中文 | English
過路貓
我是過路貓。我在灣仔工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜意大利菜迴轉壽司店酒樓酒店餐廳壽司/刺身甜品/糖水雪糕/乳酪
食評會員 1次成為首位寫食評會員
過路貓  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-09-30
類別 : 多國菜樓上cafe主題餐廳

有日係Facebook見到😍朋友po嘅相,一間頗有特色的餐廳,好值得推介畀靚女卡文。卡文係愛狗人士,「小白🐶」嘅離去,著實令她傷心😢了一段時間!「八哥」嘅出現excited,令她萌生「去」意smileheart,化悲傷😭為食量cry,我當然奉陪😜到底......

預早訂咗6:45pm枱,估唔到我哋會係是晚第一枱客人,可以隨心所欲地拍照呢tongue。餐廳佈置以八哥為主題,有得意八哥madHalloween 黑板壁畫、八哥咕𠱸、八哥餐巾紙、餐碟等等。

八哥Halloween 黑板壁畫

八哥Halloween 黑板壁畫

八哥咕𠱸

八哥咕𠱸

八哥餐巾紙

八哥餐巾紙

八哥餐碟

八哥餐碟

打開八哥menu,除了一般主菜小食之外,當然唔少得八哥飲品☕️,而3d八哥🐶甜品🍰就最令人拍案叫絕heart,現在讓大家來感受一下吧tongue⋯⋯
八哥menu

八哥menu

卡邦尼意粉配温泉蛋🍝$148:攪穿咕溜滑嫩嘅溫泉蛋,令蛋漿佔滿意粉才入口,味道creamy香滑,加埋煎脆嘅煙肉,惹味非常cry

黑松露牛肝菌意大利飯🍛$148:意大利飯入口濕潤黏黏的,口感好好like。濃郁的黑松露醬配上肥厚鮮美的牛肝菌,口感細膩cry

黑松露薯條🍟$68:呢款厚身薯條🍟,咬落鬆軟又夠熱cry,配上黑松露醬好好食wow

到戲肉出場👏👏👏
3d八哥朱古力慕絲配美國芝士蛋糕🍰$148:八哥朱古力造型十分仔細like,狗仔皮膚做到毛茸茸的,像真度好高啊heart,質地則似朱古力雪葩。我哋唔捨得食,成晚專注地為八哥拍寫真🤣忙得不亦樂乎mad!美國芝士蛋糕,質感柔滑輕盈wow,富濃滑芝士奶香cry

我哋一心諗住order八哥圖案嘅飲品,當中只有咖啡有份,但夜晚黑飲咖啡一定瞓唔著,好彩侍應話仲有熱朱古力可以做到呢個效果tongue。其實個圖案只是由固定嘅模具撒上朱古力粉而成,雖然好簡單,為咗八哥仍然值得一試kiss
熱朱古力☕️$40:朱古力味道淡淡的,唔夠醇厚,但甜度剛好,可以話唔夠邪惡。

整體來說唔錯😋,環境寧靜,坐得舒服,加上繁忙時間仍不限時like,位處尖沙咀區,實屬難得!埋單後有八哥環保袋送,叫人驚喜😘⋯⋯
免費贈品: 八哥環保袋

免費贈品: 八哥環保袋

用餐日期: 2018-09-25
是次消費: 每人約$326 (晚餐)

2018-08-12
類別 : 西式主題餐廳自助餐無肉餐單

前文提要:靚女卡文約咗我去The One影美少女戰士卡通人物,殊不知食完lunch後,我哋先至知是日商場搞咗個「李佳芯x連詩雅」明星嘅「月光傳說」活動,影相開放時間順延至下午六點後really!我哋唯有將book好嘅晚餐時間改為8點啦ghost
7:30pm影飽相,起程去K11嘅「野玩田店」。幸好餐廳人客唔算太多,我哋才可以早啲入座。排隊影相排到又攰又餓又渴,即刻食個餐包飲番杯水先再講...

