就連攞魚生都每人限住,又每人每款比得三件左右,以咁既價錢唔使山長水遠去到咁遠,下次應該都唔會再去

是次消費: 每人約$300

共有1 人投票

類別 : 意大利菜酒店餐廳Fine Dining浪漫情調

朋友生日,去左呢間餐廳慶祝!可能我地早左去,餐廳既侍應就安排我地坐另一邊,我地就剈左支紅酒品住先,原來酒吧既環境都超正!之後有位就安排我地坐喇!先黎個海鮮塔,好新鮮,超鮮甜!其它主菜羊扒又係一試難忘,環境更加唔使講啦~埋單$2,800,4個人,包左兩支紅酒約$1000蚊

推介美食: 羊扒,海鮮塔,Parma Ham
用餐日期: 2011-09-10         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$700