中文 | English
tako124
我是tako124。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
tako124  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

7天前
類別 : 日本菜酒吧日式西餐少鹽少糖食店壽司/刺身廚師發辦

最近蘭桂坊因為七人欖球賽所以氣氛再度熾熱起嚟,今次去位於中環蘭桂坊加州大廈食日本菜,加州大廈各國美食佳餚應有盡有,當然唔少得呢間高質日本菜FUMI 。FUMI 以木系為主嘅裝潢,外面仲有露天嘅位置,環境寬敞舒適,亦都可以坐喺壽司吧前面,睇住師傅做壽司。

餐廳食材以高品質同埋新鮮為主,今次餐廳特製cocktails 配上omakase,好特別嘅體驗。

今次揀咗Fumi Delixe Tastng Menu 嚐味盛宴($1180)

先付:帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒
大葉天婦羅炸漿輕薄香脆,帆立貝肉嫩滑,裙邊口感好爽;茄子明太子,茄子皮薄細嫩,配上明太子味道鮮美濃郁;鰻魚玉子燒,蒲燒鰻魚醬汁惹味,肥美豐富,玉子帶有豐厚紮實嘅口感,加上甜滋滋味道,好吸引。

造身:海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚
每種刺身新鮮肥美厚身,海膽帶有啖啖海水鮮味,入口軟滑鮮甜;個人最鍾意鮮吞拿魚腩拖羅,粉嫩肥美,帶有滿滿嘅油脂感,口感豐富,入口即溶;深海池魚口感嫩滑,肉質爽口;油甘魚帶有魚油香氣,味道甘甜鮮美。

御椀:海鮮土瓶湯
海鮮湯味道清甜,裏面材料豐富,有蔬菜、菇類,仲有蟹肉可以食到,食完刺身可以飲海鮮湯暖暖胃。

燒物:香蔥宮崎雞肉脆脆卷
宮崎雞肉外層煎得香脆,肉質彈性多汁,雞肉鮮美,配上香蔥去燒帶有淡淡蔥香。

揚物:鯛魚九條蔥天婦羅
鯛魚天婦羅炸至金黃酥脆,細嘴慢嚼去用心品嚐,天婦羅酥脆之餘仲可以食到鯛魚鮮味;配搭時令蔬菜九條蔥天婦羅,同樣酥脆,沾上濃郁鰹魚醬汁,味道更豐富。

強餚:A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)
A5鹿兒島和牛三角肉同西冷帶有細緻嘅油花,經過鐵板燒去燒香,和牛香氣濃郁,口感軟嫩滑順,肉汁豐富,入口即溶。

壽司:廚師發辦壽司4點
Omakase有牡丹蝦、魷魚、深海池魚、左口魚壽司。牡丹蝦肉細緻飽滿,味道清爽甘甜;魷魚肉質鮮甜爽彈;深海池魚口感嫩滑,肉質爽口,魚味甘甜;左口魚肉質滑溜,鮮味十足。

時令果物
食到最後有日本蜜瓜、士多啤梨同埋梨,大滿足。蜜瓜味道清甜多汁,味道濃郁;士多啤梨清甜之餘帶有微酸;梨子味道清爽帶有回甘。

推介美食: 刺身, 天婦羅, 壽司
用餐日期: 2024-04-15

2024-03-21
類別 : 西式墨西哥菜少鹽少糖食店海鮮素食烤肉西式糕點

今次去咗位於西營盤水街Verde MAR食墨西哥菜,餐廳由墨西哥籍廚師Eligio主理,餐廳主打墨西哥特色菜同埋牛油果為主題嘅菜式,好健康,牛油果控必定鍾意。

餐廳裝潢自然光線充足,綠野園林壁畫同埋店內嘅樹懶Piñata裝飾品都係由廚師Eligio製作,充滿異國風情。

後面設有清新別緻嘅花園,種滿可食用墨西哥仙人掌同埋香草,令人好似置身喺綠野小森林之中,好舒服清新。

Steak Arrachera Carne Asada
墨西哥特色菜式,牛扒用上美國特級安格斯牛扒,牛扒煎至Medium,內裏色質紅潤,牛肉味濃,配搭墨西哥薄餅,口感柔軟煙韌,帶有香濃小麥香,將薄餅夾上牛扒,沾上牛油果醬同埋特製莎莎醬,更增添墨西哥風味。

