中文 | English
btkit
我是住在跑馬地的btkit。我在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣灣仔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜法國菜露天茶座私房菜扒房壽司/刺身雲吞/餃子
食評會員 1次成為首位寫食評會員
btkit  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-03-28
類別 : 新加坡菜粉麵/米線

今天到上環,是我喜歡搵食的其中一區。tongue

今天選了加東叻沙,天氣開始變,所以決定不食辣的,叫了一碗魚片蝦麵加豆腐朴。之前食過叻沙都不錯,但已經大半年之前。

麵來了,吃了兩口,發覺不對路!huffy

我叫的是蝦麵,但蝦呢?找了很久都找不到。

叫叔叔過來問問搞過清楚。他是很老實的人 :「有的,但很少!」。我再海底撈針試試。找到了!有一片!都符合了商品說明條例嘅!大家,一片即是半隻蝦!蝦的長度約得我半隻手指尾的長度。

天啊!價錢已經不平$66,成碗只得豆腐朴同埋魚片,真是有點離譜!

這碗麵湯底一點蝦味也沒有,但又都不致於稀lung lung,可以接受。

用餐日期: 2015-03-28
是次消費: 每人約$66 (午餐)

2013-06-01
類別 : 西式西餐廳甜品/糖水

好多啊哥啊姐都話呢家餐廳嘛嘛地,但係我就真係想為佢地平反。我覺得食物的味道不錯,環境好有feel,地點夠方便。

設計好有性格

設計好有性格

傢俱甚有心思

傢俱甚有心思

餐牌比較簡單,有改善空間。
餐牌選擇少,餐廳要跟進

餐牌選擇少,餐廳要跟進

湯都唔錯,很濃,應該有很多配料放落去一齊煮。但如果可以熱一點,就更加好。
湯味道不錯,很濃,但不肥膩

湯味道不錯,很濃,但不肥膩

和牛真係肉質鮮嫰,材料真係冇得彈。 味道都剛到位,不是太濃,但牛的表面卻煎得很香。但是出菜時候又可能等久了,唔夠熱,如果熱一點就好。侍應們值得留意這一點,如果唔係師傅嘅功夫就白白浪費了~~可惜。
和牛肉質夠嫰

和牛肉質夠嫰

最後甜品,是雪山火焰。嘩!好懷舊的一道菜。 Q唔怕舊,最緊要受!我地食得好enjoy喎,一人一啖,溫馨tonguetonguetongue
甜品好懷舊,有心思!

甜品好懷舊,有心思!

題外話/補充資料:
餐廳裝修很特別,好有feel.
用餐日期: 2013-05-18
是次消費: 每人約$450

2013-06-01
類別 : 意大利菜西式薄餅

當天一個人在北角見完客後找地方食飯,好想有一處靜靜地的地方,嘆一個lunch。用Openrice嘅app,超容易就找到合適的選擇。不得不擦擦Openrice鞋不可,他們的大哥做的app真係超好,唔洗1分鐘就比我找到這間叫Cafe Italiano的餐廳。一行入去,就比這個特別的地板吸引,真係唔去食嘢都要去睇睇塊地板,聽老闆說是從歐洲特別進口的,好有taste!
歐陸feel

歐陸feel

環境舒適,城市綠州

環境舒適,城市綠州

餐牌簡單易明,價錢合理。
餐牌簡潔

餐牌簡潔

嘀set重好合我胃口添! 先來個湯,湯是忌廉湯,但不是用很多忌廉很陋嗰種。飲落有質感,feel到個chef個heart。好正!
湯味道濃郁,真材實料

湯味道濃郁,真材實料

嗰個主菜重精彩,個魚超滑,但係個面有一點點煎到脆那種,味道不太鹹,有一點點lemon香味,另人好開胃。
Filet夠新鮮,煎得超香

Filet夠新鮮,煎得超香

餐茶我點了熱咖啡。size剛好,可以慢慢看雜誌或iPad,一邊聽下歌,好悠遊!咖啡香味另我差足電,為下午工作注入靈感。家餐廳重好好風水,我下午吃完飯重win咗單deal添!各位老闆及sales不妨試試,真係好靈!
咖啡~一個字正!

咖啡~一個字正!

最後嘆埋甜品,嘩!Creme Burlee好好味,又香又滑,唔騙你㗎,你睇睇幅相啦!如果唔要甜品,就減$12. 但係我超推介他們這個甜品,我走遍歐美亞洲幾十年,這個都算是十大好吃的Creme Burlee!
甜品唔試就錯過喇!

甜品唔試就錯過喇!

Cafe Italiano比到我一個超完美的一天,多謝!
題外話/補充資料:
D服務員重好友善添!
用餐日期: 2013-05-29
是次消費: 每人約$110

2013-05-27
類別 : 西班牙菜西式西餐廳酒店餐廳自助餐

睇咗咁多以下啊姐啊哥嘅好評,果日lunch就去試試呢間好似好高級嘅餐廳。我唔夠膽話一定有打手幫間餐廳,但係各位自己睇下我d相片,再考慮,先決定試唔試啦! 我覺得食物上沒有問題,但係好似去茶餐廳都食到類似嘅東西,比咁嘅價錢,真係好唔底。 環境方面,相睇落呢好似好靚,但係之前有師兄都講過,要搵服務員嘅時候就一個人都冇,張梳發重太軟, 如果工作腰累的話就千祈唔好坐,要用條腰力頂住先坐得正,好辛苦,食一個半鐘頭lunch,簡直是折磨。
人影都冇一只,知道賴嘢!

