中文 | English
hediewong
我是住在上環的hediewong。我在北角工作。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
hediewong  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-09-28
類別 : 日本菜烏冬

今日約咗朋友食晚飯去咗荃灣廣場,有一間專食天婦羅,舖頭裝飾好有日本格調。

首先就叫咗一個車海老帆立貝天井,井飯size都好大足夠一個人份量。

井飯裏面啲天婦羅蝦炸得外脆而且肉質非常彈牙,一碗有兩隻足以遮蓋成碗井飯,其次帆立貝肉質非常新鮮,雖然是炸咗但係都掩蓋唔到外脆內嫩嘅口感。 還有小柱魷魚天婦羅餅,雖然魷魚粒炸成一個餅狀, 但仍然有鱿魚新鲜嘅味道。最後加埋溫泉蛋,啲蛋漿流落去啲飯一齊食真係非常滿足。

還有迷你天井加稻庭烏冬,這款最啱想吃井飯又想吃烏冬嘅客人。

迷你井飯有菇菌,海苔,海老,南瓜,莢豌豆和溫泉蛋雖然大部分都係蔬菜類經過烹調味道大大提升,我加咗$38叫咗個天婦羅軟殼蟹,啲蟹唔會炸到好乾身 所以口感上唔會就係得啲炸漿。

而稻庭烏冬,啲烏冬口感上唔會太軟但入口好似即溶。雖然係一個簡單個烏冬但餐廳好有心,配咗好多配料可以加落烏冬度吃。

推介美食: 車海老帆立貝天丼, 稻庭烏冬, 迷你天丼
用餐日期: 2023-09-19
是次消費: 每人約$192 (晚餐)

2023-09-06
類別 : 西式甜品/糖水All Day Breakfast

今日咗朋友去荃灣地鐵嘅綠楊坊吃晚飯,嗰度有間餐廳叫HeSheEat,地點非常方便就喺地鐵隔離。 餐廳裝修都比較型格。

首先頭盤就叫咗個烤雞肉沙律,啲雞肉好嫩外面就有燒烤嘅味道 ,而且肉質唔會烤到好乾身, 沙律當然菜都係好重要,啲菜好新鮮口感上好爽。

燒BB豬肋骨配日式薯仔沙律, 豬肋骨味道唔錯,配埋香草喺裏面味道大大提升,但最重要係啲肉同啲骨一切落去就分離,配埋薯仔沙律吃落就唔會覺得太肥膩。

辣肉腸墨魚汁意粉,喜歡吃濃味嘅嘢辣肉腸就最啱,啲意粉好彈牙而且有好重嘅墨魚汁味, 我個人嚟講真係不錯。

單骨蜜糖芥末雞翼,啲雞翼內嫩外脆 ,由於單骨食落比較容易,配埋芥末味道就更加突出。

甜品有日式紫薯牛角包窩夫, 味道唔會太甜而且窩夫本身外脆配埋雪糕吃口感上有內凍外暖嘅感覺。

宁治抹茶士多啤梨鮮奶配抹茶雪糕,依杯飲品可以享受曬三種嘅味道,最重要唔會太甜。 還有白桃烏龍茶啲白桃配埋烏龍茶一齊飲 ,茶味就更加突出。

用餐日期: 2023-08-30
是次消費: 每人約$261.5 (晚餐)

2023-05-17
類別 : 日本菜鐵板燒

剛剛搬嚟荃灣海之戀住,聽說有間日本餐廳叫Hungry Monkey 好有格調而且食物唔錯。門口看好似間酒吧但入內有另一種格調。 食物種類都有好多種選擇。

頭盤有蕃茄沙律配埋芫茜一齊吃大大特出咗蕃茄嘅新鮮味道。

辣酒東風螺,啲螺唔會好辣而且口感好爽口。

唐揚金蝦, 蝦好新鮮連啲殼都可以吃非常脆口。

黑松露香草牛油焗雜菌, 本身雜菌係冇乜味道但加埋牛油蒜蓉最緊要係黑松露,吃落唔會覺得好油膩。

南非鮑魚啲肉質好淋,吃落好有鮑魚嘅鮮味。

羊架啲肉燒得內嫩外脆, 最緊要唔會有好重嘅騷味。

香蔥牛肉薄燒, 啲牛肉捲埋啲蔥一齊吃口感上好特別, 如果喜歡吃葱一定喜歡這個。

松葉蟹肉海膽炒飯,啲蟹肉好新鮮,而且海膽可以形容一嚿嚿海膽, 所以幾乎每一啖飯都有海膽味道。

一夜干魷魚,啲魷魚燒得 剛剛好唔會太乾身,而且肉質好嫩。

最後廣島燒, 材料包含臘腸,芫茜 ,蝦米,肉鬆,叉燒就係材料方面已經覺得好豐富, 可能有芫茜感覺上唔會好肥膩。

最後飲埋自家天使之氣紛白桃濁酒, 味道非常唔錯。

用餐日期: 2023-05-10
是次消費: 每人約$603 (晚餐)

2023-04-28
類別 : 日本菜壽司/刺身

九龍城有間日本日式小店叫渡邊屋, 我經常行過都見到滿座 ,因為餐廳只可以容納五個客人。今天早收工就碰下運氣真係有位。
餐廳裝修得真係好有日本格調。

在玻璃櫃見到好多食材都非常新鮮,我見到有個是日精選原隻楚蟹配三文魚籽,賣相非常精緻蟹肉同蟹膏非常新鮮魚籽有脆卜卜嘅口感。

北海道刺身井,碗井飯賣相非常飽滿, 而且啲魚生 大大嚿而肉質新鮮,配埋有手指咁長嘅海膽, 啲海膽唔會有好多海水味和腥味。

手捲方面我order左好幾種 海膽北海道帆立貝手捲, 北海道帆立貝手捲,火炙本鲔大拖手捲, 蔥粒吞拿魚腩手捲 ,各種手捲都好新鮮不過值得一讚就係有帆立貝嘅手捲,啲帆立貝肉質好嫩而且size都好大粒。配埋脆脆嘅紫菜簡直係絕配。

壽司方面order咗兩款有劍魚腩壽司和黑瀨油甘魚腩壽司, 兩款壽司都比較油噴重少少,口感上都幾特別。

用餐日期: 2023-04-25
是次消費: 每人約$728 (晚餐)

2023-01-15
類別 : 台灣菜車仔麵

今日約咗朋友去葵芳新都會睇戲,睇完戲正正是晚飯時間,聽朋友講有間吃台灣小食叫燈籠滷味 。環境唔算好大不過都有好多座位。
餐牌上好多台灣小食有啲都從來冇吃過。

奶油芋泥肉鬆起司
D皮好似吃台灣抓餅一樣,芋泥同肉鬆一起吃味道有少少甜少少咸非常特別,加埋醬汁味道大大提升 。

紅燒牛筋肉魯肉飯
碗飯都比較大碗,牛筋肉質好嫩而且鹵水汁味道唔錯, 加埋滷肉和半隻鹵水蛋足夠 一人吃。

車仔麵
有雞翼,花之丸,鹵水豬耳, 鹵水汁滲透雞翼同滷水豬耳所以非常入味, 加埋童年回憶王子麵 ,吃落特別有風味。

還有飲埋杯清新冬瓜仙草檸檬真係非常滿足。

堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2023-01-10
是次消費: 每人約$120 (晚餐)