中文 | English
dolphin.bluesky
我是住在鑽石山的dolphin.bluesky。我在觀塘工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
dolphin.bluesky  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-27
類別 : 法國菜西式

想lunch chill 吓食好嘢,今次試吓 Odelice法國菜,佢哋嘅lunch性價比好高。

有前菜、主菜、飲品、加錢有甜品,而且環境坐得好舒服。

⭐前菜我哋要咗吞拿魚他他

吞拿魚嘅鮮味加埋醃製嘅微酸感,非常開胃嘅前菜

⭐仲有黑松露炸蘑菇球

外脆內軟,黑松露香口。

☕飲品檸茶同咖啡~

主菜:

法國油封鴨腿🦆

油封鴨好香,下面伴有吸取油香嘅松露薯蓉,仲有酸酸甜甜嘅醬汁,中和膩感,好味!

阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

肉眼煎得啱啱好,Juicy肉汁~

甜品:

榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅

張紫朱古力好香,可麗餅有啲煙靭感覺,香蕉係糖脆面,食完好滿足嘅甜品🍨
推介美食: 吞拿魚他他, 法國油封鴨腿
用餐日期: 2024-04-16
是次消費: 每人約$200

2024-04-27
類別 : 台灣菜

Mother Pearl 圓貝推出咗兒童系列😍不過我覺得大人都好啱飲,

重點係健康,自家製植物奶、無咖啡因、 選用健康糖,而且健康之餘味道依然好好~兒童系列仲特別調配,每杯都有唔同嘅營養價值。今次同海豚妹一齊揀咗四款飲品同家人分享🥰啲名都好得意,我哋分別叫咗:

🟡Golden Minion 黃金少少兵

Golden Pearl 金圓貝:Immun-ie — 增強免疫

呢杯海豚妹最愛,本身係我想飲,點知道佢是一啖之後就搶咗嚟飲🤣甜薯蓉好好味,黃金珍珠亦好有咬口。

🔵Baa Baa Black Pearl 爸爸羊

Blue Pearl 藍圓貝:Brainy — 發展腦力

呢杯係因為比顏色吸引咗買嚟俾爸爸嘅🫶🏻😂,下面綠色嘅係牛油果,上面係椰奶+菠蘿,味道好特別,爸爸話覺得好Fresh!

🔴 Peppa George 佐治小豬

Pink Pearl 粉紅圓貝:Vita C — 維他命Get

呢杯係海豚妹指定要叫嘅,因為係粉紅色,呢杯係冰沙,味道我覺得似士多啤梨乳酪,酸酸甜甜,好啱夏天飲。

🟤 Cookie Monster 曲奇怪獸

Choco Pearl 啡圓貝:Happie — 調節心情

一見到朱古力大人小朋友都開心,濃郁嘅朱古力味,海鹽雲呢拿奶蓋好似雪糕質地好幼滑,仲飲得朱古力碎😍加埋珍珠又係值得一讚

等緊飲嘢嗰時仲見到佢哋有珍珠奶茶手袋仔,好得意呀,手袋仔做緊慈善義賣,可以以套裝買或者單買~

推介美食: Golden Minion 黃金少少兵, Cookie Monster 曲奇怪獸
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2024-04-13
是次消費: 每人約$40

2024-04-10
類別 : 日本菜火鍋拉麵壽司/刺身烏冬

抵食$298/位花膠雞鍋😍任食無限時❗️ 觀塘《一本食堂》👍🏻先飲湯後打邊爐,大大粒花膠,啖湯好正!

雞鍋仲包括包括:

🌟頂級牛盛盆(1次性)

頂級牛小排prime、頂級牛肩胛prime,安格斯牛板腱,雪花一口和牛粒)

滿足食肉獸~我最鍾意牛小排及雪花一口和牛粒,濃濃牛脂香。

🦞海鮮盆(1次性)

5款白鱔片,蝦,半殼帶子,蜆,生蠔🦪

最喜歡白鱔好肥美

生蠔也好鮮美

🌟其他前菜、甜品、水果、汽水、火鍋配料,全部都可以任添😋

❣️送咗碟荔枝炸蝦球,外香脆,裏面彈牙爽口,好好味🤤

🍉水果竟然有哈密瓜,食咗好多轉。

🌟日式小番薯、炸魚皮、炸餃子,你打邊爐之前過足口癮。

🍨甜品除咗雪糕之外,仲有泡芙,有雲呢拿味同朱古力味,我鍾意朱古力味,食咗兩轉。

整體食得好開心,無限時可以慢慢嘆,價錢實惠,大人收費$298,小朋友收費$208,食物選擇亦頗豐富,最鍾意個養生花膠雞湯,性價比高❤️下次朋友聚會都會再選擇嚟呢度。
推介美食: 花膠雞鍋
用餐日期: 2024-03-20
是次消費: 每人約$300

