中文 | English
艾鍚
我是艾鍚。我最常於上環中環尖沙咀出沒,最鍾意日本菜意大利菜西餐廳咖啡店,咖啡。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
艾鍚  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-08-15
類別 : 西式咖啡店動物友善餐廳

位於何文田梭椏道的精品咖啡店,店面用上了木和石屎等材質去營造一個比較工廠風的感覺。牆身的噴畫和裝飾令店舖更帶有風格。

餐廳除精品咖啡外亦有意粉,麵包等輕食。這次試食了香蒜雞肉燒汁意粉,雞肉鮮嫩而且入味。燒汁意粉份量夠,調味亦恰到好處,甜咸配合令菜色更開胃。

這裡的咖啡也非常特別,單單是手沖咖啡已經有4種single origin 選擇。今次點了他們的特飲,coffee beer。這是一個沒有酒精的咖啡特飲,營造到有啤酒的口感和氣泡。咖啡帶有花香,味道甜酸平衡,餘韻乾淨順口。梳打水既氣泡加上這樣的咖啡實在是夏天的消暑良品。

推介美食: 咖啡

2017-07-21
類別 : 港式西式咖啡店三文治漢堡包All Day Breakfast

今日尼到灣仔食午餐,發現這間由兩位年青打理既餐廳。這間小店位置方便,在希雲道的中間,地方雖然不大但係坐得好舒服!老闆很有人情味,跟我介紹他們咖啡的來源產地等。

我點了一個甜酸汁雞腿扒飯午餐,雞扒嫩滑,甜酸汁開胃,份量又足,男士都夠食。午餐仲附送飲品同埋沙律。沙律菜新鮮,用了黑醋醬襯配。

咖啡來源尼自巴西和印尼。用了中深的烘焙度由本地有名烘焙師操刀。咖啡香濃,latte 帶有焦糖和黑朱古力味道!入口順滑而且飲到咖啡甜味。

2016-01-30
類別 : 日本菜烤肉任食/放題適合大夥人慶祝紀念日

香港有唔少日式燒肉店,不過質素同價錢差距都幾大。雖然無食過好貴既燒肉店,不過盛八的確係有質素也唔太貴既選擇。

會席二人盛

金目鯛雙色蟹子蝦沙律花之戀
山葵龍蝦米紙卷
巴馬臣火腿蟹子沙律

前菜幾特別,而且味道也不錯。特別喜歡耶個花之戀,用魚生包著蝦沙律,味道豐富,口感有層次。

香草牛油帆立貝
韓式辛辣醬魷魚
究極車海老

佢既韓式辛辣醬不太辣,魷魚很入味,不會怎點汁也很不錯。
帆立貝鮮甜肉厚,香草牛油汁再加上檸檬令鮮味提昇。建議可以點佢既檸檬汁,會令帶子更鮮甜。
海老應該係整盤既主角之一。海老差唔多由中指到手腕咁大隻,食材也算幾新鮮。
澳洲貴族和牛里肌肉
芝士黑七味砂肝
韓式泡菜醬雞腿肉
香草牛油大磨菇

和牛當然係日本燒烤唔少既重點啦,牛肉軟身入口即溶,加上佢既燒肉汁簡直正。
泡菜醬雞腿肉,不用怕會很辣,其實也只是輕輕既調味,用雞腿肉就算煮得太熟都唔會好硬。
日式咖啡牛舌炒飯

炒飯咖喱香味十足,牛舌也炒得夠林,調味再加強點就更好了。唔夠味可以加少少燒汁,這樣食也不錯。
最後有盛八自家製奶凍,口感不錯,有誠意的。
用不太貴既價錢有咁多款式既肉食,自己燒亦都係幾過引。喜歡日式燒烤可以試試的。