黑松露炒農埸雞蛋酥盒chopstick農場雞蛋入口滑嫩,蛋味十足,加入黑松露醬後,更為味美yummy。酥皮好薄但唔夠酥脆,唯一優點係會食完都唔覺得漏。

蟹肉美國露筍濶條麵chopstick我哋好鐘意食濶條麵cry但從未見過及食過呢款超濶型excited。初頭有點擔心,諗住麵條咁濶嘅shocked,會不會影響口感㗎?!勢估唔到入口煙靭cry,配以香濃嘅蟹肉白汁,令人難以抗拒like

辣肉腸pizzachopstick香脆薄批,少少辣,比較鹹。

隔離枱叫咗碟帶子海膽汁意大利飯,狀甚吸引heart,下次要來試試tongue
用餐日期: 2018-08-11
是次消費: 每人約$242.5 (晚餐)

2018-08-12
類別 : 日本菜甜品/糖水西式糕點

靚女卡文約我去The One影美少女戰士卡通人物love,lunch time就順理成章係The One揾食tongue。靚女提議話去4樓嘅Gram Cafe & Pancakes食班㦸,啱曬嗜甜嘅我like

是日正值中午時份,由於我哋唔一定食限量版梳乎厘班㦸,所以唔使排隊便可以入座。睇完一輪menu,揀咗鹹甜班戟各一來分享lol
香港限定版綠茶紅豆班戟chopstick三層班戟,唔太厚身,軟度適中。綠茶味甘,紅豆甜味亦剛好。

三文魚牛油果班㦸chopstick三文魚過鹹,牛油果🥑有淡淡的牛油香,質感清爽,即時減去三文魚嘅鹹味like

柚子茶chopstick跟餐飲品,加15蚊。唔會太澀或過甜,質感亦唔會太稀。

下次有機會,要來試試梳乎厘班戟tongue
用餐日期: 2018-08-11
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2018-07-15
類別 : 多國菜酒店餐廳海鮮酒家自助餐浪漫情調慶祝紀念日

從來食好西😋就係我積極工作💪嘅原動力,是晚孖住靚女同事再出動,也順道慶祝壽星女king生日🎂呢tongue。係芸芸衆多酒店buffet之中,聽講Yamm-The Mira 出名好食😋,反正我倆都未食過呢間buffet,就去試試吧。
我哋準時放工嚟到餐廳,甫入座部長即時為我倆介紹及講解今晚嘅主題:鮑魚與鵝肝excited,服務相當稱心like

冷盤chopstick呢度嘅海鮮真係好wow,完全係食過番尋味cry。尤其係波士頓龍蝦及長腳蟹,前者蝦膏盡現heart,飽滿嘅肉又新鮮彈牙cry,小妹一口氣就KO咗3隻半了mad。後者肉質結實超juicycry,嗰種超鮮甜味kiss,令人一吃難忘excited。翡翠螺大大隻yummy,十分爽脆。凍蝦亦非常爽口yummy。青口有鮮味yummy。蜆比較細隻又無味dislike。即閞生蠔,要排隊攞,唔使急反正實有refill,我哋等人龍漸散先攞,每人配給三隻,口感滑嫩但略帶苦澀味,唔係咁啱我倆口味ghost,認真三隻夠晒數。

熱盤chopstick香煎鵝肝伴薯蓉紅莓醬,鵝肝外焦裏嫩excited,入口即化,濃郁甘甜而不膩,第一次食到咁wow嘅鵝肝smileheart啊。花膠鴨掌燴時蔬,花膠軟腍入味yummy,但要早啲攞,因為無refill花膠upset ,錯過咗頭輪嘅話,就只剩下鴨掌really了。除咗花膠受歡迎之外,清蒸龍躉亦都係最快沽清shocked,小妹也只能吃到少少滑溜魚肉。西冷牛扒,肉味濃郁,有嚼勁yummy。燒羊架,肉質軟嫩yummy,羊羶味唔太重。陳皮薑絲蒸鮑魚,大大隻,非常軟腍爽脆cry。鮑魚豆腐,食完仲想食cry。鹹蛋黃蟹粥,好夠鹹蛋黃味yummy,食完好溫暖。鮑魚粒荷葉飯,材料豐富,飯夠入味yummy。仲有好多款菜式如炒上海回鍋肉、冬菇扒時蔬、燒乳鴿、豬頸肉、燒味、天婦羅等等未試呢⋯⋯

剌身壽司chopstick刺身肥美新鮮yummy,有四款:三文魚、吞拿魚、八爪魚及鯛魚。至於壽司,款式頗多元化,較大路嘅有三文魚、鯛魚、玻璃蝦、仿鮑魚等壽司。雖然舊飯糰太實upset,但饀料好唔錯like,尤其係炸蠔卷,食到酥脆嘅濃味蠔wow。炸蝦卷、鰻魚壽司、火炙鵝肝壽司等都好好食yummy。最有特色係香煎鮑魚香芒醬墨汁加州卷,加州卷上加上爽口鮑魚,再配以甜甜的香芒醬,口感多層次yummy

