中文 | English
我是JamesPong。我是一名......。我最鍾意日本菜西式西餐廳,自助餐,Newyork Cheescake。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
JamesPong  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-05-31
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家海鮮點心

今朝約咗朋友攞嘢,朋友去過呢間飲過下午茶話ok,想試下呢度早茶,就去咗呢間飲。

兩條友去到,大廳冇位,侍應就開咗近窗果間大房,房入面全部細枱,座位都算舒服企理。

點左6 個點心,2個甜品:

6個點心:

1) 煎蝦米腸粉 huffy
好乾,好硬,一定唔係即煎,而係一早煎好一大堆,有人order果陣就再煎翻熱果啲,仲差過以前推車仔賣點心,因為上枱果陣只係暖暖地唔夠熱;

2) 煎芋頭糕 huffy
又係好乾好硬,上枱又係暖暖地唔夠熱,情況同上面煎蝦米腸粉一樣;

3) 蒸蝦腸 sad
皮太厚,但蝦仲算有鮮味;

4) 鳯爪 sad
啲汁好杰,食完「醬」住個口,又係唔得;

5) 山竹牛肉 sad
個牛肉球好鬆散,撈粉撈得太多,一啲咬口都冇;

6) 春卷 sad
炸咗放得太耐,索咗油,唔得。

2個甜品:

1) 芒果布甸
好食,好多果肉,唔太甜,啱健康人仕口味;

2) 紅豆糕
好食,又係唔太甜,好怕食呢啲糕點係咁落糖搞到甜耶耶,呢個啱啱好。

呢間嘢,早茶都做到咁差,我都唔會對午市同晚市有期望,唔會再去了。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-05-31
是次消費: 每人約$60

2011-05-02
類別 : 港式熟食中心糖水舖台式飲品甜品/糖水

响隔離打完邊爐,朋友話想食糖水,就走咗嚟呢間;
3個人叫咗 -- 1) 木瓜鮮奶 ($15);2) 三Q喳喳冰(唔記得係咪咁叫) ($19);3) 雜果黑糥米 ($24);

食物質素OK的,朋友都話扺食,我食果個雜果黑糥米如果凍啲會更好。但係其中飲木瓜鮮奶嘅朋友睇到張單開佢$18,就叫咗落單果個哥哥仔過嚟問;個哥哥仔話呢杯係加大,要加$3,但係成個餐牌木瓜鮮奶就得一個價錢($15),亦冇話加大要加錢,咁我地同佢理論咗一陣,佢無奈改番做$15,始終唔係我地錯,係佢冇講。

之後出去埋單...

埋單果個應該係老細,佢又係話果杯係加大,要比多$3,咁我又同佢講,個餐牌係寫$15,你要比加大要加錢應該一早開聲,唔係我地飲晒之後先講要加錢。跟住之前落單果個哥哥仔埋嚟講話係佢冇講清楚搞錯咗,最後先埋到單。

餐牌上有普通有加大應該寫明,唔係亂咁加大人地飲完就硬要人比多幾蚊,老實講幾蚊又唔係比唔起,但係咁搞法真係有啲比人搵笨嘅感覺,希望佢地可以改善一下。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-05-02
是次消費: 每人約$20 (其他)

2011-04-27
類別 : 西式快餐店三文治無肉餐單

食咗呢間嘅早餐幾次了,食物質素是OK以上的,但服務真是超差...

而家做緊特價早餐MAYO (其實都做咗好耐),蛋 + 芝士 + 6吋麵包 = $10,加煙肉或火腿再 + $3,咖啡 $5,中環食到咁平早餐可算是超值了,味道唔錯,之前食係夾青瓜番茄的,今日夾西生菜,啲生菜唔多新鮮,有啲黃咁咁,似係琴日賣剩的,賣相唔多好,第一個失望;另外佢嘅onion sauce味道幾好,食落去酸酸地,個人好似醒一醒咁,雖然講得有啲誇張,但我嘅感覺就係咁樣。

由於係即砌仲要烘一烘,所以係要等幾分鐘的,今日個焗爐明顯預熱唔夠,攞上手微熱但食落入面就凍(應該都有少少熱先啱),第二個失望。

以上嘅「失望位」係今日先係咁,之前唔係咁嘅,原因可能同今日嘅店員有關....

