中文 | English
suetsuetLOVE
我是住在天水圍的suetsuetLOVE。我在旺角工作。我最常於旺角天水圍出沒,最鍾意港式西式小食店酒店餐廳粉麵/米線甜品/糖水
食評會員 0次成為首位寫食評會員
suetsuetLOVE  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-05-19
類別 : 港式川菜 (四川)中菜館火鍋海鮮雞煲

成班同事做完個event老細請慶功,上open rice見到呢間野D評語唔錯就Book位試下。我地叫左兩個全雞煲,一個中辣一個少辣,全部人都鐘意食辣野唔駛就住,正!heart話黎慶功緊係要飲兩杯,同事叫左佢地推介嘅手工啤酒,個味幾特別唔似平時飲開果D味,好易入口,所以果晚唔覺唔覺都飲多左。叫左鹵水牛展,鹵水鴨舌同酸辣雲耳幾樣小食送酒,本人幾欣賞佢個酸辣雲耳,幾醒胃好食!like雞煲黎到,搞兩搞,香味即刻出晒,拿拿聲夾件雞脾肉放入口,中辣味道啱啱好,雞皮唔肥,肉唔鞋,都算入味。食完雞加湯打邊爐,老闆請緊係食豪D,叫左瑤柱群翅雞湯同足料龍蝦湯(其實價錢一樣),跟手叫左海鮮拼盤,美國桶蠔。海鮮拼盤勁大份,佢個menu上面D海鮮都有齊,推介花膠捅,打邊爐索左D湯勁好味,又夠淋,其次要推介係個桶蠔同鮮帶子,都係一樣大大隻,唔會好縮水,鮮甜味滿分。wow再黎叫左手切極品靚牛皇同佢地個牛魔皇拼盤,手切牛雪花紋幾靚,切得簿簿地,拾一拾就食得,嫩滑肉味十足,入口溶化。牛拼盤有就鐘意食佢個牛脷拓,牛爽喉都幾好咬口。yummy鬼馬墨魚滑,墨魚滑讓入油炸鬼加埋蟹子,口感有唔同層次,推介必食!excited自家制響零,即叫即炸,熱辣辣,碌一碌湯,滋味無比。豬皮索晒個煲D汁,但又唔怕太淋一夾就散,讚!loveloveyummy其它丸類,菜類果D基本野,無乜值得分享。今餐老細請唔駛我地埋單,自己黎食肯定食唔好咁多好野。likelike
推介美食: 豬皮,手切極品靚牛皇
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2015-05-06
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2015-05-17
類別 : 港式川菜 (四川)海鮮串燒

老公突然話掛住新記個芝士麵但又唔想落去灣仔咁遠,所以上黎open rice睇下最近邊度有芝士麵食,搵到呢間安安燒,見D食評都okay就揸車黎試下。
chopstickchopstickchopstick

門口就可以泊車,幾方便,鋪唔算大不過唔駛等位。
點左麻辣豬耳,燒冬菇,燒娃娃菜,燒白鱔,芝士蒜蓉撈丁,同一個三重芝士撈丁。
串燒水準都算okay係D孜然粉重手左少少,偏咸。

重點推介兩款芝士撈丁,我食芝士蒜蓉撈丁,芝士加蒜蓉真係一絕,第2度未食過,認真好食!yummyyummy
老公食三重芝士撈丁,芝士汁多到撈唔晒,味道濃郁,難怪咁多人都俾好食評。likewowstar
係個仕應妹妹態度麻麻frustrated,其他野都幾好,有機會一定再幫襯。balloon
推介美食: 三重芝士撈丁
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-05-05
是次消費: 每人約$125 (晚餐)

2015-05-04
類別 : 粵菜 (廣東)港式湯品點心

去開附近探親戚,上完屋但就一齊落街搵野食啦!佢話食過呢間吉吉點唔錯就帶我嚟試下我叫左甜蜜回憶(花茶),我見到隔離台點左花茶d茶具好靚於是我都叫返個試下先。我比較怕好濃既花茶味,會覺得有加工feel,而呢到既花茶係淡淡既花香味感覺好清新唔錯呀!balloon燒汁煙鴨胸腸粉,好特別呀!第一次食呢種中西合壁既野食,食落都幾夾!同埋如果中意食煙鴨胸就會中意食,因為腸粉冇乜味夾埋一齊食就冇咁'漏'啦~青芥鮮牛肉饅頭漢堡,佢係用饅頭嚟做漢堡包個包,中間就夾住舊鮮牛肉漢堡同青芥末醬咁既,舊牛肉要整到唔會死實實但又冇散晒都幾考功夫架,都個醬都ok架唔錯不過個青芥末味就濃左少少~蟹子燒賣皇,一客兩件既燒賣皇蒸好熱辣辣擺上台面好吸引呀!都幾大粒,估唔到入面既蝦都幾多同彈牙~芝心咸水角,見到係芝心就即刻點~齋食咸水角都悶啦食左廿幾年,加左芝士好味呀!芝士愛好者又唔怕熱氣一定要試呀!love極品血燕鮮奶凍,身為女仔既我緊係要試下,燕窩加奶凍,燕窩唔會孤寒比得少,奶凍奶味夠濃夠滑!我親戚果然冇介紹錯~~yummy
推介美食: 甜蜜回憶
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2015-04-26
是次消費: 每人約$48 (午餐)

2014-07-03
類別 : 港式川菜 (四川)海鮮串燒

今日收夜,一時興起同班同事去食野
咁岩經過個門口光光猛猛,就入左去食喇
首先我地一坐低就急不及待叫野食
我地叫左燒羊架、牛舌、羊肉串同埋燒多春魚等等..
上野食速度都唔會太慢..
一黎就係多春魚..真係好耐無食過咁好味既多春魚..
外脆內嫩..好快就比我地食哂
之後就係燒羊架..有d羊既羶味,但係又唔會燒得太乾太韌
第二輪我地就叫左d菜, 魷魚同雞泡魚乾 同埋叫多次燒多春魚
燒四季豆好似少左d..如果可以多d就好..
雞泡魚乾甜甜地又幾好咬
魷魚配個芝士醬都好好食
整體黎講都幾好..最重要止到想食小食既心
推介美食: 燒雞泡魚乾,燒多春魚,燒羊架
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-07-02
是次消費: 每人約$130 (宵夜)

2014-06-11
類別 : 港式茶餐廳/冰室

朋友帶路話呢度既熱奶茶和雙腸熱狗王好好味.
咁我當然係叫呢兩樣野啦.
熱狗王其實好似唔算大, 何解叫熱狗王呢?
就因為有雙腸?
老實講, 無想像中美味, 腸雖然有2條, 但細條, 無左食熱狗大大條腸o個種咬口, 而且呢2條腸都唔算好味, 偏硬.
熱狗個飽身都普通, 唔係脆脆地o個隻, 只係微暖既一個飽咁.
不過, 個特製酸甜熱狗醬加返唔少分, 如果話好味, 係指個醬, 咁我都認同既.
而且o係呢區收呢個價錢, 如果以價錢黎計, 咁其實真係算好味既.
至於熱奶茶, 就係一杯熱奶茶.
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-05-05
是次消費: 每人約$40 (早餐)