中文 | English
Cwhk  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-09-27
類別 : 西式

睇咗幾個食評都大讚味道、牛扒出色,於是就現場一試。
老實講,每人都叫咗牛扒晚餐。侍應有禮貌,我哋諗住靚牛扒的話,應該少少生係可以接受。但奇怪事展開序幕,侍應不建議少少生,而係要熟。
到牛扒出場,其實熟唔代表無味,但成件牛扒係無牛味同硬到飛起。用二百幾蚊食牛扒仲差過佳寶買件自己煮。
我只能夠講,我唔明點解會咁多好評。唔通「鮨見」牛扒版再現江湖?
為咗要刋登我真正食評而無被報告,我用文字表達就算啦。各位自己睇路!yummyyummyyummy

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$230

2022-02-20
類別 : 港式茶餐廳/冰室All Day Breakfast

見到呢間餐廳好評多嘅比數好高,一直好想去試!

早上終於到此一試,先講入內,無特定職員觀察入坐客人的體溫,結果個個職員好大聲咁叫客人量度體溫。呢種情況係唔有善同唔禮貌。呢種情況比去大家樂還要差。餐廳環境做得咁靚,你要做到比連鎖餐廳高一線,但服務態度如此的差,對餐廳係大打折扣。

叫咗沙爹牛肉麵,因要遷就侍應喺電腦落單,要大聲叫餐。其實點解侍應唔可以去到客人將枱度寫呢?一係餐廳提供電子設備俾員工落單,再唔係客人自行落單,減少不必要職員。

早餐到了,奶茶係好飲嘅,好滑!咖啡一般,可能用奶粉原故?咖啡同奶放一陣會自然分開。沙爹牛肉麵,麵正常,汁好味道,但牛肉好硬,難咬。

結論,早餐正常!沙爹牛肉不推薦。腿蛋甜餐包係OK嘅。
奶茶好飲,絕對推薦!咖啡就唔好試。
服務,職員對客人嘅禮貌有待改善,始終你叫茶東西餐廳,唔係茶檔。而員工服務態度同質素比茶檔要差,係餐廳老闆嘅問題。

後記,用餐發現,職員對熟客比較有善。似乎不太歡迎新客。做熟客都做夠嘅都恭喜佢。不過我未必再去。

推介美食: 奶茶

2021-01-25
類別 : 法國菜咖啡店少鹽少糖食店沙律西式糕點

I placed an order for pickup during the COVID -19 period. This is first time I got this paper lunchbox with interesting portion. Quite surprised!! It’s good for people who is on diet.

The curry tastes okay. The potatoes is crunchy as eating apples.

The  lunch box  size  is  regular size  one  .   Interesting  portion

2020-12-08
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐早午餐

歷山酒店由原來本年七月開張,因各種原因延遲至12月開張。

11月知道可以網上訂購自助餐,立即訂咗第一個星期日中午。食過之後,整體用「好差」去形容。

先講訂枱,網上比咗錢之後,喺11月下旬已有員工致電confirm。當日員工話知道我哋有長者,會安排我哋去大啲嘅Grand Ballroom,我仲唔該佢。喺食之前幾日,再有員工再致電double confirm,表現好細心。
可惜,當天reception就比咗我哋坐Cafe A嗰邊,枱細、椅窄。完全同原來安排好唔同。
(枱細、椅窄係因為我之後行去grand ballroom發現有比較)
雖然家人說不要計較,但有如此安排係酒店F&B同事之間溝通不足。

第二樣係食物,講真餐中午真係唔知食咗啲乜,係因為無一樣令人覺得出色有印象。反而有印象嘅係熱盤全部都凍嘅,係廚房嘅低級錯誤,無理由啲廚師無一個去睇啲嘢熟唔熟。反而grand ballroom啲嘢食係有水蒸氣。

第三樣係設計,自助餐區個個煲都高身,個煲蓋未開已差不多頂到個玻璃架。(你如果有食過會知我講咩)。可能要搵日升起個玻璃架高少少。

唔係今日見到有報紙話個buffet有9大指控,又話要更換廚師團隊,我都無諗住寫編出來。

其實F&B個阿頭知唔知有咁多問題?

總結,「硬件好靚,軟件唔好提」是香港新常態?

後記,職員服務其實好好,不停收碟。呢個要讚

推介美食: Haagen  Dazs 雪糕
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2020-12-06
是次消費: 每人約$368 (午餐)

2020-08-18
類別 : 多國菜包場派對

因工作關係,店好近辦公室。上樓都係一樓啫,有𨋢有樓梯。

樓上小店好處係做事有心機!

之前食過肉醬意粉,汁味濃稠剛好!又食過豬扒飯,豬扒做得幾好,唔會因為特價餐而馬虎。👍上環好多西餐廳都貴,反而樓上店仲好。

今次食台式鹵肉飯,份量都足夠。疫情下仲有特價外賣餐。外賣都有杯飲品👍飲品跟餐係果汁!👍 不過今日杯橙汁好似有啲唔同平時。

堂食都舒服,搵日可以試吓,堂食都有多種午餐。mad店舖地方唔大,限聚下都係無乜所謂。仲好啦!

推介美食: 意式肉醬意粉, 意式茄汁豬扒飯