中文 | English
gracelwy
我是住在馬鞍山的gracelwy。我在中環工作。我最常於尖沙咀觀塘沙田出沒,最鍾意泰國菜日本菜多國菜酒吧酒店餐廳卡拉OK雪糕/乳酪自助餐火鍋,冬陰公。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
gracelwy  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-06-24
類別 : 西式樓上cafe適合大夥人包場派對飲o野傾計

首先我要多謝OPENRICE 給這難得的試食機會!!!
當晚試食時間由8點食到差唔多12點
由於試食者人數眾多, 食物是位上的,我認為這安排比較合適

第一道菜 (冷盤)
chopstick法式香煎鵝肝配青蘋果蟹肉紅酒醋
主角當然是鵝肝, 中間的青蘋果蟹肉是其次!
一片甘香的鵝肝配上一槐香脆的法包,口感一點也不膩,而中間的青蘋果蟹肉十分特別, 口感很軟滑

第二道菜 (冷盤)
chopstick海膽松葉蟹腳米紙卷
用了一塊米紙把一些配菜、紫椰菜和松葉蟹腳卷住分成三份不一的長度
我認為這道菜口感一般,我覺得廚師可嘗試加入一些爽口的食材配合

第三道菜 (冷盤)
chopstick暖鮑魚芒果牛油果沙律
切成細細粒的鮑魚十分美味而家很彈牙蓋住鮑魚的原來是膽固醇很高的鵪鶉蛋, 旁邊有用了芒果+牛油果做成的沙律汁,但細心一想站上的配搭一點兒格格不入

第四道菜 (冷盤)
chopstick火焰燒香草吞拿魚片伴煎薯茸tongue
吞拿魚片+薯茸+配菜加起來的顏色非常鮮明, 首先說吞拿魚片,當傳菜員拿出來的時候,我發現有些的吞拿魚片的顏色比較紅有些比較白, 經查問後得悉原來是不同部分的吞拿魚, 吞拿魚原本是無味的, 但加上旁邊的薯茸都是淡而無味的, 而且很膩。我認為可以嘗試用其他醬汁代替薯茸,如沙律醬

第五道菜 (湯)
chopstick法式海龍皇湯伴意式蟹肉雲吞
味道很濃郁但咸左少少, 可以減D鹽更加好!!這個湯有魚,蜆,龍蝦仔和蟹肉雲吞
煎過後的魚沒有腥味。作為一個法式湯,我覺得材料已經足夠

第六道菜 (暖)
chopstick白酒香茅煮加拿大藍青口
平時吃過的青口多數都是用白酒煮的! 今次也不例外, 加拿大藍青口配上白酒香茅味道很MATCH, 真是有點令我齒頰留香的感覺

第七道菜 (熱盤)
chopstick日式燒麵豉黑雪魚 tongue
在整個試食會中, 我最喜歡這道菜式!
黑雪魚的肉質非常細嫩, 滑的程度可和豆腐看齊!是一道十分出色和有營養價值的美食

第八道菜 (熱盤)
chopstick澳洲穀飼肉眼配西西里海鹽伴黑松露醬 tongue
我看這塊肉眼應該有5成熟, 唔un, 肉眼扒很薄,熟的程度剛好!切開時很Juicy! 和黑松露醬簡宜是絕配!
但可能有些食家會覺得太生。因為如果太熟會鞋, 影響肉的本質,食到這道菜時已經很飽!

第九道菜 (熱盤)
chopstick波士頓龍蝦意式燴飯
這道菜式廚師用了一隻龍蝦釀入意大利飯, 因為意大利的飯本身較煙un, 加上和芝士的配搭, 起初見到個名會覺得味道會很夾, 但當你試入口時會覺得有點兒”漏”, 而且食到很多生米, 我認為廚師可因應不同國家不同客人的飲食文化或需要而調整食物的味道和煮法

第十道菜
chopstick甜品 + 飲品
甜品和飲品是我們一開始時點的!!可在menu中任選一款,我們看了很久, 因為太多選擇了!最後我們還是點了各式各樣的甜品一起share! 我點了黑白朱古力咖啡和夢幻彩虹美式pancake,賣相一般,但味道還可以,不太甜! 甜品的賣相很靚,一出場的時候聽到很多的”嗶嗶嗶”聲 lol
其他甜品有朱古力心太軟、藍莓法式pancake、Oreo木糠布甸、綠茶紅豆綿綿冰等等…
pancake colours café & bar最出色的是甜品,不論味道和賣相都是精心設計和別出心裁之作

改善地方: 菜式的配搭有d格格不入, 除顏色要注意外, 可加入爽口的食材增加口感。第二, 上菜的次序有點奇怪 sad

餐廳服務: 侍應服務不錯, 廚師還在百忙中抽空出來為我們講解食物
環境: 比較嘈吵 燈光柔和 sad

總括而言: 我最喜歡日式燒麵豉黑雪魚和肉眼伴黑松露醬
整餐飯感覺良好,我們能夠互相交流飲食心得! lol
再次感激openrice!!!smile
吞拿魚片

吞拿魚片

正, 好多生果!