甜品chopstick有外型討好嘅紫薯杯子蛋糕love,細細個蛋糕仔,少甜夠鬆軟cry,充滿紫薯香甜味wow,小妹一口氣已吃下三個。北海道雙重芝士蛋糕,芝士香濃幼滑cry,比紐約芝士餅輕盈多了like。芝士撻,口感滑溜creamycry,撻皮香脆。榴槤湯圓,湯圓皮較厚,內饀有榴槤香yummy,算唔錯。馬卡龍、咖啡朱古力撻,認真甜到漏。Tiramisu,軟滑油潤yummy。其餘甜品,味道一般,如粟子布甸、意大利奶凍、香草焗蛋白、椰汁亞奇籽荔枝布甸、柚子馬令撻等。仲有木槺布甸、白朱古力雲呢嗱芝士餅、班蘭窩夫等多不勝數。Movenpick雪糕都有6款味道畀你揀,士多啤梨味太甜,千祈唔好揀🤫。熱情果芒果雪葩味道太酸,讓我恨錯難返😖!

生果chopstick估唔到有荔枝shocked,不過我哋無試。西瓜唔使講一定甜。哈蜜瓜wowlike,非常爽脆香甜cry,食咗咁多間酒店buffet,從來未食過有香甜味,除了「Yamm」。同場亦供應青蘋果、橙、梨、士多啤梨,梗有一款啱口味tongue

飲品chopstick除咗餐飲每人一杯之外,自助飲品有蜜桃綠茶,味道較淡。Yamm自家制Fruit Punch較好飲。

生日有迷你蛋糕及香檳送,訂座時接線小姐話只限生日嗰個例拜先享有優惠。靚女同事月尾生日,無福消受添yuk。不過呢度嘅男侍應個個都好好人like,話蛋糕就無多,不過香檳有剰,可以送兩杯畀我地呢,逗得我倆開心死mad!無生日蛋糕唔緊要,呢度大把甜品,小妹即時創意大發,揀咗至靚紫薯cup cake,以士多啤梨作伴碟裝飾,再問男侍應生取蠟燭一支,呢個mini birthday cake🎂夠曬誠意❤️思,冧爆靚女同事呢tongue

今晚我哋食得相當痛快mad,有講有笑,相機亦閃過不停呢tongue
推介美食: 波士頓龍蝦, 香煎鵝肝伴薯蓉紅莓醬, 燒羊架, 鹹蛋黃蟹粥, 香煎鮑魚香芒醬墨汁加州卷, 壽司, 長腳蟹, 紫薯杯子蛋糕, 北海道雙重芝士蛋糕, 哈蜜瓜, 海鮮, 花膠鴨掌燴時蔬, 清蒸龍躉, 西冷牛扒, 陳皮薑絲蒸鮑魚, 鮑魚豆腐
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-07-05         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$668 (晚餐)
用餐優惠: 信用卡優惠

2018-07-03
類別 : 日本菜任食/放題

好耐無食放題,趁七一假期去回味一下吧tongue!無意中畀我發現「一樂」嘅前身,竟然係「相撲手」shocked!之前食過「相撲手」,食物質素唔錯之餘又抵食,但無奈已經結業了upset。依家開返間「一樂」,我哋又可以再次大快朵頤mad

是晚準時來到餐廳,地址依舊,人面全非。「一樂」以寛敞的空間、時尚新穎的面貌展現人前excited。隨著科技日益進步,智能化點餐已成趨勢,只需要用wechat掃一下QR code及餐枱號,就可以隨意開始挑選食物,非常方便快捷,上菜快,漏單少like
兩個人都坐咁大張枱, 十分舒服寬落

兩個人都坐咁大張枱, 十分舒服寬落

刺身chopstick刺身嘅種類都唔少,賣相夠靚love。三文魚厚切,但唔夠鮨香。油甘魚、吞拿魚、鯛魚、鯨龍魚等,魚味唔重。刺身蝦肉企身,但唔鮮甜。赤貝、北寄貝等十分爽脆。帶子鮮甜爽滑yummy。希靈魚爽囗非常yummy,唔會過酸。

