中文 | English
dolphin.bluesky
我是住在鑽石山的dolphin.bluesky。我在觀塘工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
dolphin.bluesky  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-27
類別 : 法國菜西式

想lunch chill 吓食好嘢,今次試吓 Odelice法國菜,佢哋嘅lunch性價比好高。

有前菜、主菜、飲品、加錢有甜品,而且環境坐得好舒服。

⭐前菜我哋要咗吞拿魚他他

吞拿魚嘅鮮味加埋醃製嘅微酸感,非常開胃嘅前菜

⭐仲有黑松露炸蘑菇球

外脆內軟,黑松露香口。

☕飲品檸茶同咖啡~

主菜:

法國油封鴨腿🦆

油封鴨好香,下面伴有吸取油香嘅松露薯蓉,仲有酸酸甜甜嘅醬汁,中和膩感,好味!

阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

肉眼煎得啱啱好,Juicy肉汁~

甜品:

榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅

張紫朱古力好香,可麗餅有啲煙靭感覺,香蕉係糖脆面,食完好滿足嘅甜品🍨
推介美食: 吞拿魚他他, 法國油封鴨腿
用餐日期: 2024-04-16
是次消費: 每人約$200

2024-04-27
類別 : 台灣菜台式飲品

Mother Pearl 圓貝推出咗兒童系列😍不過我覺得大人都好啱飲,

重點係健康,自家製植物奶、無咖啡因、 選用健康糖,而且健康之餘味道依然好好~兒童系列仲特別調配,每杯都有唔同嘅營養價值。今次同海豚妹一齊揀咗四款飲品同家人分享🥰啲名都好得意,我哋分別叫咗:

🟡Golden Minion 黃金少少兵

Golden Pearl 金圓貝:Immun-ie — 增強免疫

呢杯海豚妹最愛,本身係我想飲,點知道佢是一啖之後就搶咗嚟飲🤣甜薯蓉好好味,黃金珍珠亦好有咬口。

🔵Baa Baa Black Pearl 爸爸羊

Blue Pearl 藍圓貝:Brainy — 發展腦力

呢杯係因為比顏色吸引咗買嚟俾爸爸嘅🫶🏻😂,下面綠色嘅係牛油果,上面係椰奶+菠蘿,味道好特別,爸爸話覺得好Fresh!

🔴 Peppa George 佐治小豬

Pink Pearl 粉紅圓貝:Vita C — 維他命Get

呢杯係海豚妹指定要叫嘅,因為係粉紅色,呢杯係冰沙,味道我覺得似士多啤梨乳酪,酸酸甜甜,好啱夏天飲。

🟤 Cookie Monster 曲奇怪獸

Choco Pearl 啡圓貝:Happie — 調節心情

一見到朱古力大人小朋友都開心,濃郁嘅朱古力味,海鹽雲呢拿奶蓋好似雪糕質地好幼滑,仲飲得朱古力碎😍加埋珍珠又係值得一讚

等緊飲嘢嗰時仲見到佢哋有珍珠奶茶手袋仔,好得意呀,手袋仔做緊慈善義賣,可以以套裝買或者單買~

推介美食: Golden Minion 黃金少少兵, Cookie Monster 曲奇怪獸
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2024-04-13
是次消費: 每人約$40

2021-11-23
類別 : 日本菜烤肉任食/放題

呢度有性價比高牛肉,必食打卡天梯展示不同牛肉和位置,由底食到頂,越食越濃郁牛味,味覺就好似上樓梯咁。

鍾意邊樣,就再order! 可以無限encore! 只要你肚仔食得落XD。

除牛肉,呢度食物種類豐富,海鮮、菜、熟食、雪糕、飲品….

飲品都有成四個雪櫃揀!

