中文 | English
Alexvii
我是住在荃灣的Alexvii。我是一名肥仔,在鰂魚涌工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意泰國菜日本菜法國菜迴轉壽司店茶餐廳/冰室酒吧壽司/刺身鐵板燒,beef。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Alexvii  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-08-05
類別 : 多國菜咖啡店素食三文治沙律

好友介紹。。話有間素食cafe...好啱我呢D要減磅人士
叫得下午茶。。梗要有杯奶茶
佢杯絲麥奶茶。。好幼滑但又冇平日港式茶餐咁heavy...正
改邪歸正西多士。。用咗連血糖人士都食得嘅糖槳。。花士醬香濃幼滑。。件西多香口但又冇平日咁油膩。。好正
友人杯凍飲亦屬 高纖零升醣
有益又好味
最正係加十蚊就有素牛肉粒
平心而論。。同真牛肉仍有分別。。但作為素食品。。已似足9O分
成個餐要百幾銀。。係咪叫貴?。。要好味又健康。。梗係有代價啦

用餐日期: 2018-08-04
是次消費: 每人約$70 (下午茶)

2018-07-30
類別 : 西式扒房樓上cafe甜品/糖水

友人生日。。相約出來飯聚。。
前菜點了薯條。。好 香脆可口
魷魚圈亦炸得好乾身正。。。
煎帶子意粉好味。。。。
炸芝士配酒一流。。。
豬手入味。。。。
signature pizza 好香芝士。。。。。

牛柳嫰滑

芝麻雞翼。
。。。。
好味
麵包亦好軟熟。。。。。
整體食物份量約以4人為一個單位。。。大小適中
佢仲有個招牌菠蘿特飲。。係原個菠蘿。。。但限量供應。。。我今次亦只可望菠蘿止渴。。
最正係帶酒吾收開瓶費。。。
蛋糕亦吾收切餅費。。。。
抵讚

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-07-21         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2018-06-09
類別 : 港式車仔麵

昨夜。。夜遊大館兼睇light show。。。
之前梗要醫下肚先,即時諗起蜜斗
友人叫了丸丸丸麵
三種丸都好爽口。。正
我就叫左期間限定牛冷油麵,牛入哂味。。冷油麵爽口。。好啱夏天食。。我特登吾上相。。你去到自己感受下
另外佢叫喪辣泡菜。。記得加落麵度。。正到不得了。。但堅好辣。。
咁辣到不行鳥。雖然佢有免費水提供。。但 冷水不能救勁辣。。点算好?
唔使驚。。佢跟麵餐可特價配番杯精制蜜漬檸檬。。堅
可解辣。。而且好好味㗎

用餐日期: 2018-06-08
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2018-05-29
類別 : 日本菜拉麵

又很久冇黎食。。因佢始終在午飯時間超多人。。今日好彩有兩個位。。即刻叫番碗周月沾麵。。同事食得 辣。叫個辣沾麵
周月沾麵。。今次揀咗淡醬汁。。配300g 冷麵。。有半隻蛋。。醬汁味道適中。吾太肥膩。。麵身亦軟硬適中。。最重要冇某D拉麵有個種粉粉地口感。。正。。保持水準
辣沾麵。。同事話天氣太熱。。下次打死都吾再食。。 辣到飆汗
基本上周月水準一向保持到。。唯一要彈係。。佢得D吧枱位。。要快叫快食。。快D走。。大佬。。成$91碗麵。。一放低筷子你就叫客人入坐。。俾我飲埋杯水都得掛。。

2018-05-14
類別 : 法國菜

朋友介绍。。話上環有間樓上西餐廳。。食物同環境都吾錯。。所以相约去試下
頭盤
蒜片煎蝦。。蝦煎得好香口。。蒜油配麵包。。正
雞肝醬。。配多士蘋果蓉。。味道出奇地夾。。但多士吾夠。。多幾塊就更好

龍蝦湯。。超濃龍蝦味道,我估用左好多龍蝦殼去煮.。
蘑菇湯。。 好有質感。。好香菇味
主菜
小牛扒。。。七成熟。。火喉控制得好好。。可能我地要求廋D嘅肉。。肉味 稍稍淡咗D
豬柳扒。。。肉味香濃又軟滑。。好正
黑松露春雞。。整隻雞連雞胸都好嫰滑。。好好味
甜品
心太軟及檸檬tat.....
配合一杯咖啡。。為一頓晚餐畫上完美句號

用餐日期: 2018-05-12
是次消費: 每人約$450 (晚餐)