中文 | English
pintz
我是pintz。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
pintz  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-01-29
類別 : 日本菜壽司/刺身

為左個魚燒賣慕名而來,唔講咁多直接上圖
餐牌

餐牌

餐牌睇落係咁樣
點知實際係咁樣:
禿頭白飯

禿頭白飯

啲魚細就算啦,咁阿師傅你不如就俾少啲飯,唔好搞到我個丼禿頭咁,好唔好?
雖然我都聽過「理想很豐滿,現實很骨感」,大佬我食個飯啫,都要面對殘酷既現實?
魚生係普通地正常,食得出係3種部位咁囉,冇乜特別,純粹係我本人期望過高
蟹膏茶碗蒸夠滑,但我係嚟食刺身丼,如果係成本問題我寧願佢cut走個菜沙同湯,切返大舊小小魚生啦唔該
0人

0人

Btw 閒日下午去係可以包場,有興趣既朋友趁早,唔知佢捱得幾耐,我就唔會再嚟了👋🏻
用餐日期: 2024-01-29

2023-08-11
類別 : 日本菜任食/放題

話說我4月時喺舊鋪食過一次,當時真係完全覺得物超所值,一路都等緊機會返嚟食多次
點知今日一食…對比之下真係覺得有啲失望
又唔係話好差,但唔會特別想食多次囉
1 首先係飲品選擇少左,舊鋪有超正既冷泡茶,依家得返汽水,冇哂特色
2 然後頭盤個8小碟,以前舊鋪會有一兩件刺身,個擺盤係好grand,依家就…有啲一言難盡,我想話我屋企exactly有個一樣既高腳碟,嗰個碟我平時係用嚟餵貓……
3 跟住就到最緊要既蠔啦!舊鋪啲蠔係隻隻都手掌咁大隻,我上次食兩三round都已經飽左,但今次睇張相就知,完全係盲盒咁每round都唔同size,可能依家夏天啲蠔冇咁肥啦🤷‍♀️
4 上次喺舊鋪$498已經有任食串燒,但今次就$598先有,所以冇嗌到唔評論lu,不過覺得唔多抵咁囉

用餐日期: 2023-08-11

2023-05-03
類別 : 西式蠔吧海鮮

喺樂富返左半年工,成日經過都冇入過去幫襯
點知一試就出事!
個午餐忌廉湯好似水咁,仲衰過茶餐廳
牛柳一睇就知唔係5成,基本上得外面塊皮係煎左,入面完全係生既

是但啦百零蚊我都唔係要求啲咩嘢
點知咬落口仲要係凍既
我其實都掙扎左一下好唔好叫佢煎返熟啲
不過好坦白講佢再煎我都唔覺得會救到舊牛柳
根本正常既廚師都唔會隊舊咁嘢出嚟俾人食
我真係好懷疑人生,呢度有名叫蠔站我偏偏要嚟食牛係咪我既問題呢其實
公道講句就成個餐係得杯熱檸茶最正常
5成熟

5成熟

用餐日期: 2023-05-03

2017-06-21
類別 : 泰國菜咖喱串燒

九龍城的泰國餐廳開到成行成市,但賣泰式船河的應該只此一間。
初開時食味道同在曼谷食的一模一樣,幾星期後去食卻覺得湯底淡了一點,
未知是否為了遷就港人口味,但仍非常美味。
而且價錢相宜,中午去食還送甜品,值得推介!

用餐日期: 2017-06-19

2016-02-03
類別 : 港式車仔麵粉麵/米線雲吞/餃子

間野開左一排都唔得閒黎食,無他,附近太多選擇!
今日終於的起心肝一試,簡直驚為天人!

睇下盒雞幾大盒!餐飲仲要唔係頹爆奶茶咖啡,係西梅汁呀!
份量仲多過平時去食上海野d"前菜"份量既醉雞!
而且酒味濃郁,絕無馬虎!
下次再返去試理個醉蝦先得!
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2016-02-03
是次消費: 每人約$38 (晚餐)