中文 | English
Alexvii
我是住在荃灣的Alexvii。我是一名肥仔,在鰂魚涌工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意泰國菜日本菜法國菜迴轉壽司店茶餐廳/冰室酒吧壽司/刺身鐵板燒,beef。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Alexvii  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-12-28
類別 : 多國菜扒房

今晚同事慶祝升職請食飯。。。。
老細想食西餐。。所以揀了此餐廳
頭盤先來半打生蠔。。有三種。。味道由中至濃味。。好新鲜。。正
接著芝士拼西班牙黑毛豬火腿
芝士有三款配合油香火腿。。送紅酒一流。。
三文魚芝士卷。。自家用紅菜頭计 醃製三文魚配合芝士。。頭盤一绝
牛油果杧果沙津。。请新爽口。。俾味雷请新一下。。正
慢煮黑毛豬扒。。。豬肉好juicy...但如可略為煮得生少少會更 嫩滑
angus 牛扒。。medium rare 略略帶生的牛肉。。 嫩滑而大牛味。。非常之正
黑松露蘑菇 意大利飯。。。 香濃而不膩。。為整個晚餐帶來飽滿的句號
甜品有雪糕。。為女士們帶束encore

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-12-27

2018-11-13
類別 : 潮州菜港式中菜館

家人生日。。所以訂定枱食晚飯。。
鹵水鵝片拼墨魚.。。鹵水味道濃郁。。鵝片香滑。。墨魚,爽口正
素鵝味道同鹵水亦差不多。。ok
海蜇 牛展。。因叫了 香辣。。真係幾辣
烏頭夠味肉質吾淋。。正
炒飯好乾身。。正
蔡瀾撈麵。。豬油配麵。。超正
蒜蓉芥蘭。。正常。。
蠔餅。。算煎得幾乾身。。但蠔仔比例吾算多。。粉槳多咗少少
南乳粗齋。。味道好重手。。直迫咸字
整體。。食物質素好好。。有個別菜略重口味
份量適中(以呢個價錢)
但要彈下。。第一。。枱與枱之空閒非常之 狹窄。成日俾侍應頂背脊
第二。。有個別(其實得某-位)侍應態度好麻麻。。其他侍應查實好用心去做。。但俾佢-個拉抵哂D分。。好可惜

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-11-11         慶祝紀念: 生日

2018-10-30
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋點心

做下孝順仔。。去飲中午茶。。4人枱。。等咗20分鐘就有枱了。。
見佢有個優惠组口。。乳鴿,油菜配一窩賴粉。。就叫一個試下
乳鴿好年輕。肉質嫰滑。。芥蘭爽口。。賴粉吾會好淋。。正
其他點心亦相當吾錯
蝦蛟。。爽口
百花魚肚。。魚肚幾厚身,蝦膠好彈牙。。正
潮州粉果。佢由三大隻變成四小隻。。可以一口一隻。。粉果料好足花生。。超正
成水角。。炸得好乾身。。大細亦好適中。。。吾錯
蒸牛柏葉。。大大碗。。但得四件牛柏葉。。吾太入味。。反而鋪底D西芹,紅蘿白絲。。好入味。。好正

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2018-10-27
是次消費: 每人約$90 (午餐)

2018-10-30
類別 : 港式粉麵/米線

友人推介。。誠意邀請去試佢地馳名豬膶麵。。知佢早收及星期日例休。。星期六下午3點9到。。已排隊中。。即取飛等
等了20分鐘有枱
坐下後。。因先前已見到張貼麵包沽请,所以冇去諗西多,三文诒。因下午茶。。不想食太飽,故同友人共享豬膶公仔麵,牛腩幼麵。。兩杯茶走少甜。
豬膶公仔麵,,湯底算请,冇乜血水。。豬膶大大塊,啱啱熟。。好爽口。。正。。但公仔麵就淋咗DD
牛腩幼麵。。。麵身爽口。。牛腩汁好入味。。但牛腩變成牛肋條。。口感好淋。。但冇咗牛腩爽口感覺。。有D失望
奶茶。。茶底係傳統茶餐廳風味。。配合煉奶。。帶出濃濃茶味。。超正
整體黎講。。食物質素好ok
註。。事後向老板請教為何用失肋條。。佢回答話係特登。。因佢話吾想冷鮮牛腩。。。
小弟愚見。。牛腩吾係牛腩。。已失去本質。。係咪難做就用代替品呢?

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2018-10-27
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2018-10-21
類別 : 韓國菜少鹽少糖食店韓式炸雞

又去將軍澳揾好友傾下計。。。
佢介紹呢間新派韓國餐廳。。。
假日有srt lunch menu。。。。
點咗個雞柳炒粉絲。。。
腩肉石煱飯。。。
雞扒海鮮蕾飯。。。
雞柳炒粉絲。。。用韓式粉絲炒。。亁身。。味道帶少甜。。雞柳ok滑。。吾錯
腩肉石煱飯。。。石煱夠熱。。所以飯焦香脆。。腩肉 爽而不膩。。配合醬汁。。 又甜又辣。。好正
雞扒海鮮薈飯。。。雞扒香脆又滑。。海鮮及菇亦好足份量。。但略嫌多咗少少汁及濃度吾夠。。如果煮得杰身一啲就完美喇
杯咖啡跟餐包的。。及格
柚子盧薈。。潤喉。。正
食到差不多時。。原來已到下午茶時間。。佢地可以俾我地照叫。。我地加多個 松露薯條配芝士醬。。即叫即炸。。好正
由中午一點食到五點半。。期間冇人趕你交枱
抵讚

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2018-10-21
是次消費: 每人約$65 (午餐)