中文 | English
su27flanker
我是su27flanker。我最鍾意粵菜 (廣東)港式,火煱同自助餐,羊腩煲。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
su27flanker  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-08-26
類別 : 港式小食店粥品

久唔久都會幫襯下呢家小店,不過都係食粥同炸兩。除咗粥了外,之前已經留意到頗多人食兩餸湯飯,今次決定一試。

"兩餸"即兩款肉類( 可選肉片,牛肉,雞,豬潤,豬肚,墨丸,腸仔等等) 另外加一款菜,白飯另上。我點咗肉片,豬肚加生菜。看見可以配麵,就改要麵。

不一會,麵端上來。頗為" 大堆頭" (見圖),碗盛得頗滿,不。但見麵是即食麵款,有一點點失望。( 初初以為是生麵)

食味OK, 偏濃。但肉類的薑味,酒味頗重。細想之下,才明白肉料應該和生滾粥所用的是一樣。不過這樣的食法都幾得意,可以一試!lol

用餐日期: 2012-08-20
是次消費: 每人約$24 (午餐)

2023-05-14
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家咪嘥嘢食店燒臘大閘蟹點心

預早同家人食母親節餐,難得有人安排唔洗自己搵地方,準時出現就得。

好多年冇行呢度,因為商場裝修過,面目全非,攪咗一輪先上到嚟。印象中應該係N年前"美X皇宮"嗰度。

地方都算企理,我地人少少,就揀咗個好似樣樣都有嘅四人餐。閒日夜晚人唔多,目測都坐到七成人。啲嘢好快已經上曬嚟。

講下啲餸,龍蝦冇乜肉,鮑魚普普通通,冇鮮味(我相信係罐頭貨),燒雞脆皮好食,蒸魚ok,菜煮得唔透麻麻,炒飯甜品正路。

總體食味一般la,喺旺區嘅大牌子酒樓算係咁,不過份量偏少。記得以前鴻星啲前菜小食花生有啲炸魚仔好好食,但而家就冇咗lu,得返啲花生。upset

龍蝦冇乜肉

龍蝦冇乜肉

推介美食: 脆皮燒雞
用餐日期: 2023-05-04
是次消費: 每人約$330 (晚餐)

2022-04-29
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓咪嘥嘢食店海鮮點心適合大夥人

終於等到晚市堂食歸來,即刻來個飯聚先!

久唔久都會黎海王一轉,水準算是比較穩定。不知道停咗晚市咁耐會變成點呢?

6點半來到已經坐咗4成枱。望到枱上個牌做龍蝦餐,另外點兩set 孖寶(A+D),唔使煩!

想落單之際聽到隔離枱嘈話D龍蝦凍,唔夠熱,嚇咗我地一跳!部長好快過嚟了解,話再做過俾佢地。我地都hold 住唔落單,等一陣先。冇耐見隔離枱再上龍蝦,今次冇投訴喎,我地先落單。

原本個餐係上湯龍蝦,但我地都驚中伏,寧願加$50轉芝士龍蝦。

好快已經上菜。
菠蘿咕嚕肉:香口,夠大碟,好味!
百合炒上素:麻麻地,碎濕濕,又細碟。
蟶子皇:新鮮嘅,但係啲粉絲偏乾。
乳豬件:脆口但偏肥,份量少得幾件。
芝士龍蝦:大路貨色,伊麵底比較乾。多啲芝士會好食啲。

總括嚟講,味道不過不失啦!

見個場未到7點已經坐滿。望下隔離左右上菜都係熱到標晒煙咁。應該真係聽到食客意見,立即有改善,算係咁!

計番二百幾蚊一位。政府請!(消費券)

用餐日期: 2022-04-25
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

2019-05-14
類別 : 美國菜主題餐廳薄餅

同事即興約lunch 吹水,想食西餐,記得之前幫襯過,地方又好坐,就上來。

可能現在附近多咗lunch 選擇,冇初初開檔咁坐爆,lunch 時間都冇坐滿。

Set lunch 仍然有8個選擇,友人點了蜆肉天使麵:

感覺 fresh, 有賣相,而且蜆肉頗多。

又想食薯條,叫一客share. 熱喇脆口,面頭芝士粉惹味。

我點了烤猪鞍,分量ok,有沙律及薯菜塾底。但個人覺得偏咸。

餐飲來個凍檬茶,睇隻杯就知係美式餐廳style。

快閃短聚,坐得舒服,又可以靜靜地次吹水。但食物質素似乎弱咗,希望下次有改善。
用餐日期: 2019-05-08
是次消費: 每人約$180 (午餐)

2012-08-12
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐慶祝紀念日

(唔好意思, 無相, 因為影唔落手 !!)

老婆想食buffet, 由於之前在這裡食過tea, 質素很好,於是力薦, 結果比佢鬧死….sadsad

-refill很慢, 第二round開始, 很多已是空盆, 要來回多次, 才攞到少少嘢。
-熱葷少預左, 但係極少, 得幾種 (雞翼, 腸仔, 素鴨, 魚塊, 迷你pizza, 薯條) 唔好食, 炸魚塊, 迷你pizza,薯條都是又凍又硬
-冷盆壽司很少, 很快比人攞哂, 空空如也 shockedshocked
-沒有介紹中有的生滾粥, 即製湯麵冇半個鐘睇住個廚師收檔走人!你走?huffyhuffyhuffy huffy我都未攞!chopstickchopstickchopstickchopstickchopstick
-主打是芒果, 只見芒果布甸, 楊枝甘露個空兜, 開場第一盆芒果拿破崙給攞完後, 熱切期待, 等了很久很久終於再出了, 飛身去攞翻件招牌野比老婆補飛啦…tongue. 弊! 大鑊!!shocked 乜原來咁難食嫁,huffy 怎麼主打甜品可如此差劣, 餅厎厚約半寸, 佷硬又唔脆, 吉士極少,部份連吉士都冇, 就算有,都只有1mm左右, 面上一片紙咁簿的芒果片, 完全唔似酒店出品huffyhuffy
- 其他甜品都唔掂, sadsadsad無錯, 甜品係甜, 但今天的甜品真係甜到嘔,shockedsad 甜品區的甜品到了中段已無人攞了, 小碟甜品和完整的cake都無乜人掂mad
-到了buffet開始後1小時左右, waiter過來要求先埋單, 無問題,這點早知, waiter態度也好的, 但埋單後 ,突然覺得冷氣凍左好多, 想人早d走都唔駛開到咁凍呀? sadsad 唔係誇張, 真係凍咗起碼5度, 得番1x度, 真係凍到唔走唔得, 其實已經無野好食, 不過坐多陣都唔比囉,( 只係4點幾, 而tea是5時半完的) , 這種手法很差呢!!
-以前食過, 水準不錯, 價錢和食物質素合理, 怎麼現在咁差, 選擇小, 質素差連主打甜品都唔得, 真係徹底失望,sadsadsad 怕怕….無下次
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-08-10