中文 | English
co_yan
我是住在土瓜灣的co_yan。我在觀塘工作。我最常於九龍城旺角紅磡出沒,最鍾意港式滬菜 (上海)日本菜
食評會員 0次成為首位寫食評會員
co_yan  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-08-16
類別 : 日本菜壽司/刺身

之前食果幾間大盛都覺得味道麻麻地~ 尖沙咀呢間都算係 okay 啦~~
我地3個人叫左
三文魚壽司 - 三文魚又長又厚身, 仲好新鮮 lol
帆立貝刺身 - 少少腥, 但還可以接受
牛油果軟殼蟹光 - 一般
蜜桃蟹子沙律 - 好多蟹子
炒什菜 - 好普通, 味道偏咸
金菇肥牛卷 - juicy, 咬左半啖 d 金菇都唔會散哂出黎。熟食中, 最好味!
鰻魚炒烏冬 - 好咸, 好油, 烏冬好淋 bad!!!
推介美食: 金菇肥牛卷
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2010-08-14

共有1 人投票

2010-08-14
類別 : 滬菜 (上海)拉麵

雪菜肉絲水餃雲吞麵, 好味道lol
雲吞皮薄餡多, 麵夠煙un, 湯底清甜。
整體都好好味, 唯獨水餃皮太厚好粉, 肉汁唔多, 相比起雲吞真係差好遠。

第一次去食因為睇完 so good 介紹果度嘅餈飯, 但係無呀so 講到咁好味囉~~
只係一個普普通通的餈飯 sad 不外如事

環境方面, 擠迫!!!
冷氣唔夠涼, 個個人都食到滴哂汗 =.="
推介美食: 菜肉雲吞 、上海麵
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$26

2010-08-14
類別 : 港式

呢間野食過好多次, 魚旦, 碗仔翅, 九菜餃等... 但係都好難食, 最好食既只得 "牛丸"
牛丸會加上才許蜜糖 & 胡椒粉, 甜甜地又辣辣地, 外脆內爽。smile
但係好貴 $12 蚊得 4 粒, 不過粒粒都大過乒乓波 shocked 食一串都會滯滯地~~

順帶一提, 果幾個呀姐態度真係好麻麻地 huffy 好似唔自在賺你個幾蚊咁~~

推介美食: 牛丸
是次消費: 每人約$12

2010-08-13
類別 : 港式茶餐廳/冰室

每次叫金飯碗外賣都係「鳳爪排骨bowl」, 因為實在太好味。
料多, bowl同鳳爪排骨都係一齊蒸, 所以bowl都會 d 味道, 再加埋甜豉油, 讚!!!
如果你堂食, 佢仲會用個鐵煲仔上枱, 熱辣辣, 仲好味~~ chopstick
今日仲要4個同事都係食佢 lol
推介美食: 鳳爪排骨煲仔飯
是次消費: 每人約$25

2010-08-13
類別 : 港式小食店粉麵/米線

每日同事都會叫外賣, 尋日就叫左三和。
平時周不時都會叫呢間, 因為貪佢大件夾抵食!
本人好喜歡食雪菜肉絲蚊米, 亦都係試過幾次三和的雪菜肉絲蚊米
但係唔知點解尋日食果個雪菜肉絲蚊米係有色無味... sad
我分左 d 比同事食, 佢地都係話完全無味道, 食一啖就無再食 @.@
最後... 我唯有搵美極幫手 =.="

近來三和外賣愈等愈耐,
以前1點鬆 d 都會送到黎,
最近呢次等到 1點25分先到... huffy