中文 | English
小美M~
我是住在觀塘的小美M~。我在中環工作。我最常於上環九龍灣旺角出沒,最鍾意台灣菜日本菜多國菜西餐廳咖啡店卡拉OK雪糕/乳酪燒烤火鍋
食評會員 0次成為首位寫食評會員
小美M~  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-07-26
類別 : 日本菜烤肉

星期 三係離假期最遠既日子,放工最好成班同事/朋友齊齊去搵好野食鬆一鬆!

最近朋友行開屯門話成日經過見到呢間日式燒肉放題好想試下,就拉埋我一齊去試試佢!
放題分左4個種類,我地第1次試,就叫左個2級 竹放題來試試佢先,2級都已經有93款可以叫,真係唔算少。

入到去店內都唔細,卡位都多,4人位8人位都有,叫多幾個朋友來食應該都唔洗分開坐。
我地7點15入座唔算好爆,大約坐左半個場左右,不過差不多8點左右既時候就坐左7 8成人啦。

坐低就開始戰鬥啦!! 前菜可以自己出去拎,沙律,生菜,墨魚仔,泡菜,中華沙律,麻醬豆腐款式都唔少。
我就先拎左墨魚仔同泡菜試下先~~

墨魚仔好爽口,係平時日式料理入面味付螺肉既調味,微微辣,好開胃!
泡菜略酸,開胃之選,泡菜同燒肉一齊食可以解油膩感,非常開心有泡菜因為係同燒肉既最佳伴侶。

飲品都係自己出去拎,有汽水有各款茶可以簡,唔想飲凍野都有熱茶同咖啡可以飲。
見到有呢款道地蜜桃烏龍茶!未試過又可以試下新野,燒肉配茶解膩mad

我地坐到卡位有2個爐可以燒,增加我地既戰鬥力阿!
一坐低店員就先上一個嚐味燒肉盛,有和牛一口牛,安格斯牛肋條,上級牛胸肉,牛肋肉,牛小排等等。
仲好貼心附埋牛油脂! 雖然放題叫既肉都可以有調味汁,但店家都會提供燒肉汁同海塩。

大家放工都餓到爆,一來就點肉肉肉!!
估唔到肉品既調味都有5 6款可以簡,王道既燒肉汁,塩味,味噌汁等等,最特別見到有日式竹炭燒肉汁可以簡,就等我試下先!

上面係美國特選和牛牛肩脊肉,2面燒有少少微焦,邊位脆口,中心油花充足,一D都唔乾!
下面左邊係牛小排右邊係牛板踺,牛小排肉感重有咬口肉味較濃,不過自己同朋傾得太熱烈,燒得有少少過熟,大家食個陣記得睇實個火阿!

燒肉一定唔少得牛舌,牛舌配燒肉汁都係冇得輸!
口感爽口再配上芝麻多左一個層次, 薄薄一塊唔算太肥可以食多幾塊都唔會膩!

試完牛又試下豬肉先,今次叫左豚梅肉同豚腩肉。
豚腩肉唔算太肥,層次都分明,配埋泡菜食即刻有種自己食埋韓燒既感覺。
而豚梅肉就肉感較重,唔中意食肥膩油脂感太重既人士一定中意呢款。

試完豚肉又點少得雞肉呢!
見到有芝士雞脾肉可以叫,作為芝士控既我點可以唔叫來試!!
錫紙盤上菜,但係只係用錫紙盤傳熱唔夠快比較花時間,所以最後我選擇雞同芝士分開燒~ 將燒好既雞肉放上去溶哂既芝士度可以拉絲阿!!
雞翼都好嫩滑有汁~

肉食得差唔多,中埸休息下,試下菜品同其他小食先。
我實在係抗拒唔到牛油金菇既威力,仲有牛油粟米!!!

仲有日式芝士年糕(芝士控唔好錯過)

燒菠羅一流,燒到剛剛好,非常juicy!

燒肉除左配泡菜配飯都係好正,仲有溫泉蛋可以點! 紫菜飯加溫泉蛋再淋上台面既燒肉汁,
再配埋一塊剛剛燒好既牛肉絕配阿!

進入甜點時間~
除左有雪糕雪條,仲有小蛋糕可以拎~

蛋糕分別有芒果慕絲蛋糕,提子乾芝士蛋糕,黑芝麻豆腐蛋糕,朱古力慕絲蛋糕,仲有忌廉泡芙。
黑芝麻豆腐蛋糕味道最清,建議最先食。
芒果慕絲蛋糕芒果味好出,係食左咁多肉之後對味蕾非常友好。
最令我驚訝係朱古力慕絲蛋糕,朱古力味濃,入口軟滑,而且唔太甜係我中意既朱古力味!

