中文 | English
Duckduckde
我是Duckduckde。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Duckduckde  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-09-22
類別 : 港式中菜館湯品

午餐同同事食,呢度午餐係套餐形式,有7-8樣餸揀,,一飯加一湯無餐飲,我地一齊叫share黎食,整體感覺真係好似屋企開飯。

入去差唔多未坐低先奉上每人湯一盅,是曰餐湯青紅蘿蔔煲唐排,呢挺家庭湯都幾正,清清地。smile唸真啲個店名改得勁貼切,菜都未點就有湯飲,仲唔係"頭啖湯"!

環境端莊實在,沒半點浮跨, OK乾淨,座位不算多, 我地5人通常要稍等位

套餐啲餸主打都係家庭餸,睇下你就知

水蛋蒸得幾滑,肉碎較少,屋企煮嘅話實會落多啲,唔係嘅話梗係嗰個月唔記得俾家用lol

牛肉炒白菜仔,呢味菜呀媽最鍾意整,

南瓜芋頭排骨,賣相一般,但汁香甜,有南瓜味chopstick(呢句評語由我唯一FANS, NESTA87提供)

炸菜蒸排骨,不過不失,如果屋企整啲炸菜會切碎啲

鹽焗龍江雞,算有雞味

整體黎講,家庭餸得黎水準幾穩陣,唯一最大問題係份量偏小huffy,連細食小妹同事,平曰一定食唔曬自己碟飯,係呢道都要食晒碗白飯先夠,大家要就住就住咁挾餸,好似屋企經濟欠佳,唔太夠錢買餸咁!shocked

其實呢幾次大家考慮食唔食呢間嘅時候,主要考慮點都係驚唔夠食......

如我上一篇食評, 唔介意加價幾蚊,加大D餸份量, 咁樣會多D去食呢度.tongue
推介美食: 家感覺
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2011-09-22
是次消費: 每人約$38 (午餐)

共有1 人投票

2011-09-18
類別 : 港式粉麵/米線

主打係車仔米線,標榜曰式豬骨湯底,無味精mad

呢間係一家好普通嘅食店,但伙記之間好熟,有人情味tongue

車仔餸有好多選擇,豬肝、魚片、豬手、等等,我今晚揀左好普通嘅魚餃、羅白、腩肉三併,盛惠$29,再加碟油菜及豆漿,加$9shocked

呢道湯底比較濃,有好多洋蔥,葱花放響匙更上,放幾多悉隨尊便chopstick

係呢個高通漲時代,有食肆唔加價,但就減少份量,我呢啲大食怪會唔夠飽,我寧願好似呢間鋪咁加小小價,食得飽好過tongue
通涨

通涨

總結:曰常一餐,要求不多,乾淨、食得飽,啱晒!bowl
推介美食: 人情味
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-09-17

共有2 人投票

2011-09-15
類別 : 港式湯品

上個月左右去過, 個日咁啱係新鋪開張, 見人頭湧湧就忠左入去, 點知老細話當晚六點先正式開業, 可以請我地食件燒肉, 好NICE!

今次終於食到喇!

之前細鋪食過一次,感覺良好...只係太逼, 新鋪就闊落好多

湯嘅水準KEEP到, 好正, 料亦足smile,

飯係煲仔飯, 有飯焦, 但始終呢道主打係湯, 款式亦多D

值得一題嘅係電視播嘅并非電視台, 而係中央台製作嘅中國名勝影碟, 好特別, 好貼心, 但美中不足嘅係聽唔到聲, 又無咩字幕, 都唔知介紹邊道shocked

仲有個雞翼攪錯左, 叫"老"水俾左酒糟, 不過肚餓, 所以照食!

仲有一煲飯係隔離枱嘅放錯左俾我地....

總評: 兩個人埋單2佰幾, 有靚湯有菜有飯, 好滿意. 食物水準高, 猶其D湯, 服務細節有改善空間.
虫草花石斛

雞翼.....原本係"老"水

推介美食: 任何湯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-09-11
是次消費: 每人約$239 (晚餐)

共有3 人投票

2014-04-02
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓海鮮大閘蟹點心

已經訂左位,都要等多半個鐘不但止,門口個 “派位員” 不知所謂,我已經話左見住你比曬其他人我唔出聲JAR,等左半個鐘終於有位!  點知我地八個人,居然比張六人檯我 , @#$%%&%#

後尾我等的屋企人坐低,再出門口同許理論,後尾我出到“唔該你叫你經理出來”, “派位員”先不情不願比張窗邊海景位10人檯我 !!!!

我依然同“派位員”講:我好好聲氣同你講是無用的。

食物方面,都是一般飲茶食品,叫了排骨、腸粉、逢爪之類的,不過不失,D野來的幾快,

可以話,場外場內是兩個世界,裏面的招呼不錯,但是因為太(男女男),食龍肉都無味!

結論是: 唔是熟客唔好去飲茶
堂食等位時間: 40 分鐘