中文 | English
晚安  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-08-12
類別 : 港式茶餐廳/冰室

難得老豆休息,一於成家人落街食番餐!
見三記同洪記都爆哂人,唯有試下呢間啦。

叫左:
煎墨魚餅-食左兩舊,只係覺得唔係好新鮮,想同佢退番,但老豆話算
啫啫雞煲-只係記得好多雞頸同雞骨sad
椒鹽多春魚-都算乾身,但好似細碟左d,每人食到兩條左右
紅燒豆付-d豆付又係唔係好新鮮sad,真係佢問下佢個雪櫃搞咩,雖然呢排天氣熱,但都唔可以咁囉sad
金銀旦現才-較為穩陣的一個餸
粟米魚肚羹-一般啦,略為淡左d,但都算足料既

小插曲:當我地食哂其他餸都未見個沙拉骨既縱影,追佢又話出緊,等等等多半個鐘都未出,真係火都黎!huffy
咁既服務態度,拖得就拖,唉!漏左單咪出聲囉,又無又要人係度等!

附近既洪記同三記多數都係坐街,都算係慈雲山既特色黎既,但呢間鋪既街位完全阻住左半條行人路,d人行過都會撞到你sad
我就唔係幾鐘意
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-08-10
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2011-03-02
類別 : 港式

中學既時候已經成日黎TEA...

佢D老柴(燶D既香腸)同火牛(炸牛丸)就係我既至愛!!tongue

佢最正既地方就係D秘製沙爹汁... 次次食都要多沙爹!tongue

不過可惜就係愈黎愈貴啦... 有時叫幾樣野食已經廿幾蚊sad

不過久唔久一次都係唔錯既選擇~
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-03-01
是次消費: 每人約$20 (下午茶)

2010-06-24
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

華生係其中一間最受st.joe仔歡迎既飯堂。無他,全因為價錢夠平(18蚊連飲品),而且選擇夠多!每日lunch時間,枱面都會出現一座巨大既飯盒山,準備比大批st.joe仔攻陷mad

今日十二點九左右黎到華生,就發現竟然入都入唔到去,因為門口已經堆滿好多學生,不過出奇既係幾分鐘左右已經入到去,可見華生出菜之快!!

必食推介:
楊州炒飯 (熱鍋即叫即炒,蛋絲﹑火腿﹑叉燒等材料完美配合!)
西炒飯 (好多人話好食,不過就略嫌茄汁味較弱!唔夠搶,亦即係個西炒飯唔夠西!)
咖喱吉豬飯 (招牌吉豬深受眾多學生歡迎,我自己亦非常推薦mad)
窩蛋免牛飯 (記得撈勻先食,曾經試過中招mad不過味道真係正!)
黑椒雞扒意 (黑椒炒到好香口,唔食得辛辣野既朋友要小心)

華生既飯盒咁好味,除左多st.joe仔之外,筆者隅然都會發現有時衛生情況都幾好,不拘小節既朋友可以選擇買外賣,一於眼不見為淨,但如果你係潔癖一簇,就最好諗一諗先喇!

ps:去華生飲可樂記得叫阿姐少冰,如果唔係...哈哈 ,你將會飲到一杯夠哂冰凍既可樂tongue
是次消費: 每人約$18

2010-06-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室

每 日 既 12:25
呢 到 就 會 聚 集 左 一 班 又 一 班 既 st joe 仔 離 開 餐
而 最 受 歡 迎 既 就 當 然 係 貼 晒 起 牆 上 面 日 日 一 樣 既 快 餐
貪 佢 唔 洗 等 呀 嘛
我 地 成 日 會 叫 佢 做 頹 飯
因 為 佢 d 餸 大 部 份 都 係 冇 骨 既
好 似 栗 揚 洲 炒 飯 呀 沙 爹 牛 肉 飯 呀 吉 列 雞 扒 呀
午 餐 肉 腸 仔 火 腿 蛋 呀 等 等 等 等

每 次 當 我 煩 惱 緊 食 咩 諗 爆 頭 都 諗 唔 到
而 又 被 周 圍 同 學 催 我 快 D 落 單 既 時 候
就 會 好 無 奈 咁 揀 左 揚 炒
唔 係 因 為 佢 整 得 難 食
而 係 因 為 . . 呢到 既 揚 炒 係 冇 叉 燒 既
佢 用 左 火 腿 離 代 替
不 過 都 唔 緊 要
學 生 仔 lunch 都 係 志 在 平 平 地 填 得 飽 個 肚 姐

熱 氣 之 選 就 當 然 係 吉 列 系 列 啦
有 雞 扒 有 豬 扒
岩 晒 咁 多 位 鐘 意 食 肉 既 學 生 仔
不 過 略 嫌 粉 有 小 小 厚
一 個 飯 既 神 粹 除 左 餸 之 外 就 係 個 汁
有 茄 汁 燒 汁 黑 椒 栗 米 豉 油 咖 哩
每 樣 都 獨 當 一 面
而 我 就 當 然 係 揀 我 最 鐘 意 既 茶 餐 廳 茄 汁
貪 佢 夠 甜 夠 好 味 呀 嘛

真 係 抵 到 爛
廿 幾 蚊 一 個 晏 晝
去 邊 到 搵 呀
用餐日期: 2010-06-22
是次消費: 每人約$25 (午餐)

共有4 人投票

2010-06-23
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓

燒味飯呢d 野,午飯時間極度肚餓既時侯,一舊肥美叉燒加一啖熱既白飯擺入口,成個人真係會醒哂!

坪石酒家就推出左十蚊單拼燒味飯,結果就吸引左好多聖若瑟既同學日日黎幫襯,貪佢夠平質素又唔差!

講下d 燒味先啦,叉燒方面其實偏瘦,好少會咁好少比到d 肥既你,因為通常比較肥美果d 都拎哂上去樓上比人!
雞方面就中中挺挺啦!有度好就係唔肥!(不過我地呢d 後生仔一於少理,食雞不嬲連皮食!)
燒鵝就真係好睇彩數,好彩既時侯會比到多肉既部位你,唔好彩起上黎一排燒鵝骨仲多過肉!!shocked
燒肉就麻麻啦,可能放得耐又或者燒得唔夠好,d皮唔係太脆!
呢度既好處係薑蓉﹑芥末同燒鵝醬任拎唔嬲,撈飯真係一流!

不過近年燒味飯既價錢已經上升左兩至三蚊,超抵燒味飯將會隨住聖若瑟遷校成為絕響…
推介美食: 叉雞飯