中文 | English
yuchiro
我是住在元朗的yuchiro。我在九龍灣工作。我最常於尖沙咀觀塘荃灣出沒,最鍾意港式京川滬日本菜迴轉壽司店酒樓快餐店壽司/刺身點心雲吞/餃子
食評會員 58次成為首位寫食評會員
yuchiro  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-01-28
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓點心

如果唔係幫朋友搬屋,真係無機會人入黎恒安站😂朋友話佢住馬鞍山,但唔係馬鞍山站落車,再三強調係恆安站,哈哈。

午飯去咗佢屋企附近有we go mall度食嘢,商場入面食店都幾多,我哋就揀咗龍門客棧嗰度食,佢話平日啲客飯好抵食㗎。

坐低後店員就開咗壺茶,啲茶有桂花香又幾好飲喎,仲示意喺餐牌上圈低食咩,直接用marker寫落大餐牌真係好神奇😂

⭐土匪羊肉
自己就嗌咗個客飯套餐要咗土匪羊肉,羊肉又嫩又香好好食,啲京蔥食起上嚟仲有甜味添😍

⭐川醬回鍋肉
朋友就揀咗要回鍋肉,椰菜炒得爽脆甜,腩片鹹香鮮味,微微辣好惹味,送飯一流🤤

客飯套餐仲包餐湯同白飯一碗,是日例湯係粉葛豬骨湯,幾鮮甜,而跟餐送嘅白飯亦都大大碗,一定飽肚。

⭐川辣口水雞
再加多咗份小食口水雞,醬汁調味唔錯,雞件入味,雞翼部分好嫩滑,但雞上脾都有少少鞋口了。

⭐招牌小籠包
一向勁鐘意食小籠包,今日咁肚餓,叫夠一人一籠唔使爭先😋皮薄湯汁多,上枱時熱辣辣好正呀🤤

⭐胡椒生煎包
表面看似平平無奇,其實個底好多芝麻亦煎得香脆,餡料係混咗胡椒嘅薺菜豬肉,又香又鮮味,仲有胡椒嘅辛辣,又係勁正🤤

⭐煎鮮肉鍋貼
最後仲有鍋貼,皮厚有咬口,一口咬落去爆汁,估唔到啲湯汁同小籠包一樣咁犀利,鮮味可口,早知呢樣都一人一碟啦。

一向最鍾意食呢啲京川點心,味道真係好正喎,朋友冇介紹錯,又多個食小籠包鍋貼嘅好地方🤤
用餐日期: 2024-01-27
是次消費: 每人約$255 (午餐)

2024-01-28
類別 : 意大利菜西式扒房

約左個好耐無見嘅舊同事食晚飯,睇下附近有咩好餐廳先,諗起多年前食過的non kitchen,佢地個牛扒放題真係好正,朋友又鍾意食扒,就揀佢啦😆

入到黎揀左張卡位坐,睇下食咩好先🤔

落完單店員送上麵包盤,個碗cream cheese真係好好味,配麵包食勁正😍

⭐炸洋蔥圈
叫左份洋蔥圈小食share下,炸得香脆唔油膩,仲配有茄汁同蜜糖芥末醬,好食👍

⭐炭燒澳洲草飼牛扒
朋友果然係揀左牛扒,要七成熟,牛扒厚身肉味濃,有炭烤香又有肉汁,真心正🤤下層有薯蓉同雜菜,吸左牛油好好味。

⭐黑松露野菌薄餅
自己就揀個pizza,好耐無食想食下薄餅,烘完即刻上枱,勁燙手😂拎起即刻又放返低,哈哈。薄餅香脆,雜菌落得唔少,入口係滿滿的菌香,仲唔少芝士添,又係好好味🤤

叫左唔係好多野但意外地飽,最後個片pizza食唔落夾硬食埋佢,嘩嘩,飽到上心口🤣
用餐日期: 2024-01-24
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2024-01-26
類別 : 西式咖啡店動物友善餐廳All Day Breakfast

每次行過都坐滿人,是晚天氣凍,終於唔使排隊就食到😋同朋友試下佢先,睇餐牌都幾多野想試。

是晚得6度,店員示意窗口位會涼,坐入啲會暖啲喲,平時呢個室外枱一位難求㗎。

⭐Mocha & Iced Earl Grey Chocolate
黎cafe就梗係要點返杯靚靚飲品啦,自己點有咖啡朱古力,個拉花幾靚😘仲有厚厚奶泡,啡味香甜幾好飲。朋友叫左伯爵茶朱古力,入口先飲到好香嘅伯爵茶,慢慢啲朱古力味先出黎,都好好飲喎。

⭐黑松露野菌忌廉湯 & 風乾火腿哈蜜瓜田園沙律
加$58就可以升級做套餐,咁抵就梗係要啦。前菜揀左一湯一沙律😋野菌湯勁香,鮮味不造作。沙律有驚喜,居然有一條蜜瓜嘅份量,鹹香火腿配上香甜蜜瓜,清甜爽口,勁好味🤤