雪糕雪條都唔少款簡,有lotte既脆皮雪條,非常高人氣,出到去拎既時候已經得番2支,中意食脆皮雪條既朋友仔記得要快手阿!
芒果雪糕杯原本以為會好硬要放好耐先食得,結果一打開已經係食得既軟硬度! 芒果味幾香都有奶味。
最後居然有明治既雪條~呢支係海塩荔枝味,原本以會唔會唔夾,點知出到來個味道好清新, 外面海塩真係會有少少咸味,配埋入面荔枝雪糕非常清爽,好岩係食完油膩既燒肉之後食為呢一餐畫上一個句號。
用餐日期: 2023-07-26
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2021-09-28
類別 : 港式火鍋雞煲任食/放題

上次食完旺角店感覺唔錯,都算多食物選擇,今次就特意黎到尖沙咀店食。先點咗雞煲,小辣都好惹味,雞肉尚算滑,無雪味,而最正係雞煲係任食,唔夠可以再添加。

店員幫忙抄一抄,微辣的香氣即噗鼻。

食完雞煲後,點了番茄湯底,茄湯用茄醬製成,味道不算濃,適合打邊爐,不會油膩。

食物係任拎任食,另有一張單可加食物。出面有個大雪櫃,有丸類、蔬菜、炸魚皮、響鈴,多款打邊爐食物都齊全。

生根都幾適合用黎打邊爐,浸落湯底可索晒D味。丸類都有好多款選擇,我就最鐘意牛丸了,非常多汁。

脆肉鯇好新鮮,值得一點。

我地另點幾款牛肉,包括安格斯牛小排同極黑和牛,全部都來自美國。牛肉新鮮,油脂分佈平均,其中極黑和牛,肉質彈牙美味,非常值得食。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2021-08-17

2020-12-06
類別 : 西式扒房漢堡包

疫情反反復復之下,好多時只可以留係屋企食野唔敢出街,
真係好悶,就想近近地係自己區附近搵D好野食發洩下。

CHEF STAGE 係幾區都有分店,原來依加元朗都有分店!

間餐廳都幾大,地址都唔難搵。

室內燈光充足,影相打卡一流。

太多款都好想食,無奈2個人都叫唔到太多來試,所以如果之後冇哂人數限制之後一班人來食就可以試多D款啦music

坐低叫完野食之後,店員就上左小食面包3款。
其中令我比較印象深刻既係蕃茄香草包,淡淡既香草味再加上小小蕃茄既酸味,非常開胃,我就中意加埋旁邊既沙律醬,一齊食。醬料有蒜味,普通沙律醬係偏酸,但係呢個係偏咸。

跟住上既係牛油果藜麥沙律,不得不說,牛油果熟得剛剛好,軟滑香甜放入口成口都係牛油香既香,不得了。
沙律份量好足加上藜麥本身就有D飽足感,唔可以睇少阿!
想食好野又想健康D不妨可以試下呢個沙律。
美中不足既係醬汁略淡,如果黑醋比例再多一點應該會更好。

跟住就上主菜啦,炭燒紐西蘭羊鞍扒,order個陣叫左7成熟,
上到來果然係7成熟,切開仲有帶紅色但係冇血水。好多餐廳都會偏熟。
羊味唔算重,就算本身唔特別中意食羊肉既朋友都覺得好食。
肥瘦剛剛好,肉汁非常多,好嫩滑,配埋紫酥蜜糖醬。
咸咸甜甜,喜出望外既係,因為本身就唔太中意食紫酥,但係我唔望餐牌都唔知原來個醬有紫酥。
呢個羊鞍係用海鹽燒,所以淨食都好夠味。
個人覺得乜都唔點食肉既原味係最好味。

跟住另一個主菜烤菇意粉剛好上埋,淨睇個賣相已經好對我口味。
意粉軟硬適中,食落好滑身,連埋個香濃既忌廉汁仲滑。
非常足料,仲有大大片大啡菇,完全冇慳材料。
食落啖啖都有菇,冇得輸。

2個人實在胃容量有限,試唔到甜品就飽哂,所以又有多個藉口比自己再來多次幫襯~
lol

題外話/補充資料:
依加天氣涼左其實坐室外都有一番風味,同良朋知已飲下酒吹下水,室外比較有FEEL。
用餐日期: 2020-11-26
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2019-10-13
類別 : 西式咖啡店酒吧

最近發現一間酒吧環境頗不錯,空間非常大還有飛行棋、Beer pong等設施,不是每間酒吧都找得到,最緊要係Cocktail頗有特色及創意,而且賣相味道同樣兼備,一大伙朋友歡聚飲野最適合不過!