正, 好多生果!

心太軟, 一切落去就留朱古力漿出黎

心太軟, 一切落去就留朱古力漿出黎

法式pancake, 好好味!

法式pancake, 好好味!

正 , 有粟米片好爽口

正 , 有粟米片好爽口

推介美食: 日式燒麵豉黑雪魚, 朱古力心太軟
用餐日期: 2010-06-21
是次消費: 每人約$0

2014-03-07
類別 : 西式雪糕/乳酪

是日平日,食過LUNCH後就黎到Haagen Dazs, 中環只得這間分間!
這間小小的店分2層,樓下主要是賣一些簡單雪糕球,上一層可以order 一些比較特別既dessert同埋慢慢坐,smile感覺非常悠閒,心想平日在繁忙的中環區都可找一角靜靜品嘗精緻的甜品,這些地方要找真是有點難度!

今次我們點了afternoon tea set,有一個球,一件cake加一杯drink,基本上haagen dazs 雪糕都食過好幾次,好多味道既雪糕都試過,所以今次揀了green tea,味道清得來香,用來配搭一些味道較濃的甜品是最合適!
蛋糕是指定的,是日蛋糕是Blueberry Cheese Cake,my favour!!!味道比較酸,cheese cake黎講唔夠硬身,口感不夠完美,而drink 揀了iced-chocolatetonguetongue

賣相很讚,味道唔夠朱古力味,可能太多冰,所以下次叫熱飲比較好!基本上食飽飯再加一個超豐富既afternoon tea 是非常滿足!!!環境很靜,可能是平日同下午時段,雖然近lan kwai fong,但人很少,全程感覺很舒服很寫意,店內衛生都幾好,好似包場食雪糕,服務亦很周到smile
用餐日期: 2014-03-06
是次消費: 每人約$65 (下午茶)

2013-10-16
類別 : 泰國菜粉麵/米線咖喱

今日黎左經過呢連城,見冬蔭公公無咩人等位,之前一直都想試,今日有機會喇!
等左一陣就有位,5點半仲有TEA SET,我叫左個芝心丸冬蔭公湯溂粉,配菜有炸花生,粟米,芫茜,顏色配搭幾好
跟埋杯野食$33,價錢合理!好快上枱!冬蔭公湯甜左少少!唔係好辣!
再叫多個好似成頂HAT咁既印度餅,等左半個鉝先到!無咩特別....用花生醬,椰絲整....要Meet黎食
服務:可能太多part time,好多野都唔識答,你推我我推你咁.....唔夠主動...overall都ok!

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-10-13
是次消費: 每人約$70 (下午茶)

2013-09-30
類別 : 日本菜自助餐

今晚BOOK了7:30 6位的放題,前了一個星期打黎BOOK枱,講明係買了團購,但我足足用了約15mins先完成成個reservation  我唔明白點解間野每次隔黎有電話響,都會叫首先打黎講緊電話的客人等等....一等再等....因為一早比晒錢....點都要book枱!

7:30人齊,一上到去見到座無虛席,心諗差極都有個譜掛!drink係自助的,有啤酒,汽水,熱茶等等....首先點的是刺身, 小食, 天婦羅, 等了足足一小時, 食物終於上枱了, 竟然不是刺身到先, 然後是小食, 大約二小時,刺身還未到, 我們便吹單, 但吹了好幾次, 刺身還未到, 我們真的想不明為何一間日式放題都提供不到一件刺身?實在太離譜!
細細件

細細件

蟹柳都可以做刺身

蟹柳都可以做刺身

天婦羅有蝦,南瓜,茄子,味道不錯, 唔算炸得太燶,每件的size唔算太大,可多食幾件。小食有蟹籽沙拉,八爪魚,螺肉等等

燒物:燒雞翼, 串燒,有蝦,青椒,車尼茄,洋蔥, 但感覺有點怪, 車尼茄和其他3樣味道唔match,唔明白為何串在一起壽司,手卷都只是來了一次

服務更唔使多講,一個字 差!好似大排檔茶餐廳般”熱鬧”,自己食完既野自動波拎走, 而且衛生情況惡劣,樓面地下濕滑以後選擇放題一定要小心d揀!唔好貪平

如果間食店係唔夠人手就唔該請多個人la....
仲有就係明明我地無叫過既食物,D STAFF靜雞雞放低係你枱law.....
用餐日期: 2013-08-28
是次消費: 每人約$170
用餐優惠: 團購

2012-06-18
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

下雨天,想找間方便又唔使等位的餐廳
入到店內很少人,唔使點找位,點了小華堡套餐
個包比拳頭大少少,份量輕盈,食完都唔係好飽
味道一般,塊牛肉略咸,其他就普普通通!但價錢都要3x幾
唔係為左腳,下次都唔會黎呢度
用餐日期: 2012-06-16
是次消費: 每人約$33