2016-01-16
類別 : 泰國菜

今次收到一個美食app既邀請,尼到k11既泰國餐廳試食。雖然係試食活動,但係我都會實話實說,唔會故意討好。
話說餐廳老闆係悉尼做左40多年既泰菜,希望尼香港大展拳腳。多年既經驗可以係香料運用度就體現出來,泰菜係好濃味既菜式,需要增加層次就一定要識得用香料。
泰式前菜拼盤

包括有泰式燒豬頸肉,泰式原隻炸蝦春卷
,泰式生蝦同柳葉包。
豬頸肉燒完才切,外皮微微帶焦,肉質鮮嫩。泰式生蝦加了甜酸汁,一隻唔太夠喉。較特別既係柳葉包,用柳葉包住花生碎,青檸汁,炸紅蔥碎,炸椰絲等,甜甜酸酸,味道口感也頗有層次。
四角豆雞肉沙律

用手撕雞肉,四角豆,紫生菜做成既泰式沙律。雞肉新鮮,用上了甜酸汁令沙律更開胃。生洋蔥微微香辣,aftertaste 仲帶點甜味。
冬蔭公

冬蔭公係泰菜重要既菜式,同出面既餐廳唔同,這裡既冬蔭公係很濃味,較稠既冬蔭公。而佢果種辣唔係刺口果種辣,而係飲完係喉嚨慢慢滲出尼果種。這湯非常足料,用了大量鮮蝦烹煮令湯好有蝦膏既味道,不過冬蔭公有點太咸,不然就perfect喇!
酥炸魚配金泰特色辣醬

最岩懶人食既炸魚,大廚將新鮮既盲曹拆肉落鑊炸。味道分為4個層次,咸味有泰國魚露,甜味有椰子糖,酸味有羅望子汁,辣味有生胡椒串。用了以上既食材,令味道非常豐富有層次而且富有泰國風味。新鮮魚肉有鮮味亦很嫩滑,是我整晚最喜歡的菜式。
馬沙文文咖哩煨牛腱肉

大廚話佢地既咖哩係很出名,亦都曾被選為城中最正咖哩之一。馬沙文咖喱係種泰國式嘅咖喱,主要材料係馬沙文咖喱醬、洋蔥、椰奶、椰糖、魚露同月桂葉,煮出嚟比較似橙色,甜中帶辣。而佢既牛腱用slow Cook 既方法,所以佢既質地非常之林同入味。
芒果糯米飯同椰汁糕

這餐廳菜式的味道很豐富,而且菜式種類多,風格會係比較甜酸菜式多,所以特別適合華人食。去開果頭藉得一試!
每位大概$250

是次消費: 每人約$250 (晚餐)
用餐優惠: 試食活動

2016-01-10
類別 : 日本菜日式西餐咖喱

今次尼到九如坊既盡頭,這店是日本札幌引入既咖哩湯店。餐廳以熊作主題,有好多熊既公仔既畫同裝飾。咖哩方面佢由成30個辣度選擇,由1-5既baby bear 到16-30 既crazy bear 任君選擇(10大概是譚仔小辣吧)。而咖哩汁亦有蕃茄,椰子同蝦三款選擇。
Oink oink 豚肉野菜咖哩飯

Hungry bear 雞腿肉配漢堡或豚肉野菜烏冬

豚肉是用豚角煮既方式煮,煮得夠林夠入味。漢堡調味也調得不錯,不會像平時的漢堡扒淡淡的,而雞腿亦煮得很嫩滑。肉類整體處理是不錯的。咖哩湯方面,5度辣比較能夠食出湯既唔同味道,而10度辣就會比較刺激。咖哩蝦湯既味道幾鮮亦唔太咸,食完仲可以飲哂佢。不過問題就尼喇,佢淡到可以飲哂就即係送唔到飯啦!的確無錯,對比起平時食開既咖哩佢實在係比較難送飯,所以叫拉麵/烏冬會比較好。

這種食法其實都算幾特別既,不過感覺上性價比較低。喜歡似新野既朋友可以試下。
是次消費: 每人約$100