昏暗的環境,配合英倫風及森林的設計,內裡有多張Sofa,不論用膳或飲野都舒適,中間就有開放式吧枱,可以目到調酒師即場為您調酒,而且以酒吧來說,整體感覺都幾乾淨!

點左個主菜加$50,有湯、沙律及前菜。沙律配上多款菜,如火箭菜、紅毛菜等,十分新鮮爽口。最讚係中間的多士,非常脆口,!南瓜味入口滑一滑,味道濃及微甜,感覺頗奶,好好味。

雖然只是小食但非常有心思,其中海膽汁燴墨魚仔,用酒杯上都幾得意,而墨魚仔好彈牙,杯入面的海膽汁有d辣辣地,幾惹味。

自家製蟹肉脆燒賣,原以為係炸燒賣,但原來係脆脆包住蟹肉,配上三文魚籽同黑松露,外脆內軟,仲帶有三文魚籽咬落的層次感。

香煎帶子露筍意大利飯值得推薦,帶子彈牙軟腍,意大利飯就做得唔錯,每粒都好挺食,而個露筍汁好Creamy,味道濃,但又唔會過膩。

鮮蝦海膽三文魚籽扁意粉,蝦就算係超爽口,唔洗自己Mock殼,有細心位。扁意粉時間調節得剛好,帶有彈牙的感覺,而且入味,幾唔錯!

有段小插曲,餐廳唔小心落錯單,整錯左杯Cocktail,就好好甘當請我地飲,所以變相兩人就有三杯。其中中間個杯係Spicy River,係味道最濃最嗆口,因為加左特別挑選的墨西哥辣椒來浸酒,飲落吞個下有灼熱同辣口感覺,而且久久不散,細心位係用左一大粒冰塊,令酒的味道keep得耐d。

左邊個杯係Fairy Fox,用左斑斕嚟沖,味道有點獨特,但自己就唔太鐘意呢隻味。右邊就係Thai-faye,好香香茅味,而且好易入口,帶清清地,平時唔多飲酒的人都好岩叫呢杯。

最後就有份小甜品作一個完美結束。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-09-17
是次消費: 每人約$320 (晚餐)

2019-08-24
類別 : 西式多國菜咖啡店酒吧All Day Breakfast

放工又累又餓~
又係同朋友一齊去搵好野食減壓既時候~

呢間西餐廳位置不算太好搵,因此我認為是太子隱世既西餐廳!

店面積不大,所以位置不算多,大概25人左右,另外還有一張室外位。
因為多人來就一定要訂位啦。

燈光偏黃,放工坐坐下有少少想訓著XD
過左8點後人流就好多,好快就坐爆。

餐點款式不算好多,但想試的款試就好多XD
價錢有點偏小貴。

先上既係頭盤,和牛鵝肝多士。請真呢個係成個MENU最吸引我既菜式之一,
所以我十分期待,而且亦冇令我失望,4件多士有份量,和牛同鵝肝1:1用料冇輕手。
一啖咬落去,鵝肝好快就溶係口中,油香加上和牛既咬口配埋多士脆脆既口感,
成件事係完全停唔到,而且鵝肝上面放左店家自製甜甜酸酸既菜絲,化解左油膩感。
直頭唔想同朋友share 自己隊哂4件阿。

之後係經典肉醬配自家製黑蒜意大利面,上面有米紙網點綴,
味道偏酸,寛條面有點硬,略為失色。

之後係119招牌脆皮乳豬配蜜糖芥末汁,乳豬皮薄,肉好嫩,用刀輕輕切好易就分得開,
連骨都好易切開,所以唔小心就食埋XD
皮薄但未夠脆,肉汁好多,味夠唔洗點太多汁都好夠味。
配上薯菜,份量滿足。

對於女士,最後唔食個甜品又點算收尾。
因為上面前菜主菜2個人分都滿足,所以甜品就冇一人叫一個了,廢事做大哂鬼XD
呢個係窩夫雪糕三文治,係即叫即整,所以食到咁上下就好叫定唔係有排等。
窩夫即整所以夠熱又外脆內軟,再加埋中間夾埋凍冰冰既雲呢拿雪糕,作為一餐既收尾一流。like
推介美食: 和牛鵝肝多士
用餐日期: 2019-07-29
是次消費: 每人約$300 (晚餐)