中文 | English
crazycfung
我是crazycfung。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
crazycfung  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-03-04
類別 : 日本菜雲吞/餃子

先來一客蟹子沙律($20)

呢個好難整到唔好食 但太小囉

然後再來一客咖哩沾麵

麵的口感很好,但作為沾麵不能掛湯是敗筆,湯的顏色很濃但味道追不上

主角煎餃出場,唔熱,味道唔吸引

除了店鋪像日本之外,整體都很差

2017-03-04
類別 : 韓國菜烤肉韓燒

今朝十一點半黎到呢間開左無幾耐既韓燒 之前都食過係九龍城既炑八 不過九龍城果間裝修比較舊 而呢間開係黃大仙中心地庫既新分店 個室內設計睇得出有花過心思 (例如門口等位頭頂既喉管有用木條天花姐醜)

門口仲播住youtuber miss sue chan既片 (佢係網上教人韓文 叫mssuechan 韓語小教室)heartsmileheart
由十一點半等到佢十一點九先開口放人入去 之後個個衝埋去個前台度講自己幾位 好明顯呢間野既經理無派過order朝早要點接客 真心好唔掂 dislike

(前菜 $0)都算係唔錯 一般呢類前菜都會好無誠意 但呢間算有水準like

等左陣都未有野食 前菜慢慢食都食哂 無聊影下

(甕醃1++韓牛五花肉 $96)dislike
同係韓置馬場洞食既韓牛差好多皮 不過呢個價錢都過得去既 叫左止下韓燒癮

叫呢類燒肉套餐會有泡菜爐邊蛋同普通爐邊蛋 好似+$6就有埋芝士like

仲叫左個大醬湯拉麵 ( $46 )like
不過太肚餓極快食左 無影相 形容下個大醬湯拉麵有咸魚仔乾+豆腐+唔辣青椒紅椒+拉麵

呢個價錢黎講個拉麵係完勝同等價錢既日本拉麵

叫任何套戲+$6就有特飲 媽媽話呢個真係好抵 媽媽級都話抵 無野好講啦shocked

類別 : 西式咖啡店

期待已久想去試食既openrice number one
之前食過幾間openrice top ten 都真係幾值得
所以對民間期望都好高
十二點半拎到籌號45 一點五十七分先入到座
筆者當然知要等咁耐 所以一d都唔激氣 lol
lol lol

民度服務員穿著很隨性 工作得好開心 仲不時同人客開玩笑 對比本地餐廳 咖啡弄既台式文化的確與別不同
落單既服務員一口台式既普通話 好親切

另外仲叫左咖哩牛腩配法包
是一個很多餐廳都有的味道

strawberry鬆餅
此行中最可口的一味
外脆內軟 鬆餅剛整好 入邊尚有餘溫 加上冷冷既雪糕 口感出奇 不過食左兩個就厭厭地
兩個人分就岩岩好
用餐時間剛好一小時三十分鐘
雖然服務員無比壓力我地
不過我地都有小小急

此等價錢同輪候時間 我寧可揀價錢相近 同樣要排好耐 都係台式休閒既 [茶木] 雖然佢地服務好一般 但起碼做到cafe應有既休閒(台灣人可能會好奇怪cafe竟然有限時用餐) 相對唔限用餐時間 食物質素都比較好既茶木係較好既選擇
所以 咖哩弄 似乎係個唔會再去既食店
題外話/補充資料:
想唔到 咖哩弄會係 openrice top one既原因
推介美食: 草莓冰淇淋鬆餅
堂食等位時間: 90 分鐘
用餐日期: 2014-02-04
是次消費: 每人約$151 (午餐)

類別 : 澳洲菜扒房適合大夥人

我見隔離台四個人都食唔哂
所以建議多人先好叫

長腳蟹 鮮甜 大啖肉

七成熟牛排配薯蓉與甜番薯
牛排份邊有些小好 所以都嫩口 可惜呢份牛排有唔小肥膏 好易食濟

值得再去 因為個環境好岩慢慢傾計食飯
建議細食既朋友可以share一個餐 因為每樣野既份量都唔細 唔好哂野
飲酒既朋友就岩哂 因此佢成張drinks 都係酒黎
有時夜晚要等位 所以想食不妨早一兩個鐘打去訂定位先
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-01-30         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

類別 : 意大利菜西餐廳

今日小弟生日,據聞呢間意大利餐廳小有做walk in客,所以早一星期已經book位。
餐廳位於眾多車房附近,所以店外環境非常平民 sad 。坐低之後,侍應先生拎出餐牌,然後調暗燈光比我地點餐(好似調轉左次序喎)。我選了二人套餐,前菜加三十蚊有鵝肝食,非常美味,做到甘香而不油膩。對比西餐廳$80既質素仲好。 smile
餐湯是蘑菇湯,估計是利用攪拌機制成,所以感覺飽滿,每口都有濃郁蘑菇味,港式d講即係蘑菇湯有蘑茹味,呢樣都唔係間間餐廳做到
chopstick
主菜一:

雞胸薯蓉

薯蓉牛油味重,減肥人士小吃為妙。雞胸竟然幼嫩,值得一讚。
chopstick

主菜二:慢煮三文魚菠菜蓉
三文魚菠菜蓉

三文魚菠菜蓉

三文魚不會過老,菠菜蓉的味道不是人人接受到,但我卻很喜歡 lol
仲有甜品,心太軟與焦糖蛋

二人餐的份量足夠三人食,這天很飽,剛好可以散步落山,等個肚落下格。
推介美食: 蘑菇湯,鵝肝
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-01-29         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$200 (晚餐)