中文 | English
jo712
我是jo712。我是一名為食偷懶鬼。我最常於筲箕灣銅鑼灣九龍灣出沒,最鍾意台灣菜泰國菜日本菜西餐廳樓上cafe粉麵/米線壽司/刺身,雪糕呀, 魚生呀, 真係無咩唔鐘意食。
食評會員 59次成為首位寫食評會員
jo712  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-09-13
類別 : 韓國菜主題餐廳韓式炸雞韓燒

有一次經過見到有這間店, 被佢既大公仔吸引覺得好得意...原來係韓國燒烤仲有個好似熨斗既野壓住D肉去燒...所以上二星期就忍不住來試下...

這個商場食店好多, 但真係間間都要等位, 所以我地都提早食個晚飯免得排隊之苦, 估唔到我地6:15PM 到達都已經滿座..用餐時間無記錯係得90分鐘.

如果唔想食燒烤, 佢地都有好多熟食選擇.佢地既熟食都好似好吸引咁.
不過我一心一意就係想燒烤, 所以2個人就叫左個五花腩, 雪花牛同一盤什菜.

點完野就有個小姐來倒D蛋汁係個爐, 跟住就話粟米同芝士可以放落蛋汁內...另外仲有4款配菜同一份生菜供應

再來就送上大大份既五花腩, 小姐就會幫我地用個熨斗壓住塊肉去烤啦...跟住再反轉再燒D肉時, 小姐就連個熨斗都收埋...我基本上都無得自己去玩個熨斗..@@

講番D食物先...我同友人最喜歡都係五花腩. 肥瘦分明再包埋生菜同D配菜一起食真係好滋味呀...
反之雪花牛就較遜色, 雪花唔算多啦有D仲有筋位麻麻地,

不過2份肉份量十足, 我地都係好吃力先可以清晒D食物.

我地覺得最唔好食就係個烤蛋呀..味道好怪.

另外這裡服務都唔錯, 仲會主動問要唔要加配菜都唔錯...

整體上食物質素都唔錯, 只可惜用餐時間太短,同任食時間一樣..我地2個人每人$300真係去食任食仲多D選擇.

鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓320C號舖

用餐日期: 2017-09-02
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2017-09-12
類別 : 港式茶餐廳/冰室

一直見到好多人都介紹話這間位於九龍城既聯發炒蛋好味過佐敦澳洲牛奶, 其實我都多年無去澳洲牛奶度食野, 果度真係多人又迫, 食野食到咁唔舒服更好味都無用.

上星期六無無聊聊決定一早去九龍城聯發試下啦...估唔到9點幾來到都要等位,認真巴閉...

好彩等左唔夠3分鐘已經可以安排入座.

早餐都係得3款選擇價錢盡對唔平呀..不過份量亦相當十足.

友人就叫左個火腿通+炒蛋多士+飲野, 而我就真係無咩胃口只係叫左個炒蛋多士+飲野就算..

其實2個早餐都係差3蚊, 不過食唔落就係食唔落架啦..

友人既通粉係似忌廉粟米湯底係非常之濃郁既..不過真係罐頭湯..唔算特別好味.

至於佢地出名既炒蛋係做得唔錯, 但我就覺得塊多士偏硬又無牛油香,

杯茶收得咁既價錢, 茶無苦澀係應該...所以整體來講食物都只屬一般叫做試過就算.

九龍城侯王道2-4號地下1號舖
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2017-09-09
是次消費: 每人約$39 (早餐)

2017-06-22
類別 : 意大利菜咖啡店麵包店

難得星期六想出外走走食個早餐, 同友人決定來這個創意藝術中心行下兼食野.

這裡11點開, 估唔到11點半來到已經滿左一半, 原本之前見到人地介紹話這裡的芝士熱狗好正好多溶既芝士係面, 一心一意就係要來點這個來食..點知佢地話轉左menu, 無左啦.

唯有選左個All day breakfast, 友人就點左個百香果茶; 我就要左杯綠茶Latte

因為來時都已經滿左一半, 店員就開埋後面的位置俾我地入去座. 有2大張圓枱同2張二人近窗的枱...我地2個人更係坐二人枱. 雖然D 梳化唔算好座, 但環境同氣氛都幾好..D人講野都唔會好嘈, D店員亦唔會因為多人會趕客.

講番野食..我好喜歡杯綠茶latta, 唔太甜仲要好濃綠茶味真係好好飲; 另外食物都唔錯. 平時出面食果 All day Breakfast我個人覺得偏油, 這裡就少油選左少肥既煙肉, 炒蛋都係少油但仍然香濃...自家製既酸麵包好正..下次再來都要試埋其他食物.

食完有時間都可以係這個中心行下, 岩岩當日有市集行, 我地都花左2小時係度行下.

石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室
用餐日期: 2017-06-17
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2017-06-08
類別 : 越南菜粉麵/米線

上星期約左友人係APM食晚飯, 大家都無咩意見之外..我地就決定來試下過江龍~錦麗.

由於我早來到商場就來搵位先, 平日晚上6點左右到達, 幸好唔洗排隊被安排到一張大的8人枱, 講真座位都幾迫下又要真係坐得幾唔舒服.

每個位都已經放上一張好細的點菜紙同每人一杯既配菜, 睇下餐紙河粉都係得5款選擇, 小食亦只有4-5款; 飲品算多有10多款.

我同友人點左生牛肉河; 熟牛肉河另外再點左一客牛油雞翼.

初時見到個碗好細, 以為份量都唔多, 點知原來河同牛肉份量都多.
先試左一啖湯底十分清甜, 特別喜歡佢地的河粉好滑, 再來我點既熟牛肉有牛肉腩位咁好淋身帶少少牛香; 而友人既生牛肉河既牛就覺得會比較滑身D牛.整體上二款既牛肉河又真係做得唔錯, 反而覺得佢地既小食就非常一般..牛油雞翼炸得好油連碟上都仍然有好多油; 而且亦無牛油香.

我地食到一半時已經見到門口有一條人龍等位.
整體上這店既牛肉河粉又真係唔錯,仲要唔洗加一價錢都公道..唔怪之得開業已有一段時間仍然會有人龍啦.

觀塘觀塘道418號創紀之城5期(apm)4樓19號舖
用餐日期: 2017-06-01
是次消費: 每人約$80 (晚餐)

2017-05-06
類別 : 港式粥品

土瓜灣周圍都好多不同既小店, 今次這間是友人介紹, 趁店內唔係好多人就決定入來試下.

店鋪唔大只係有幾張圓枱; 好多食客都係熟客啦...都未坐落就可以點埋食物...唔似我左望右望...原來這裡食物選擇都唔多, 只有3款蒸飯/粥品; 腸粉反而有成8-10款選擇; 另外留意到最多人點計腸粉之外就係例湯...真係厲害!!

今晚我點左皮蛋瘦肉粥再加個薑汁豬潤腸

粥好綿好香; 最喜歡佢加左多蔥花同大菜頭粒帶點咸香好好味; 另外皮蛋切到細細粒, 每一啖都食到皮蛋...

另外要一讚都係佢既腸粉, 皮薄而做得好滑真係好得; 而且入面既豬潤都係蒸得剛好, 好出色.
下次必再來試埋其他口味既腸粉.

土瓜灣譚公道98號兆豐閣地下1號舖
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$35 (晚餐)