人影都冇一只,知道賴嘢!

高級茶餐廳一樣

高級茶餐廳一樣

先來個湯,個湯味道沒有什麼特別,溫溫的,不夠熱。 餐湯味道令我想起一家連鎖快餐店那個餐湯的味道,酸酸的,就是這樣。有兩個芝麻飽,從個樣都睇到係一般餐飽,現在高級餐廳都唔整呢d咁嘅茶餐廳餐飽配牛油。
冇特別,好似大X活d餐湯

冇特別,好似大X活d餐湯

主菜是意大利粉。不論賣相及味道,平平無奇。
Ok,但係係謝斐道隔幾家鋪的快餐點也找到類似東西

Ok,但係係謝斐道隔幾家鋪的快餐點也找到類似東西

甜品最搞嘢。嗰個朱古力蛋糕是冷的,是70年代的黑森林蛋糕的硬版。你地睇睇d伴碟裝飾,真係老套到沒有什麼地方找到㗎喇!
不必多說,看個樣就知道行貨!

不必多說,看個樣就知道行貨!

最後,一個人成為$168!唔洗多講,灣仔好多餐廳咁嘅價錢水準都高好多啦,d凳都唔會坐到腰骨疼!我就一定唔會再來Fleming!
嘩!離譜!

嘩!離譜!

推介美食: 沒有好吃的東西
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-05-13
是次消費: 每人約$168 (午餐)

共有1 人投票

2013-02-08
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐

今天年廿九,趕埋d工作收爐,做到2點都未食「欄廚」,諗住去d高檔d嘅地方,年晚享受一下。選咗一家位於銅鑼灣裝潢超豪嘅新餐廳,Le Grand Pokka。需然個名麻麻,以前叫「卜家」都唔夠,而家仲要「Le Grand」,法文意思即是「大」,成個名中文直譯變成「大卜家」餐廳。唔好理咩名,總之有人龍,下午2點幾不時不候都要囉飛仔排隊,死未!mad
人龍現身!

人龍現身!

以前成日去銅鑼灣UCC,我覺得UCC個下午茶真一流,waffle鬆脆,咖啡香又濃,地方有好坐。今次終於出現另一家日式洋食餐廳挑戰UCC,是好的,有競爭,便有進步!餐廳餐牌有大餐廳作風,黑色有高貴感,質料唔會好容易弄髒,勝UCC一個回合!smile(1:0)
高級餐牌

高級餐牌

檯面用高貴嘅檯布,白色的。死喇!出事!mad 唔好玩啦,用咩鬼白色吖,遠睇就靚,但係有好多明顯污漬,好肉酸同意膩,搞到好似衛生有問題咁!輸比UCC一個回合!mad(1:1)
但係好似內地質素,遠睇美麗,埋睇反胃!

但係好似內地質素,遠睇美麗,埋睇反胃!

室內環境唔洗多講,le grand即是「大」同grand,呢範勝UCC一個回合!smile(2:1)戰況激烈,我地入直路睇睇d食物價錢同質素喔!
超豪,有貴氣嘅法文歌

超豪,有貴氣嘅法文歌

餐牌價錢都幾貴,介乎$128-$148。午餐沒有單點,全部套餐,即湯加主菜加飲料。價錢UCC勝一回!sad(2:2)
午餐餐單,肯定貴過UCC!

午餐餐單,肯定貴過UCC!

出菜了,服務出了少少問題,湯與主菜一起來。依家唔係茶餐廳嘛,一家grand嘅餐廳咁搞法,先食是但一樣嘢另一樣一定會凍。huffyhuffyhuffy 唔好玩啦,茶餐廳想快d翻檯先咁樣出菜。先飲個湯,嘩!又出事!個captain sell個蘑菇湯話冇加奶油,會健康d。但飲落去完全沒有香嘅蘑菇味。主要係水加生粉出來嘅混合物,好難飲!mad 人地其他地方d湯包都係熱辣辣,外脆內軟的,但係呢片咁嘅嘢就超冇性格,做麵包做到你咁真係失敗!呢一回一敗塗地,輸比UCC!huffy (2:3)
蘑菇湯,生粉水加蘑菇

蘑菇湯,生粉水加蘑菇

主菜係明太子汁帶子意大利粉。明太子有香味,ok。 但係d義粉質感怪怪地,有d似伊麵。唔好玩啦,比咁貴來食伊麵?d帶子就仲細過啊媽過年煑齋d乾謠柱,完全冇味道!huffy UCC整d義粉好野味,又熱辣辣!主菜都輸比UCC!(2:4)
明太子帶子意大利粉

明太子帶子意大利粉

最後就係熱咖啡。咖啡質素冇投訴,好香濃,帶少酸,剛剛好!tongue 如果大杯d就好喇!這回與UCC打和!
咖啡香濃,正!

咖啡香濃,正!

結果有喇,今次洋食店最終極大比拼,Le Grand Pokka輸咗2比4!總括,環境一流,服務出瑕疵,食物有待改善!
推介美食: 熱咖啡
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2013-02-08
是次消費: 每人約$141 (午餐)