Avocado Tostada
墨西哥經典小食牛油果粟米片,將牛油果切片,擺盤係玫瑰花嘅形狀,好精緻。

粟米薄片口感特別,脆度十足,味道微辣,食到中段辣味係慢慢滲出嚟,好過癮。

Fried Chicken
墨西哥風味嘅炸雞鎚醃得入味,醃至深啡色,炸雞外脆內軟,內裏有肉汁,沾上蕃茄醬,味道酸酸甜甜好惹味。

Avocado smoothie
餐廳signature飲品牛油果沙冰,用上仙人掌杯好可愛,沙冰以新鮮原隻牛油果加奶調製,口感綿密順滑,充滿濃郁嘅牛油果味道,搭配冰沙嘅清涼感,好清新健康。

推介美食: Avocado Smoothie
用餐日期: 2024-03-14
是次消費: 每人約$310 (午餐)

2024-03-15
類別 : 意大利菜酒吧海鮮薄餅

位於中環嘅意大利餐廳BACI,由意大利總廚主理,充滿正宗地道意式風味,餐廳最近喺亞太區50大薄餅大賽(50 Top Pizza Asia Pacific 2022)中奪得亞太地區第12名及全港第2名。

星期日去咗BACI度歎weekend Brunch同埋Semi Buffet,有3小時任食即叫即烤嘅得獎pizza,海鮮、沙律、意式凍肉,芝士同埋甜品等,種類豐富,更可加錢選擇一款主菜同埋2小時嘅飲品free flow,包括有雞尾酒同埋紅白酒。值得一讚嘅係餐廳每個店員都殷勤有禮,服務周到,喺呢度可以過一個好Chill嘅下午。

新鮮烘焙薄餅
得獎薄餅有五款口味,Margherita、Italian Sausages、Tuna, Onions & Mozzarella、4 Formaggi 、Pepperoni ,直接同店員order就可以,廚師利用傳統石窯烤爐炮製正宗意大利薄餅,廚師中途會用工具將薄餅keep住轉邊,令到薄餅烤得均勻,新鮮即整熱辣辣。

四重芝士薄餅會有拉絲,充滿濃郁芝士味;意式辣肉腸薄餅辣肉腸辣味突出,配搭mozzarella芝士好香口。每款薄餅餅底充滿濃郁麵粉香,邊位微脆帶有焦香,口感軟熟煙靭,店員亦會提供自家製辣椒油比客人點薄餅食,增添辣味。

Tagliata di Manzo
主菜烤澳洲和牛西冷,牛扒煎至Medium,內裏色質紅潤,和牛油脂豐盈,juicy有肉汁,牛肉味濃,肉質軟腍,表面烤至焦香,加上紅酒汁烹調,令到味道提升,帶有微微酒香。配以香脆炸薯條,薯條已經有調味,鹹香惹味。

Fettuccine Bolognese
和牛肉醬自家製寬條麵,寬條麵充滿香濃蛋香,麵條煙韌彈牙,麵條掛汁,每條寬條麵都掛上大量和牛鹹香,牛肉味濃郁,加上用帕爾馬芝士烹調,肉醬融合咗芝士嘅鹹味同埋奶油味,每一啖都好惹味滿足。

海鮮櫃枱
海鮮自助區冷盤有爆膏開邊波士頓龍蝦、龍蝦鉗、紐西蘭青口、海蝦同埋翡翠螺,每款都好新鮮,龍蝦肥美,爽口彈牙,肉質鮮嫩,龍蝦有爆滿紅色膏,帶有甜味同埋濃郁海鮮香氣,而龍蝦鉗味道帶有海水鹹香。旁邊仲有唔同嘅醬汁可供自行調配,另外廚師refill海鮮嘅速度好快。