壽司chopstick好鬼鐘意食呢度嘅手握壽司smileheart,除咗件件精緻小巧,一夾唔會散開之外,飯糰口感十分鬆軟heart,放進口中會粒粒鬆開,令人雀躍,胃口大開like。尤以火炙類更受小妹歡迎👏,當中最好食嘅係火炙三文魚腩壽司cry,火炙過後,油脂豐腴,比三文魚壽司更為滋味wow!火炙蒲燒鰻魚cry,蒲燒醬汁味道好好,令鰻魚吃起來好香嫩。火炙海膽魷魚,魷魚嘅爽脆彈牙加上海膽嘅鮮味,配搭很讚like。火炙海鹽左口魚,火炙後更為油潤嫩滑yummy。火炙黑松露帆立貝,一啖一口,味道鮮甜豐富yummy。勢估唔到鵝肝壽司,入口即溶兼且口感清爽不油膩cry,令人驚喜excited。至於外型獨特嘅挪亞方舟壽司love,只不過是一件載滿魚子及海膽嘅腐皮壽司吧。手工的確精緻玲瓏smileheart,可惜腐皮味道蓋過一切,搶走咗魚子及海膽嘅鮮味啊yuk

我倆通常食放題都較少食炸物、燒物,一來怕高脂高卡,二來太快飽肚飽滯。今次亦唔例外,只係點咗兩三款試口味。
炸物chopstick海老天婦羅,天婦羅蝦炸得酥脆可口yummy。雷絲鳥巢黃金軟殻蟹,賣相奇差huffy,唔講唔知係軟殼蟹,用「一pat嘢」really來形容最貼切,口感完全係「腍bat bat」唔鬆脆dislike!炸鮮奶,外皮炸得香脆煙韌,內裡軟滑清甜yummy

燒物chopstick香草孜然燒鈕西蘭羊鞍,食放題例牌必點之物,肉質很嫩滑juicycry,香而不羶。明太子醬燒玉子串,口感紮實豐厚,有明太子嘅微辣滋味cry。戀人菠蘿燒,非常爽甜cry。蒜香燒牛舌串,入口軟嫩yummy

一品料理chopstick古法原盅雞燉翅,一小塊翅加一舊雞肉,完全無雞湯味dislike。吉品鮑汁野菌燴花膠,一睇賣相就知係假花膠dislike,味道當然不佳!一樂石鍋海鮮蟹粥,賣相唔錯love但食唔到海鮮味upset,極其量比白粥好少少囉。海膽茶碗蒸,其實係日式蒸蛋一碗,雖然加咗海膽、蟹柳、魚子等材料,口感上卻無特別驚喜。慢煮五香蘿蔔牛根腩鍋,呢個清湯牛根腩,白蘿蔔清甜入味,牛根夠腍,牛腩肉質鮮美,瘦而不韌wowcry

小食chopstick有沙律菜、豬腳薑醋蛋、pizza 、多士等等。多士攤凍咗仍然好脆口,pizza都唔錯。

甜品chopstick有唔同款式嘅啫喱奶凍杯:Tiramisu味、木槺布甸味、藍莓味、芒果味、牛奶布甸味等等。芒果味跟牛奶布甸味一樣爽滑好味。雪糕有Movenpick,不過只得一款士多啤梨味,而味道實在太甜嘞ghost。另有牛奶公司雪糕杯、雀巢雪糕批、消暑雪條等等。

生果chopstick哈蜜瓜夠爽脆,可惜唔鮮甜upset。西瓜就多汁爽甜cry

飲品chopstick有鮮搾橙汁及各式各樣嘅汽水、果汁、茶。

優惠chopstick加48蚊可以任食生蠔excited,我倆食量有限,又唔係生蠔控,所以無追加。上Facebook打卡like「一樂」有帆立貝送添tongue。生日又六送一,簡直優惠停不了⋯⋯
優惠

優惠

晚市時段(5:30-8:30)成人$288加一嚟講算抵食合理,整體亦算唔錯。
推介美食: 壽司, 海老天婦羅, 炸鮮奶, 香草孜然燒鈕西蘭羊鞍, 明太子醬燒玉子串, 戀人菠蘿燒, 蒜香燒牛舌串, 慢煮五香蘿蔔牛根腩鍋, 芒果味跟牛奶布甸味啫喱奶凍杯, 飲品
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-07-01         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$317 (晚餐)