仲有清酒。

我同海豚妹最愛牛油粟米、牛油帶子、牛油金菇、焦糖番薯。

QR code 下單好方便,仲有甜品㗎

不得不提店員推介嘅:壺漬封門柳,

肉味濃郁,有少許煙熏味,油脂味豐盈。

而經理哥哥太識氹小朋友,原本海豚妹一來到就扭緊眼瞓,

經理哥哥問佢做乜事呀?請你食杯雪糕先,即刻收眼涙好歡樂咁食食食movenpick 。

另外喺燒肉過程中,佢哋都好細心講解,例如點樣控制火候,

醬料應該沾什麼食物等等。

仲有一樣貼心就係呢度有圍裙提供,唔怕整污糟啲衫

最後一定要讚:呢度抽風系統理想,

一邊食都唔覺得好大油煙,而且離開餐廳之後,

衣服頭髮都完全無油煙味

有興趣想食就去訂位啦:

推介美食: 壺漬封門柳
用餐日期: 2021-10-28
是次消費: 每人約$438 (晚餐)

2020-04-24
類別 : 西式蠔吧海鮮慶祝紀念日包場派對

🎂生日月外賣 都要食豪啲!

疫情下都係喺屋企食嘢,呢個餐,滿足咗我好似出邊食五星西餐咁🍽

❤️呢個set 我係銅鑼灣 CasaPennington 外賣自取 架!佢哋依家做緊晚市外賣優惠:

🔥晚餐可以選Starter. Soup 二選二,Pasta. Risotto. Main Course則三選二。
✨我今次就食咗:
🍴Pan Seared Hokkaido Scallop
🍴Pan Fried French Duck Foie Gras (2pcs)
🍴Razor Clam & Chorizo Spaghetti
🍴Australian Grain-fed Rack Of Lamb

帶子、鵝肝多士、羊架、意粉全部都超好味😋!!
特別係個🐏羊架!剛剛熟,D肉香口又嫩🥰。

帶子半熟鮮甜,淡淡肉,好新鮮!

鵝肝多士好香口

意粉蒜香味好出,惹味之選:

推介美食: Australian Grain-fed Rack Of Lamb
用餐日期: 2020-04-08
是次消費: 每人約$400

2019-08-20
類別 : 江浙菜滬菜 (上海)中菜館親子餐廳家庭親子

據說係: 全港首個木粒沙池~ 呢間親子餐廳以木材裝修,

巨形彩繪玻璃木屋框🏡每個人見到都一定印象深刻,

好靚😍。平日下午去玩到夜晚~食埋晚飯,都唔捨得走!

呢度係遊輪碼頭:紙飛機親子空間

內有不同玩樂區域,包括扮超級市場和廚房、車車區(扮BB車仔都有)、
木粒沙池、滑梯、Lego牆、圖書區....玩樂區嘅種類非常豐富,
所以真係玩到唔捨得走。

食物方面係浙江菜。原本諗住帶BB玩對食物期望唔高,
但係呢度食物比想像中高質素,惹味得來味道剛剛好。

兒童餐非常豐富,有兩個套餐選擇,都有動物造型包點,

我揀呢個係有企鵝包包(𥚃面係奶黃餡),
海豚BB見到超級開心,睇下佢笑到:

由於份量好大,所以我都食埋一份👍🏻👍🏻👍🏻。
炒麵的味道我覺得啱啱好,唔會咸適合小朋友。
另外仲有寶寶泡奶 (牛奶) 係免費提供㗎。
大人食物,叫咗前菜:

每一樣都好味開胃,酸酸甜甜又有唔同嘅口感,爽爽脆脆食得好開懷。
醬香安格斯牛柳夾餅:

醬香惹味加埋濃味牛肉,夾上夾餅同食,味道剛剛好!
菠蘿咕嚕肉:

咕嚕肉無骨啖啖肉,外脆香口,加埋酸甜菠蘿,好味!

另外餐牌設計好可愛!
而餐紙都有用心設計可以摺紙又可以油顏色。

收費方面,小朋友(12歲以下)入場兩小時為$138 (週末及假日$198 ),
大人餐飲最低消費為每人$100
就留返時間,食完野仲可以喺郵輪碼頭繼續放電,影吓相,下次我會再來。
推介美食: 醬香安格斯牛柳夾餅
用餐日期: 2019-07-24
是次消費: 每人約$300 (晚餐)