2024-03-27
類別 : 日本菜鐵板燒廚師發辦

每月同老公仔撐枱腳,難得放低小朋友二人世界,都會精心挑選地方,今次去食:高級精緻鐵板燒《龍亭》。餐廳環境都幾別緻,門口有神秘的感覺,

店員推介鐵板套餐,我哋要了$588 及$788 套餐。788 套餐是多了前菜及湯,以及主菜可以選和牛粒。

整個用餐體驗,可以睇住廚師製作食物,食材由廚師精心挑選,最開心係有精緻擺盤,令一餐成為一種享受。

今餐我哋仲要咗一支梅酒~羅慢慢享受這餐盛宴:

💛沙律

黑魚子+煙三文魚,新鮮沙律菜配黑醋汁調味,作為前菜非常開胃。

💛魚子醬溫泉蛋

溫泉蛋蛋味好濃郁,加埋黑魚子,順口又香濃。

主菜我哋分別叫咗以下食物:

💛鐵板大虎蝦

虎蝦鐵板煎非常香脆,伴碟有蝦頭蝦膏汁,沾來一起吃,非常香濃,鮮味加濃味充斥味蕾!好好味

💛黑魚子帶子小黃瓜

鮮嫩帶子配清爽小黃瓜,加埋高級黑兒子,食得好開心。

💛鐵板白膳

鐵板煎得很香脆!老公好喜歡,伴碟配埋七味粉,口感更豐富。

💛蒜蓉帆立貝

香口蒜蓉配厚肉帆立貝,本身已是很好味,而帆立貝新鮮,所以再加分。

💛厚切黑豚肉

Juicy 黑豚肉配上酸甜菠蘿汁同蒜香牛油,啖啖滋味

💛澳洲牛柳粒

牛柳粒配手磨wasabi及炸蒜片,啖啖牛香味

伴碟,有可愛蘿蔔雕成嘅蘑菇造型,好可愛~

💛味噌湯中途清一清味蕾。

💛海鮮炒飯

炒飯好足料又有鑊氣,有大蝦,雞蛋,蘿蔔等等,炒飯粒粒分明,食完好滿足。

💛甜品

柚子雪芭及紫薯雪糕,配自家製份子料理紅豆爆珠,口感好驚喜,柚子雪芭清新解膩,紫薯雪糕少少麻糬的煙靭感,而且好香滑。完美的結尾。
推介美食: 鐵板大虎蝦, 柚子雪芭及紫薯雪糕
用餐日期: 2024-03-03
是次消費: 每人約$700 (晚餐)

2024-02-29
類別 : 台灣菜

為食但又想食健康,圓貝嘅茶飲好啱我呀!佢係全港首個唯一採用全自家製作食材的珍珠奶茶品牌,好飲之餘亦會注重天然、健康和營養。同坊間傳統珍珠奶茶不同,這裡選用天然甜味劑,自家製植物奶以及手工珍珠,飲完可以零罪疚感 !😍

今次我冇試珍珠奶茶,我要咗杯朱古力🍫:非常可仁  (僅68千卡,更有生酮選項)用嘅係 杏仁奶 裏邊仲有黑朱古力碎,多層次嘅口感😋

另一杯叫咗:聖女香水(全新純茶)

見個名好特別,顏色又色彩繽紛,所以試吓。原來佢嘅主要材料係蕃茄、香水檸檬,飲嘅時候會飲到一粒粒嘅奇亞籽。感覺好適合女人飲用,補血~味道清新獨特又解渴。
買嘢飲配曲奇有優惠,今次買咗曲奇同埋素批:
🍪麻糬曲奇有抹茶海鹽、伯爵茶、特濃朱古力和紅絲絨。海豚妹揀咗紅絲絨,我就揀咗綠茶海鹽。綠茶加上海鹽令到綠茶味更加突出,紅絲絨食到粒粒朱古力,曲奇成份用上純素牛油,曲奇口感軟身,加上煙韌的麻糬,好好味。

🍀西西里波菜素批
附上醬汁沾來食,健康菠菜,食完飽肚又冇罪惡感~

🩷下次想飲珍珠奶茶會再嚟試埋珍珠奶茶😍

推介美食: 非常可仁
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2024-02-24
是次消費: 每人約$60 (下午茶)