中文 | English
菜肉包
我是住在馬鞍山的菜肉包。我在沙田工作。我最常於旺角馬鞍山出沒,最鍾意港式日本菜迴轉壽司店雪糕/乳酪
食評會員 2次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
菜肉包  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-01-26
類別 : 滬菜 (上海)

話說某日搭巴士去銅鑼灣,撞正個司機技術差,搞到我暈車浪。落車後仲係作嘔作悶,經過呢度醒起可以食啲陳皮,就入去睇下喇 !以前黎呢度買過話梅肉,都幾好食,今次打算買陳皮,但眼見咁多款都唔知買邊隻好,正在苦惱之際見到一樽叫”靚陳皮”既剩返好少,即係多人買啦,就姑且試下。呢度既涼果有平有貴,陳皮既價錢尚可接受,我買左一両都係十五蚊。但一拿上手就奇怪喇,點解咁硬既?shocked以往食既都係軟架麻,食落既感覺係又硬又脆,帶鹹味,真係非常特別。不過有啲太大塊,好難整碎佢,可能要用鎚仔先得喇!mad一包都幾多,幾襟食,有興趣可以試下!
是次消費: 每人約$15 (其他)

2009-01-19
類別 : 日本菜

家姐雖然唔食生野,但就好喜歡食日本菜,所以今年生日都揀左黎呢度。怕冇位,一早book左四位。黎到被安排坐係望彌敦道既望窗卡位,唔錯!smile
今次都係叫左唔少野食:
1)火炙沙律醬三文魚壽司(三文魚略為燒過,呈半生熟,魚味唔濃,亦食唔出沙律醬味,一般)
2)吉列芝士白魚棒(外脆內軟,芝士味濃,必食之選)tongue
3)鹿兒島洋葱汁粟米片蟹柳沙律(清清地,仲有愛吃既粟米片,幾好)
4)鹽燒三文魚腩(賣相唔錯,但個人唔太喜歡佢太淋既質感)
5)滑蛋蟹籽蟹柳撈讚崎手打烏冬(烏冬煙刃,但味道很淡)
6)土佐豆腐(似乎炸燶了,很乾,味道都唔係好夠,如果有醬點會好啲)
7)雞軟骨棒棒餃子(一咬開皮同饀就分離了,味道尚可)
8)蟹膏海鮮炒飯(又係偏淡,同埋碟頭略嫌較細)
9)茄汁pizza(mini size既pizza好新鮮,脆卜卜,茄汁亦夠味)
10)笨兔(士多啤梨+香蕉+忌廉打成既飲料,質感細滑,味道就好似細個時食既棉花糖,香甜味美)
總括黎講食物唔算好標青,一般般啦,如果鍾意清淡既人可以一試。值得一讚係呢度侍應既態度真係唔錯,好耐都冇見過咁有禮貌既侍應喇,所以俾佢加分。lol不過想唔到星期日晚生意都咁淡,只得幾枱客,真係令人深深感受到金融海嘯既影響!shocked
部分食物

部分食物

推介美食: 芝士白魚棒
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

共有2 人投票

2009-01-07
類別 : 泰國菜

正當係朗豪坊book唔到位時,發現原來新世紀都有呢間舖,平日呢度人流不多,所以唔使訂都有位。兩個人叫左以下食物:
1)芝士豆腐米紙卷(煙靱既米紙包住蝦同芝士豆腐,沾甜酸醬食,清清地幾醒胃)
2)海鮮喇沙(少少辣,味較淡,當然唔及新加坡既正宗好食啦)
3)紅咖喱炒豬頸肉(又係辣既,豬頸肉爽脆,味道中規中矩)

我地仲特價叫左兩杯特飲,我既係青蘋果,不過唔夠凍同淡:。

雖然呢度既食物水準唔算好突出,但勝在夠清靜,傾計唔錯,所以啲保險經紀都會揀呢度。mad不過有點值得讚既係呢度既服務幾好,見你好多野佢地會主動拎張櫈俾你放野,加水都幾密。所以如果大家去旺角可以唔使去朗豪坊,轉黎呢度都可以:。smile

是次消費: 每人約$130

2008-12-28
類別 : 粵菜 (廣東)小食店甜品/糖水

見到咁多食友介紹,又經開深水埗,就黎試下呢個好評如潮既芝麻糕啦!tongue
正如大家所講,芝麻糕係九層既,可見製作過程係落過一番心機,一盤芝麻糕好快就俾人買晒,真係賣糕都會發達喇!咁當然要好食先得啦lol
雖然芝麻糕係凍既,但食落口真係有種難以形容既清甜感覺,仲食得出有芝麻碎添!平時食開齋舖賣既卷豬腸型"硬掘掘"芝麻糕簡直冇得比哩!而且一件細細既糕食完竟然有飽肚既感覺,最衰要繼續行街,唔係買啲返屋企做手信都好!
呢度既缽仔糕都好多人買,下次都要試下先得!

推介美食: 芝麻糕
是次消費: 每人約$6

2008-12-28
類別 : 越南菜同客食飯

朋友鍾意食越南菜,今次有機會食高級少少,就揀左RICE PAPER喇!一入去情調一流,仲有好多外籍人士,係朋友聚會既好地方。
我地叫左以下食物:
1)絲網蟹肉春卷(網狀既春卷皮超脆,新鮮食唔錯)
2)咖喱牛腩配法包(呢個菜聽聞係呢度既招排菜,咖喱香濃,充滿椰香,唔太辣,配白飯或麵包一流。大大個既法包已經切開,share都唔難,亦唔會好硬,點汁食好好味!不過可惜啲牛腩幾大舊,同埋稍靭,扣晒分,希望下次可以改善mad另外呢個餸因為頗creamy,所以都會幾漏。)
3)龍蝦抄蛋麵(貴價抄麵,龍蝦味唔重,唔知係咪因為冷氣太勁,啲蛋麵好快結成一舊哩!同埋味偏淡,麻麻地,有少少浪費左龍蝦!)
4)扭結糖玉桂紅莓雪芭(個名好長既一個甜品,見佢張相好靚就叫啦。賣相真係同張相一樣咁靚,紅莓雪芭帶酸,必須要配合襯底既甜餅食中和返,幾重玉桂味,中間夾雜住杏仁粒,口感特別,整體黎講係非常有特式既一個甜品!)
呢度食物ok,平日晚上生意都唔錯,傾計亦幾好,可以再來。
春卷

春卷