間鋪頭寫到明開8點,我都差唔多8:15先去到,入面個賓姐仲响度「開緊檔」(即係未埋位,仲執緊開工用嘅嘢);我對人不嬲都有禮貎,入到去見佢開緊檔,都同佢講咗聲Good Morning,但係佢冇啋我,全程當我透明,我等咗3-4分鐘佢都仲執緊嘢,坦白講佢同我講聲please wait都好丫,粒聲都冇,咁我行咗出鋪頭睇下佢係咪真係開8點,之後返入去,佢可能知道我有啲唔耐煩,咁先問我係咪order,我覺得真係超吹脹囉,8點機呢啲返工時間個個都趕,真係唔知係咪賓姐適應唔到香港人節奏...

其實果度唔錯的,買完之後可以坐出面食,仲有得望海,環境真係一絕!
自取等候時間: 8 分鐘
用餐日期: 2011-04-27
是次消費: 每人約$18 (早餐)

2009-11-06
類別 : 港式大牌檔熟食中心火鍋

睇到呢度嘅食評,一早就想嚟試下,咁啱果日又轉冷,就同兩個friend嚟試咗。

好多人話大排檔搞buffet會唔會好污糟同埋啲嘢食唔新鮮,我可以答你:第二度可能會,呢度就一定唔會。

點解呢?因為呢度真係好多人食嘢,我7:30去到,我望一望都有成二百幾三百人食緊嘢,啲食物流量大,經常都有refill,所以唔洗擔心啲食物唔新鮮。

我地一行3人,7:30去到,因為冇枱,又同時有幾班人到,所以果啲職員就响啲邊皮位(其實係屋邨果啲公共範圍)開枱比我地。坐邊皮位唯一嘅唔好處就係冇乜光,不過都算ok啦。

我地叫咗鴛鴦湯底,味道都ok。食物方面我唔多講,火煱一般都係差不多,但係就唔好諗住$68會有貴價嘢食,有蝦有蟹算係咁。飲品就只有可樂芬逹同埋忌廉,啲忌廉去得好快,好快就冇晒。

我閒日去都咁爆棚,如果假日去我建議6點半要去到,如果唔係有排等。
推介美食: 肥牛,手切牛
用餐日期: 2009-11-03
是次消費: 每人約$83

共有2 人投票

2009-11-06
類別 : 泰國菜海鮮適合大夥人

聽人講話活蝦刺身好出名,我就記得我5年前去食過一次,真係好好味,所以今次就同成班同事去再試一次。

8個人點咗8個餸:

活蝦刺身:真係好失望!一睇啲蝦就唔新鮮,係死白色嘅,唔似佢張相咁係少少透明,我記得我5年前食嘅都唔係咁,摸埋裝蝦隻碟,係凍嘅,分明啲蝦係隔夜賣唔晒,之後就整定一碟碟放落雪櫃雪住等第二日賣。本來我想出聲,但係我同事一對筷子就夾咗嚟食,搞到我唔出得聲話換;

椰青焗飯:感覺好香,都幾好食,但係就覺得濕咗啲;

泰式牛肉炒河:我地問個老細話有啲乜嘢炒嘢食係辣嘅,佢介紹咗呢個,但係食落唔單只唔辣,仲要冇乜味;

大拼盤:我只係食咗蝦餅同埋香葉包雞(因為每樣只有6件,我地有8個人),兩樣都幾好味,由其是係蝦餅,即炸熱辣辣好好味;

蟹膏炒大頭蝦:呢個都OK,但係就油咗啲,食完成咀都係油;

大冬蔭公湯:足料,酸辣適中,唔錯;

泰式鳳爪:唔錯。如果泰國餐廳做呢個都做得唔好,就執咗佢好過!

佢送咗個生菜包拼盤,但係生菜得幾片,都唔夠包嘢食,不過送嘅嘢冇得要求咁多,味道都還可以啦。

我覺得佢地有啲食物做得唔夠靈活,好似拼盤同埋串燒,佢一SET串燒同埋大拼盤係每樣6件,我問佢如果加多兩支可唔可以,佢話唔得,一叫就要成SET,但係要2 SET又太多,我覺得如果可以加錢加多兩支咁就最好。
用餐日期: 2009-11-04
是次消費: 每人約$85