中文 | English
su27flanker
我是su27flanker。我最鍾意粵菜 (廣東)港式,火煱同自助餐,羊腩煲。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
su27flanker  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-12-27
類別 : 港式

入粉嶺行一轉,睇完嗰果所謂的"花鳥蟲魚"展覽,四圍盪,想搵個地方歇歇腳。見呢間冰室幾光鮮,又有卡位坐,就試一試。

見佢個餐牌都幾多野揀,我地兩個人又唔想食炒粉麵,決定要熱狗同作雞脾餐。

熱狗嚟到感覺眼前一亮!未食已經覺得出品有誠意,好睇得!雖然只係簡單嘅麵包,腸仔同埋醬,味道都唔錯。

炸雞髀都到,連薯皇同沙律幾大碟。雞髀炸得香脆,但有啲乾。薯皇同沙律一般水準,符合預期。

熱飲(奶茶同杏霜)都唔錯,夠熱,杏霜好濃味。

食緊嘅時間都仲有好多人入緊嚟,應該好多街坊客。有機會下次再嚟試其他tongue

下午茶餐牌

下午茶餐牌

用餐日期: 2023-12-25
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2023-04-27
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓

朋友路過相約吹水,冇準備,冇心水嘅情況下就近上咗嚟,皆因觀塘廣場就喺地鐵站口。

十二點上到嚟都幾多人。公公婆婆居多,街坊酒樓格局。好彩有枱,唔洗等。

人手明顯唔夠,我哋兩個人,"樣"咗手一輪先有人嚟開咭開茶。朋友要香片,不是茶包,傳統茶葉冲水。但好老實,D茶唔得。得浸苦味,唔香唔甘,差。

中午有幾張特價紙,算多野揀,嗌咗個迷你福建炒飯,蘿蔔絲春捲,煎釀双寶,點心拼盤。傾計為主,食嘢反而次要。啲嘢出得好快,兩嘢就上曬嚟。

食味就ok,不過不失啦!不過全單要加13%服務費,值唔值,就見仁見智啦!mad

用餐日期: 2023-04-26
是次消費: 每人約$73 (午餐)

2019-07-04
類別 : 滬菜 (上海)京川滬中菜館點心

放假四圍"貢",今次落禾輋走一轉。自從"吉"字頭超市搬走咗都好耐冇來。

行咗一輪,又係揾食時間,想飲茶坐耐D,"龍"字頭果間把鬼,唔會考慮,"漁"字頭以前幫襯開不過又想換下第二間。

走落地下見多咗幾間食肆。呢間招牌有個"滬"字,都估佢係食上海野。但望入去竟然見有人食緊鳳爪同馬拉糕! 咁攬鬼嘅?! 喺門口揾張點心紙睇下,原來午市有廣東點心。見佢都坐滿人,好!就試下呢度。

等咗一陣就有位,甫坐抵太太就驚叫: 高力豆沙呀! 一碟有兩隻,太太至愛,走唔甩啦!

話晒係上海食店,來個湯麵加點心crossover!

先來小籠包,夠熱,有湯汁包住,唔錯!

陽春麵,麵底普通,反而個湯有好濃雞香味,唔係咸到嘔果種。

高力豆沙,夠熱,ok,豆沙饀足,但我覺得多D沙糖更加好。

另外廣東點心就要燒賣和鮮竹卷。都唔錯,其實佢廣東點心選擇唔多,都係最最最大路果幾樣。

食飽先見到隔離檯叫了個四小碟,好精緻咁,有肴肉,粉皮之類,好似都幾正,下次要試下!yummy
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2019-06-30
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2019-07-02
類別 : 港式川菜 (四川)酒樓燒臘點心

收到朋友call 約飲茶,頓覺頭痕。正如我之前的食評,講飲茶,公司附近實在冇乜平,靚,正嘅選擇,諗起舊年裝修過的鴻圖樓,就過來踩下場。

12點來到,已經半滿。麻甩大叔同OL都有,地方細比較逼,只能夠搭檯。

拿拿聲揾點心紙睇,廿零三拾蚊個點心,唔太平,其實都預咗。見午市有個點心拼盆(六款),問侍應知道一款點心有兩件。好,得兩條友,費事諗啦,要個A拼盆(蒸)先! 另加一個煲仔飯。

點心拼盤好快上嚟,有D睇頭,頂爆籠咁滯。

個流沙包"流"㗎(我意思係"流心"個流,唔係話佢"流料"丫)tongue

其他點心味道都唔錯,食完已經半飽。跟住就來鳳爪排骨飯($38)。夠大煲,夠熱。like

呢度原來星期一至五有免費自助生菓同糖水(今日係紅荳沙)。飲午茶有飯後果都係第一次。

總算揾到個似樣少少嘅飲茶地方,希望佢保持水準啦!下次有人call 飲茶吹水就唔洗咁頭痕。
用餐日期: 2019-06-26
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2019-06-27
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心適合大夥人

屋企人生日慶祝,今年不去大商場高檔食府,推薦此店老式粵菜風味,又即管試下。

舖面較細,只有約十張檯。之前屋企人訂了檯,不用等位。八個人(有大有細),揀咗一個六人套餐(有八個餸,連伊麵及壽包),另加兩個小菜。

上菜啦! 煎花蝦好香鼓油味,熱辣辣。蝦大隻又新鮮,正!like

炒聖子皇,可能過咗火, 縮得細,有D韌。味道可以。

冰梅骨是另加的,好有矱氣,夠香! 不過我覺得似糖醋骨多D。

百花炸釀蟹鉗,呢個係我覺得全晚最正果樣! 真材實料,而且超大,留意下張相,隻蟹鉗放落個碗後嘅比例! 好香口,真係細細個跟大人去飲,食到果種!wow

古法篜魚頭,我自己不好食魚頭,只是淺嘗,全不覺得有泥味腥味。但下面的豆腐點咗汁仲正。

蒜子火腩柱脯,麻麻地。個汁好似濃得滯,遮晒瑤柱D味。

清蒸大海班,魚新鮮,肉嫩,冇過火。

古法紅燒雞絲翅,足料。見張相食咗半碗仲有咁多料就知。

胡椒猪肚雞,呢個就差D。味ok 嘅,但D雞煑得耐老咗好韌。

呢外仲有野菌津白同乾燒伊麵,大路貨色啦。食到呢到已經夠飽。

甜品仲有盤桃(壽包)同布甸添。盤桃係裏頭有咸蛋王果種yummy

今年既生日餐,一家盡慶! 有機會再來試其他小菜。
推介美食: 百花炸釀蟹鉗
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-06-22         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$350 (晚餐)