甜品及水果拼盤
甜點種類繁多,有tiramisu、朱古力蛋糕、雜莓芝士蛋糕、檸檬撻、芝士蛋糕、焦糖布甸同埋雪糕等,蛋糕切件size 大件,味道唔會太甜。

咖啡、士多啤梨雪糕味高質,旁邊仲有雪糕筒提供。旁邊仲有水果區,有大量嘅新鮮蔬果,包括火龍果、蜜瓜、提子、西柚、西瓜、橙同埋菠蘿等,可以作為餐後水果。

廚師精選沙律
好多特色意大利沙律以供選擇,擺放得整齊企理,多達二十款沙律,每款新鮮健康,膳食纖維豐富,包括有紅石榴藜麥沙律、黑松露蘑菇、蕃茄水牛芝士、卡布里沙律、煙燻三文魚等。

精選特級意式凍肉及芝士拼盤
芝士同埋凍肉都有五款,包括有黑松露芝士、羊奶芝士等,芝士已切好細細件,方便客人去拎。Parma Ham味道鹹香,質感油潤,火腿味濃郁,配搭蜜瓜嚟食一流。

El Grape
餐廳最新嘅 signature cocktail ,今次以茶為主題,特調出好飲同特別嘅雞尾酒,鳥籠狀嘅雞尾酒杯懸喺半空加上色彩斑斕嘅花瓣,造型好夢幻。EI Grape用上自家制伯爵茶氈酒同埋巨峰提子汁作為主調,香甜嘅提子味中滲出伯爵茶嘅茶香,再加上接骨木花糖漿同埋檸檬汁,味道甜美芬芳。
推介美食: El Grape, Tagliata di Manzo, 新鮮烘焙薄餅
用餐日期: 2024-03-03
是次消費: 每人約$610 (午餐)

2024-03-07
類別 : 日本菜火鍋任食/放題

主打日式一人火鍋嘅放題店大將最近推出和風羊腩煲,啱哂最近寒冷嘅天氣。食完羊腩之後更可以加入牛肉、豬肉、海鮮同埋其他配料變成shabushabu,暖胃又暖身。餐廳主打日式木系風格,燈光柔和,座位舒適闊落,環境整潔衛生,店員上菜快捷,服務態度都唔錯。

澳洲和牛牛小排.嚴選和牛胸腹眼
選擇咗呢個套餐嘅120分鐘放題,一坐低店員送上嚐味頭盤一碟,裏面分別有牛舌,嚴選和牛胸腹眼、鮑魚兩隻,廣島蠔兩隻。和牛牛小排脂肪多,肉質甘甜,牛味濃郁;和牛胸腹眼油花豐富均勻,質感軟腍。

和風羊腩煲
羊肉份量非常足料,充滿羶香,肉質鮮嫩,羊腩燜得惹味,羊腩近肋骨位嘅脂肪部位好香,好有咬口。除咗羊肉口感豐富外,亦具有暖胃驅寒、溫補氣血、開胃健脾之功效,非常健康。煲內嘅枝竹吸收咗醬汁同埋羊肉精華,食起嚟特別香濃。

牛豬雞羊海鮮及其他配料
店內另有多達28多款牛豬雞羊海鮮同埋其他配料可以向店員落單,牛肉有嚴選Prime牛肩肉、美國牛肩肉、美國牛板腱、滑牛肉、麻辣滑牛肉、一口牛肉粒、牛胸爽、牛百葉;豬肉有熊本豬梅花肉、伊比利亞五花肉;雞肉有昆布漬雞肉;羊肉有特選羊卷肉。

海鮮有日本帶子、海蝦、青口杭州黑魚片、花膠、水魷魚、蝦滑、沙白同埋大蟹棒;其他配料有即炸午餐肉、即炸響鈴、雲吞及魚皮餃。
嚴選Prime牛肩肉筋比較少,油脂比例多,牛肉味濃郁;伊比利亞五花肉肉味濃,肉質鮮嫩多汁;海鮮方面,杭州黑魚片好滑嫩,入口即溶,沙白好新鮮大隻,味道帶有鹹味。海蝦新鮮,口感彈牙。