⭐烤大啡菇安格斯牛肉漢堡包薯條
朋友個主食揀左漢堡包,塊漢堡扒超厚🤤有肉汁又有肉香,再配上大啡菇的菌汁,一口咬落係口腔入面爆汁真係超正!伴碟仲有新鮮炸起的薯條同灑了藍莓黑醋汁的沙律菜,好睇又好味😍

⭐軟殼蟹牛油果煙三文魚野菌意大利飯
自己就點左意大利飯,放了一隻企起身的軟殼蟹好吸睛,炸得酥脆可口,意大利飯口感一流,仲落左唔少牛油瓜同三文魚,又鹹又甜好好味喎。

⭐Dirty Tiramisu
跟餐有蛋糕,但朋友決定再升級做招牌甜品🤤髒髒提拉米蘇,賣相好吸引。浸軟的麵包條又香又綿,上面的忌廉香滑帶咖啡苦味,甜而不膩,實在太好味,後悔無升級自己個份添😂

⭐藍莓芝士蛋糕
跟餐的蛋糕都有幾款揀,要左藍莓口味,蛋糕軟綿濕潤,好香芝士味,加上酸酸甜甜的藍莓醬更添層次,呢個都好好食喎🤤

好好味又好貼地的cafe,唔怪得長期爆滿啦。
用餐日期: 2024-01-22
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2024-01-24
類別 : 港式日本菜烤肉串燒

朋友約出黎傾下偈,揀左佢屋企樓下的串囍Cheers Here,門口有隻招財貓做logo就係啦。

店內不大,大概二十個位左右,但電視勁多,每張枱都可以睇到電視,睇波嘅日子真係啱哂,飲野睇波人生一樂也😆

⭐火樹銀花
入座送的小食火樹銀花,有個好靚嘅名但其實係炸意粉黎😆簡單得黎好味喎,蛋黃醬配上炸得香脆的意粉幾正,串燒製作需時,用呢個止下口痕真係唔錯😘

⭐鵪鶉蛋串
外脆內軟,無過多調味,幾好食。

⭐日本蛋蟹肉大啡菇
大啡菇上面放了蟹肉、溫泉蛋、沙律菜等,再加左照燒醬同蛋黃醬調味,鮮嫩多汁,個蛋汁好正呀。

⭐日本牛肋肉串、日本厚切牛舌心串、燒西班牙豬頸肉串、燒鱔串
等多一陣串都黎了🤤香噴噴啊~最驚喜係豬勁肉呢,本身肉塊好多脂肪,燒完後好甘香🤤鱔串都好食,魚肉彈牙鮮味,可惜燒得過火少少,魚皮有燶味,扣分了。

⭐蒜燒茄子
軟綿綿的茄子肉充滿蒜香😋

⭐叉燒拉麵
除左串燒,餐廳仲有主食套餐,叫左碗叉燒拉麵,叉燒有四片,仲有海帶、紫菜、筍、粟米等配料,麵條彈牙都唔錯,勁大碗好飽肚。

⭐日式咖喱豬頸肉飯
朋友叫咗碗咖哩飯,開頭諗住都係日式咖哩醬加飯嘅啫,點知嚟到有驚喜,係餸菜加埋咖哩一齊煮,碗飯望落去冇咖哩汁,因為啲咖哩已經滲曬喺餸菜入面🤤又香又鮮味,比唔少主打咖哩嘅舖頭都煮得好食。

⭐橙汁 & 無糖可樂
跟餐仲有飲品送,加48蚊可以轉生啤添,好抵!

呢度真係傾偈飲嘢食嘢嘅好地方,讚👍
用餐日期: 2024-01-21
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2024-01-24
類別 : 台灣菜粉麵/米線甜品/糖水

一直都想試下燈籠滷味,因覺得個店名好搞笑,佢終於開到九龍灣德福啦,咁近就放工過黎試下先😗

都幾多人食喎,雖然未使等位,但都不斷有人入坐㗎。

餐牌同二人餐內容差不多,咁就叫呢個燈籠飽飽二人餐啦,唔使諗😆

⭐招牌燈籠滷味
本身已有六款滷味,而蔬菜就揀左花椰菜,麵類就揀左米線。啲滷味真係滷得好入味,個人最愛百頁豆腐同牛肚,蘿蔔都正,鮮甜無渣。花椰菜即係西蘭花,真係唔知原來台灣咁叫,我淨係知西蘭花仲會叫做百加利咋😆

⭐人氣台式小吃
呢度就揀左起司麻薯,哈哈,一向鍾意食芝士年糕,試下台灣版先😆外脆內軟正呀~

⭐地道夜市小吃
今次就揀左麻辣鴨血冬粉,入口先嚐到甜味,個麻同辣係漸漸滲出嚟,刺激但不嗆喉,多芫茜正喎😍

⭐餐後甜點九份經典芋圓
珍珠同芋圓煙煙韌韌有咬口,甜湯幾好味,但個人覺得太細碗唔夠兩個人分,哈哈,至愛甜食嘛。

⭐台式特飲
朋友話天氣凍要飲熱嘅柚子綠茶,自己就揀左凍茉香奶綠,要半糖。柚子蜜配上綠茶又幾夾喎😋茉香奶綠個茶底香,半糖嘅甜度我覺得啱啱好。

加埋一$265,商場價算幾抵食啦。
用餐日期: 2024-01-23