中文 | English
Milo1109
我是住在九龍灣的Milo1109。我在上環工作。我最常於上環銅鑼灣九龍城出沒,最鍾意川菜 (四川)泰國菜法國菜大牌檔露天茶座私房菜
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Milo1109  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-04-26
類別 : 日本菜拉麵雲吞/餃子

難得放假,在去街街前就到新都城醫肚,Misocool  ~ 一間我想試好耐的日式飯店。套餐價錢都算合理,點咗B餐   金姑野菜牛肉飯+熱即磨咖啡﹗ bowl

等候的時間,有對父子同樣點B餐(仔仔兩歲左右),老豆只叫侍應攞兩隻細碗。但待應就攞多左一個碗,估唔到入邊仲多咗把較剪仔,放便爸爸剪牛肉,由此可見 呢間食店的細心﹗超讚!!

待應攞錯了杯飲品來,變了凍咖啡,但他好有禮貌地 SAY SORRY ,好快就換返熱啡俾我。等咗一陣,店內經理在收拾我隔離枱D碗時,見我仲等緊,佢就即時幫我跟進,呢間食店的店員做得真細心,照顧到每位食客的需要,和觀察力良好﹗ smile

牛肉飯黎啦,賣相普通,亦閒不到牛肉的香味,醬汁的味道適中,但太少汁了,以致食落去感覺較淡,牛肉的肉質鮮嫩﹗
我覺得份量方面較少,女士就啱啱好,男士就應該要添呢﹗不過,此店而家有$5壽司,唔夠都可以叫壽司添肚﹗
咖啡的味道唔錯,好香濃咖啡味,又有一點點奶的香滑﹗落咗一包糖,都覺得苦苦地。飲到底見到有碎咗黑色的咖啡粒,可見真係即磨,唔係即溶smile有D食店,話就話係即磨,但其實係即溶﹗ mad

午巿特價套餐

午巿特價套餐

推介美食: 真正即磨咖啡
用餐日期: 2014-04-03
是次消費: 每人約$30 (午餐)

2014-04-26
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

今日玩到攰攰地,阿媽話想食米線,於是就帶佢去新都城的"譚仔"食米線,呢間"譚仔"比其他分店的裝潢華麗,座位舒適。
因為係平日,所以唔駛等位,好快就入到去,我同媽咪各自叫咗兩餸的米線

媽咪揀咗  魚腐+腐竹 米線(酸辣湯) 及凍檸水,我就揀咗 牛丸+冬姑米線 (麻辣湯*10小辣*)及熱檸水,另加一碟小食  土匪雞翼﹗

等咗一陣就來齊兩碗米線加飲品,好快土匪雞翼都來埋,店內其實有好多客人,但上菜速度仍然快 shocked ,可見效率高。
我估上菜快,客仔會快d食完,咁又可以做多好多生意,唔怪得越來越多分店﹗

先講講味道,我個碗雖然係 *10小辣,但都夠辣喎﹗
牛丸夠彈牙,有牛肉香味,而且好有口感﹗冬姑亦入晒味,所以咬落去,夠哂淋身,好好味﹗
阿媽個碗魚腐也口感不錯,魚肉好鮮嫩,酸辣味適中﹗令人開胃﹗
"譚仔"出哂名用料新鮮,有質素,每間分店都能保持到水準,應該是中央處理食物的,管理得真好。
最值得讚係 土匪雞翼,外面脆身好香口,入邊肉質好滑夠多汁,食到籽然粉和花椒粉的香味。非常可口﹗ lol

另外,我要讚一讚筷子座的設計 chopstick ,筷子座隔離連住個圓形小兜,方便客人將雞骨或唔想食的餸渣放在這小兜中,可保持枱面乾淨衛生,是一個不錯的設計﹗lol

但可惜,米線中的材料配搭選擇太少,如果加多返d會更加好﹗
牛丸彈牙,冬姑入味

牛丸彈牙,冬姑入味

好有心思的設計啊

好有心思的設計啊

推介美食: 土匪雞翼
用餐日期: 2014-03-01
是次消費: 每人約$45 (晚餐)

2014-04-24
類別 : 港式粥品

大感冒剛好返,今晚想食清清地,清吓腸胃,於是就揀咗東港城入邊的海皇JP ONE食粥。
以粥的價錢來講,都幾貴,我入到去就選咗個晚餐套餐(艇仔粥+蛋黃鹹肉糭+熱飲)。chopstick

個粥賣相都唔錯,個碗設計都幾特別,雖然係普通一碗粥,但個波浪形碗加咗分,所謂色香味,又一次證明賣相係好重要。lol

粥嘅味道還可以,材料好足,份量夠,但就唔夠綿﹗

糭都幾大件,但就較為乾身,涼咗少少。如果可以濕d,蒸得透身d,熱辣辣會更好。但其實呢個應該係基本要求,好好地一個糉,就因為處理得不好而浪費了。可能是大集團的關係吧,流水作業式工作,一般員工又的確難以用心真誠地處理食品。

成個套餐價錢$38,還可,因為粥都幾大碗,如果單買一碗粥或一個糭,就幾貴﹗

如果係想清清腸胃又填飽肚,都可以入去食吓﹗其實入邊仲有飯,酸辣粉買架﹗下次等我試吓先﹗

都幾大件的鹹肉糭

都幾大件的鹹肉糭

套餐餐牌

套餐餐牌

酸辣粉價目

酸辣粉價目

仲可以叫飯

仲可以叫飯

推介美食: 晚巿。粥食套餐
用餐日期: 2014-03-02
是次消費: 每人約$35