其他配料方面,即炸午餐肉上枱時熱辣辣,厚切香口,唔使落火鍋都可以即食。即炸響鈴非常薄脆,放入火鍋輕輕一淥就可以食,響鈴掛滿了濃郁嘅湯汁,好惹味。

自助區
自助區有各式蔬菜、丸類、炸物、前菜、即食麵、烏冬、醬料區、雪糕機、刨冰機、甜品同埋飲品,種類非常豐富。蔬菜有娃娃菜、生菜、冬菇、金針菇等;前菜有泡菜、中華沙律、涼拌青瓜;炸物有炸雞同埋炸餃子;甜品有泡芙、杯裝布甸、蛋糕等。

飲品方面有大將自家製茶;韓國樂天忌廉溝鮮、蘆薈汁;屈臣氏白檸味汽水;凱米諾椰汁等。
最特別係可以自製日式刨冰,係波子汽水嘅味道,好清爽;同埋有窩夫機,可以自製窩夫,整完可以加雪糕同其他配料;另外有一個關東煮自助區,有雞蛋、蘿蔔、蒟蒻、海帶結、竹輪等提供。
推介美食: 澳洲和牛
用餐日期: 2024-02-27
是次消費: 每人約$420 (晚餐)

2024-03-06
類別 : 韓國菜

韓式餐廳Banchan & Cook經常更換菜式Menu,適逢踏入農曆新年,餐廳亦推出龍年限定menu ,以龍蝦蛋包飯及火龍果飲品作為龍年套餐,非常應節。

龍氣逼人龍蝦蛋包飯
原隻拆咗肉嘅龍蝦,龍蝦鮮味濃郁,肉質爽口彈牙,啖啖肉好過癮,加上秘製嘅玫瑰辣醬汁,用嚟撈蛋包飯一流,蛋包飯賣相脹卜卜,用餐刀將蛋包飯輕輕一𠝹就流心,雞蛋口感嫩滑,蛋香味十足,裏面蕃茄汁炒飯粒粒分明,味道層次豐富。旁邊嘅沙律菜新鮮爽脆,加上日式胡麻汁嚟食清新開胃,有解膩作用。

三重芝士炸千層豬扒番茄意粉
豬扒外層麵衣炸得香脆,包住香濃溶化芝士同埋豬扒,口感外脆內軟,三重芝士好邪惡。意粉嘅軟硬度適中,麵條掛汁,用上新鮮蕃茄,加上濃郁蕃茄醬汁,味道酸酸甜甜,好開胃。

炸雞拼盤
自選三款口味嘅炸雞,今次揀咗蜜糖、初雪芝士同原味三種口味。炸雞係無骨,食起嚟好方便,香脆外皮嘅炸雞沾滿唔同味道嘅調味料,三款口味都好好食,蜜糖炸雞味道甜甜地,肉質嫩滑Juicy;初雪芝士炸雞,炸雞上面灑上大量芝士粉,芝士味香濃;原味炸雞一樣外脆內軟有肉汁。每款口味嘅炸雞嘅旁邊都配有口感煙韌嘅年糕,好有韓式風味。

伯爵茶布丁牛角包窩夫
甜品點咗伯爵茶布丁牛角包窩夫,牛角包窩夫雙層夾心,層次感豐富,每層窩夫香脆鬆軟,中間夾有軟忌廉好香滑,另外伯爵茶布丁口感軟滑,帶有伯爵茶濃郁香味,伯爵茶控可以嚐試呢款布丁。

紅肉火龍果沙冰
顏色粉紫同埋嫩紅鮮艷嘅火龍果沙冰,紅肉火龍果肉加上牛奶一齊攪拌,賣相漸變色好精緻,紅肉火龍果汁味道清甜,好清新同埋透心涼,配上紅色火龍果肉點綴,好足料。

Matcha Latte
抹茶Latte入口順滑,抹茶味道香醇,帶有濃郁抹茶回甘香氣,奶味亦好濃郁。

推介美食: 龍氣逼人龍蝦蛋包飯
用餐日期: 2024-02-24
是次消費: 每人約$650 (晚餐)